Universum Max Beckmann

Max Beckmann (1884-1950) stopt zijn schilderijen barstensvol beelden en betekenissen, die niet direct te ontrafelen zijn; een bijzondere beeldtaal, die hij ontwikkelt op basis van talloze bronnen (literatuur, religie, mythologie) en eigen observaties. Zijn schilderijen zijn geladen, intellectueel, spiritueel.

Maar net zo goed is de in Duitsland geboren Beckmann een mondaine 'man van de wereld' die in zijn werk de invloeden van de moderne tijd verwerkt.
Hij dompelt zich onder in eigentijdse vormen van amusement: de magische wereld van theater, circus en cinema zijn belangrijke impulsen. Technologische ontwikkelingen in de film bieden letterlijk nieuwe perspectieven; ontwikkelingen die hij op de voet volgt, en herkenbaar zijn in de wijze waarop Beckmann zelf naar de wereld gaat kijken.

Fragmenten uit enkele invloedrijke producties uit deze tijd zijn in Universum Max Beckmann te zien.

16/04/2024  Kunstkring; Zwolle; loc. Zwolle
06/04/2024  Volksuniversiteit Utrecht; loc. Utrecht

NYMPHENBURG, GRONINGERMUSEUM, 
PORSELEIN, KUNST EN DESIGN. IN DIALOOG

Tot en met 5 mei in het Groninger Museum

Kunst, design en ambacht: sinds het midden van de 18e eeuw maakt Porzellan Manufaktur Nymphenburg uit München het fijnste porselein, puur qua vorm en met de hand vervaardigd.

Samen met de kenner John Veldkamp, bekend van de tentoonstelling Pronkjewails: design uit heden en verleden, presenteert het Groninger Museum de schitterende creaties van Nymphenburg in dialoog met de collectie van het Groninger Museum.

Nymphenburg heeft zich door de eeuwen heen weten aan te passen aan veranderende stijlperiodes en thema’s. De fascinatie voor onderwerpen als mythologie, mens, natuur en andere culturen, kent overeenkomsten met de zeer uiteenlopende collectie van het Groninger Museum.

Objecten uit beide collecties worden naast elkaar gepresenteerd in het Starck-paviljoen.
Zo worden deze historische en visuele verbanden op verrassende wijze verder onderzocht.

24/09/2024   Internos: loc. Hoorn
18/04/2024   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
16/04/2024   Zwolse Kunstkring, loc. Zwolle
13/04/2024   Volksuniversitet; loc. Utrecht

11/04/2024   Cursus & Co: Houten
09/04/2024   HeArtpool, loc. Hengelo

De wereld van Vincent van Gogh.
(1853 - 1890)

We volgen de voetsporen van Vincent van Gogh vanaf zijn geboorte in Zundert tot aan zijn dood in Auvers sur Oise.
Hoe groeide hij op en waarom besloot hij te tekenen en te schilderen. Wie waren zijn inspiratiebronnen?
Hij trok naar de Borinage, Den Haag, Drenthe en Parijs.
In Parijs zien we zijn kunst veranderen: zijn palet wordt lichter en hij kiest ook andere motieven.
Hij leert er de impressionisten kennen en maakt vriendschappen. Zijn steun is Theo.

Wij volgen zijn voetsporen in de Provence en in Auvers sur Oise, waar hij de laatste maanden van zijn leven heeft door gebracht. Zijn kleuren zijn intenser geworden en zijn lijnvoering vaak grilliger. Vincent van Gogh is enorm belangrijk geweest voor de avantgarde.
In de 20e eeuw laten kunstenaars als Kirchner zich door zijn werk inspireren. Vincent van Gogh wordt de aartsvader van het Expressionisme genoemd. 


11/03/2024  Bathmense Beeldende Kunst en Cultuurkring, loc. Bathmen

( Romain de Tirtoff, 1892-1990)

Deze lezing geeft een indruk van het bijzondere werk van de Russische kunstenaar Romain de Tirtoff,
die bekend werd onder het pseudoniem Erté.
Hij groeide op in een welgesteld milieu en tegen de zin in van zijn ouders wilde hij graag ontwerper worden.
In 1910 trok hij naar Parijs, de lichtstad, waar de nieuwste ontwikkelingen plaatsvonden.
Hij kreeg veel opdrachten voor het modetijdschrift Harper’s Bazaar.
Ook hield hij zich bezig met mode en theater en zal zich ontwikkelen tot een groot Art Déco meester.
De Art Déco was een belangrijke stijlbeweging in de twintiger en dertiger jaren op het gebied van toegepaste kunst en mode.
Erté was een echte Art Déco icoon. In de jaren 60 kende zijn werk een opleving.
In de jaren 70 maakte hij vooral grafisch werk. Erté was een multidisciplinair kunstenaar.

Een feest van herkenning.


26/02/2024  NVVH Vrouwen netwerk: loc. Nijkerk
20/02/2024  Internos; loc. Hoorn

Tonia. Model en Activiste
Een tentoonstelling over de veelzijdige Tonia in Singer in Laren; van 17 oktober tot en met 17 maart 2024.

In deze tentoonstelling ligt de nadruk op de veelzijdigheid van Tonia’s leven. Tonia Stieltjes was een bekend kunstenaarsmodel en een belangrijk activiste. Zo poseerde ze voor minstens 12 kunstwerken van Jan Sluijters en was ze de hartsvriendin van Piet Mondriaan.
Daarnaast werd ze als eerste en enige vrouw van kleur in Amsterdam verkozen tot voorzitster van de vakbond voor dienstboden. Ook streed ze voor vrouwenrechten en algemeen kiesrecht. We hebben het over de veelzijdige Tonia Stieltjes. Vanaf 17 oktober wordt Tonia geëerd met een expositie in de Nardinc Galerij van Singer Laren.
Met portretten van Jan Sluijters en de hedendaagse kunstenaars Iris Kensmil en Brian Elstak, die het leven van Tonia in beeld brengen met tekeningen en schilderijen.


15/02/2024   Stroomhuis Neerijnen; loc. Neerijnen
10/02/2024   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
08/02/2024   Cursus & Co; loc. Houten

In deze lezing zal aandacht worden gegeven aan 5 bijzondere vrouwen:
Camille Claudel, Berthe Morisot, Fré Cohen, Käthe Kollwitz en Charley Toorop.
Deze vrouwen hebben een verschillende achtergrond. Ze maken deel uit van de avant garde vanaf de 19e eeuw. De lezing laat zien waar je als vrouw tegen aan kunt lopen als je kiest voor het kunstenaarschap.
De lezing geeft ook een mooi tijdsbeeld. 

Camille Claudel:
Camille Claudel en Käthe Kollwitz waren tijdgenoten en allebei waren ze beeldhouwster. Camille Claudel, die 30 jaar lang in een psychatrische kliniek heeft geleefd. Camille Claudel, die voelde geen erkenning en had een heel ander leven dan Käthe Kollwitz.
 Berthe Morisot:
De schilderes Berthe Morisot werd vanuit huis gestimuleerd om te schilderen. Later werd ze door haar man, Eugène Manet, gestimuleerd om haar werk te exposeren. Hun huis was een ontmoetingsplek van kunstenaars als Degas en Renoir. 
Fré Cohen:
Fré Cohen, van dezelfde generatie als Charley Toorop, had een praktisch beroep als grafisch kunstenaar. Zij “rolde” van het een naar het andere tijdens haar kantoorwerkzaamheden.
Käthe Kollwitz:
Camille Claudel en Käthe Kollwitz waren tijdgenoten en allebei waren ze beeldhouwster. Käthe Kollwitz heeft tot haar dood kunnen werken. Käthe werd ondersteund door haar man die arts was en die ook een deel van de zorg voor hun kinderen op zich nam. Zij kreeg ook kansen vanuit het gezin waarin zij was opgegroeid.
Charley Toorop:
Charley Toorop die opgroeide in een milieu van kunst en cultuur liep tegen dilemma’s aan, hoewel opgegroeid in een artistiek milieu. Zij vond het lastig om moederschap en het schilderen te combineren en kiest uiteindelijk voor het laatste.


09/01/2024   Culturele Kring; loc. Lunteren

Anselm Kiefer ( 1945) is een onvermoeibare alleseter met oneindig veel interesses.
De kunstenaar is altijd op zoek naar nieuwe inzichten en betekenissen. En dat zie je duidelijk terug in zijn gelaagde werk. Daarin verweeft hij Germaanse mythologie, geschiedenis, poëzie, literatuur en filosofie.
Hij gebruikt daarbij traditionele en onconventionele materialen, zoals goud, olieverf, stro en lood.
Kiefer stelt zijn werken bloot aan de elementen, steekt ze in brand, voegt levensgrote objecten toe of beitelt eerder aangebrachte lagen weg. Zo creëert hij ware symfonieën vol textuur en betekenis, waaraan hij liefst blijft doorwerken.
Want een kunstwerk is voor hem eigenlijk nooit klaar.
 

27/01/2024   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
26/01/2024  Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp
25/01/2024  Cursus & Co; loc. Houten
11/01/2024  Volksuniversiteit; loc. Breda
11/01/2024  Volksuniversiteit; loc. Breda

Van 5 november 2023 tot en met 4 februari 2024 zal Rijksmuseum Twenthe in het teken staan van landschappen op papier.
In 1604 moedigt de Haarlemse schilder en kunsttheoreticus Karel van Mander in zijn bekende Schilder-boeck jonge kunstenaars aan om de stad uit te gaan en het landschap te observeren. Schilders moeten volgens hem tekeningen maken, om deze vervolgens in het eigen atelier uit te werken tot schilderijen. Dit advies wordt door vele jonge landschapskunstenaars gedurende de zeventiende eeuw opgevolgd. Op zoek naar geschikte, schilderachtige motieven trekken zij vanuit diverse plaatsen het land door, op zoek naar geschikte vergezichten, rivierlandschappen en bossen.

De zeventiende-eeuwse tekeningen van het Twentse landschap tonen hoe reeds in deze periode kunstenaars soms en plein air, soms op groot formaat, de wereld om hen heen als onderwerp kozen en het glooiende, bosrijke landschap vereeuwigden in kunstwerken.

Daarnaast toont de tentoonstelling hoe het Twentse landschap, lang na het bezoek,
de kunstenaar blijft inspireren in zowel de teken- als de schilderkunst.

18/01/2024   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg

NYMPHENBURG, GRONINGERMUSEUM PORSELEIN, KUNST EN DESIGN. IN DIALOOG
Tot en met 5 mei in het Groninger Museum

Kunst, design en ambacht: sinds het midden van de 18e eeuw maakt Porzellan Manufaktur Nymphenburg uit München het fijnste porselein, puur qua vorm en met de hand vervaardigd.
Samen met de kenner John Veldkamp, bekend van de tentoonstelling Pronkjewails: design uit heden en verleden, presenteert het Groninger Museum de schitterende creaties van Nymphenburg in dialoog met de collectie van het Groninger Museum. 
Nymphenburg heeft zich door de eeuwen heen weten aan te passen aan veranderende stijlperiodes en thema’s. De fascinatie voor onderwerpen als mythologie, mens, natuur en andere culturen, kent overeenkomsten met de zeer uiteenlopende collectie van het Groninger Museum.

Objecten uit beide collecties worden naast elkaar gepresenteerd in het Starck-paviljoen. Zo worden deze historische en visuele verbanden op verrassende wijze verder onderzocht.

12/04/2024   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg

een Oostenrijkse kunstenares.

Zij maakte naam met haar ‘Körperbewusstseinsbilder’, ‘body awareness’– werken, waarin zij gewaarwordingen van haar lichaam thematiseerde en op deze manier haar relatie tot de wereld definieerde.

02/04/2024   INTERNOS; loc. Hoorn

Grote overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum.

Na Vermeer komt er weer een andere grote expositie rondom een grote 17e eeuwse meester in het Rijksmuseum: Frans Hals. De expositie zal te zien zijn van 16 februari 2024 tot 9 juni 2024.

Meer dan 50 werken uit wereldwijde topcollecties tonen het beste van een van de grootste portrettisten van de westerse kunstgeschiedenis. Hij werd bekend vanwege zijn schutterstukken en levendige afbeeldingen van zijn tijdgenoten onder andere van de beroemde Descartes.

Geboren in Antwerpen maar groeide hij op in Haarlem waar hij ook zijn hele leven zal werken.
Hij stond in deze stad ingeschreven in de Sint Lucasgilde en maakte deel uit van de Rederijkerskamer De Wijngaardranken.

Hij stond bekend om zijn levendige stijl en zijn prachtige coloriet. Hij kreeg opdrachten van de gegoede burgerij en schuttersverenigingen. In de 19e eeuw werd hij herontdekt en een belangrijke inspiratiebron voor de Impressionisten.
Velen gingen op pelgrimage in die tijd als hommage aan deze grote meester.

05/04/2024   Volksuniversiteit; loc. Gouda
23/03/2024  Volksuniversiteit; loc. Utrecht
21/03/2023   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
18/03/2024   Vrije Academie voor Beeldende Kunsten; loc. Nunspeet

Claude Monet ( 1840-1926) heeft een grote rol gespeeld in de avantgarde kunst.
Het was een van zijn werken die naam gaf aan het Impressionsime: l’impression soleil levant ( 1872).

Monet was ook een tuinier.

In zijn tuin in Giverny haalde hij vele motieven voor zijn werken. Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? 
En wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen,
niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt?

Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen' hadden een belangrijke impact op kunstenaars als Rothko en Pollock.
Monet maakte zijn beroemde schilderijen in zijn tuin in Giverny.
Deze tuin leverde hem veel inspiratie op en hij bleef er tot zijn dood in 1926 wonen.
Zijn beroemde waterlelies maakte hij toen zijn zicht slechter werd.
Het zijn bijna abstracte werken geworden.


16/01/2024   Groei & Bloei; loc. Sneek

(1862 – 1944) een Zweedse kunstenares.

Ze schilderde portretten en landschappen en was geïnteresseerd in wiskunde en theosofie.
Ze geldt als een van de pioniers in abstracte schilderkunst.

09/01/2024   INTERNOS; loc. Hoorn

Al jaren worden vrouwen in de schijnwerpers gezet en elk jaar zijn het andere vrouwen. In het najaar 2023 komen onderstaande vrouwen aan bod.

ELLA CHRISTIE  (1861 - 1949)
was schrijfster, wereldreiziger en tuinierster. We zullen ook aandacht geven aan enkele andere wereldreizigers in die tijd.
HILMA AF KLINT  (1862 - 1944)
een Zweedse kunstenares. Ze schilderde portretten en landschappen en was geïnteresseerd in wiskunde en theosofie. Ze geldt als een van de pioniers in abstracte schilderkunst.
MARIA LASSNIG  (1919 - 2014)
een Oostenrijkse kunstenares. Zij maakte naam met haar ‘Körperbewusstseinsbilder’, ‘body awareness’– werken, waarin zij gewaarwordingen van haar lichaam thematiseerde en op deze manier haar relatie tot de wereld definieerde.
JOAN MITCHELL  (1925 - 1992)
een Amerikaanse kunstenaar. Zij schilderde en zij maakte prenten. Ze maakte deel uit van de grote abstract expressionisten in de jaren 50 in New York. Ze woonde voornamelijk in Frankrijk en had grote bewondering voor Henri Matisse.
NOLA HATTERMAN  (1899 - 1984)
zij was actrice, ontwerper, kunstschilder. Zij was autodidact. Zij werd lid van De Onafhankelijken en exposeerde met onder andere Paul Citroen en Carel Willink. Zij vestigde zich in 1953 in Suriname. Na haar dood werd the Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo opgericht.
GERMAINE RICHIER  (1902 - 1959)
Een Franse beeldhouwster en graficus. Zij was een van de belangrijkste beeldhouwers na de tweede wereldoorlog. Haar werk bevindt zich in veel musea. Aanvankelijk beïnvloed door Rodin heeft ze haar eigen stijl ontwikkeld
 

02/11/2023 t/m 07/12/2023   HOVO; loc. Nijmegen

Leven en werk van een bijzondere vrouw (1917 – 2011)

Deze schrijfster en kunstenares was een eigenzinnige vrouw die een bijzonder leven leidde.
Opgegroeid in een rijk milieu nam zij er afstand van en trok haar eigen plan.
Zij volgde diverse kunstopleidingen en kreeg een relatie met de surrealistische kunstenaar Max Ernst
met wie zij zich vestigde in Saint Martin d’ Ardèche in het zuiden van Frankrijk.

Hier creëerde het echtpaar hun eigen wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen zij veel problemen.
Max Ernst werd gearresteerd. Leonora kreeg veel psychische problemen.

Nadat ze in Spanje in een inrichting heeft gezeten is ze gevlucht via Amerika naar Mexico.
Haar werk is biografisch en tonen ook droombeelden.
Uw zult gefascineerd raken en u zult ongetwijfeld gemotiveerd raken na het zien van haar kunstwerken om ook boeken van haar hand te lezen.  
 

31/10/2023   VVAO; loc. Zwolle

De kleurrijke wereld van Gertrude Jekyll ( 1843-1932)

De lezing gaat in op de ontwikkeling van de tuinen en de plaats die Gertrude Jekyll inneemt in de geschiedenis van de tuinontwikkeling. Jekyll legde de basis voor de moderne tuinarchitectuur. Zij liet zich inspireren door de schilder William Turner, The Arts and Crafts Movement van William Morris en het Impressionisme.

Zij ontwierp circa 400 ontwerpen in Europa en Amerika en schreef meer dan 1.000 artikelen voor tijdschriften als Country Life en The Garden. Belangrijk was haar samenwerking met de architect Edwin Lutyens. Voorbeelden zijn Hestercombe Park , Munstead Wood in Godalming in Surrey en The Deaning in Sonning in Berkshire.

Gertrude Jekyll studeerde aan de academie in Londen. Ze bracht vele uren door in de National Gallery waar ze de werken van William Turner bestudeerde en zich liet inspireren door zijn kleurgebruik.
Ze ondernam diverse reizen naar Italië, Griekenland, Noord-Afrika en toonde grote belangstelling in ambachten in die landen. Ze raakte geïnteresseerd in botanica en experimenteerde met planten en bloemen.
Toen ze zich uiteindelijk voluit op de tuin toelegde kon ze dankzij de veelzijdige opleiding tuinieren als pure expressieve kunst beoefenen. Zij zag de tuin als een palet met kleuren. Talloze plantensoorten bracht zij samen tot een harmonieus geheel. Zo is Upton Grey een fraai voorbeeld van haar veelzijdige expressiviteit. Gertrude Jekyll was een eigenzinnige vrouw die zich ook durfde te verzetten tegen de Victoriaanse mentaliteit.
 

22/11/2023    Groei & Bloei; loc. Almere

In de 19e eeuw werden plaatsen vlak buiten Parijs bereikbaar via bruggen en treinen. Tegelijkertijd domineerden rokende schoorstenen van fabrieken steeds vaker de horizon.
Kunstenaars trokken er op uit en legden deze veranderingen vast. Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand trokken naar de Seine. Het plaatsje Asnières was erg geliefd. Hier brachten stedelingen hun vrije tijd door.
In de tweede helft van de 19e eeuw veranderde het landschap er. De kunstenaars lieten zich inspireren
.
De expositie Van Gogh aan de Seine is van 13 oktober tot en met 14 januari te zien in het Van Gogh Museum.
In de tentoonstelling is te zien welke rol Asnières en de Seine hebben gespeeld in de artistieke ontwikkeling van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten.

02/12/2023   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
01/11/2023   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp

vijf generaties van succesvolle schilders

Schilders met de achternaam Brueghel – ook wel gespeld als Bruegel – speelden twee eeuwen lang een ongekend grote rol in de Europese kunst. Ze bezaten stuk voor stuk een uitzonderlijke techniek en schilderde vermakelijke composities en pakkende taferelen van het alledaagse en de schoonheid van de natuur.

De familie was groot, héél groot. De Brueghel dynastie bestaat uit maar liefst vijf generaties succesvolle schilders
waarvan Pieter Bruegel de Oude wellicht de bekendste is. De Brueghels waren actief tussen 1550 en 1700 en
beoefenden bijna álle verschillende soorten schilderkunst.
Van plaatselijke en buitenlandse landschappen en taferelen uit het alledaagse boerenleven tot allegorieën,
mythische verhalen, historiestukken, dieren en bloemstillevens; de Brueghels waren van alle stijlen en technieken thuis.

De wortels van de Brueghel dynastie liggen in het hertogdom Brabant. Volgens Karel Mander, één van zijn vroegste biografen, werd Pieter Bruegel de Oude in de buurt van Breda geboren. Tijdgenoten noemden hem ook wel
de nieuwe Jheronimus Bosch. Dankzij zijn bijzondere band met Brabant én Den Bosch, bezit het Noordbrabants Museum een aanzienlijke collectie van zowel het grafische oeuvre van Pieter de Oude als schilderijen van zijn zonen Pieter de Jonge en Jan de Oude, zijn kleinzoon Jan de Jonge en van David Teniers de Jonge, schoonzoon van Jan Brueghel de Oude en diens kleinzoon Jan van Kessel de Oude.

Deze schilderijen sluiten naadloos aan bij de focus die we afgelopen decennia hadden op schilderfamilies met een Brabantse achtergrond, vroegmoderne schilderkunst uit de Zuidelijke Nederlanden én bloemstillevens.

De tentoonstelling in het Noord Brabants Museum van 30 september 2023 tot en met 7 januari 2024 

14/12/2023   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
30/11/2023   Cursus & Co; loc. Houten
28/10/2023   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
24/10/2023   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp

Het jaar 2023 markeert de 50ste sterfdag van een van de beroemdste kunstenaars uit de 20ste eeuw: Pablo Picasso.
Musea in Frankrijk en Spanje staan hier groots bij stil. Ook het Cobra Museum besteedt er met de tentoonstelling
De Andere Picasso. Terug naar de bron aandacht aan. Deze tentoonstelling belicht een minder bekend deel van het oeuvre van Picasso.

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan Picasso en zijn culturele achtergrond, met als centraal thema zijn liefde voor dans en theater, zijn kindertijd en zijn fascinatie voor keramiek.

De tentoonstelling in het Cobra Museum is te zien van 2 juni tot en met 8 oktober.
Bijna honderd kunstwerken, waaronder tekeningen, gravures en keramische werken, worden gepresenteerd uit
zowel publieke- als privécollecties. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan zijn bijdrage aan ballet en literatuur.
Een unieke kans om de creatieve geest van Picasso te ontdekken.
Picasso is ook een van de kunstenaars die voor de Cobra-schilders een inspiratiebron was,
zoals te zien is op de tentoonstelling Cobra 75: Grenzeloos en Vrij,
die gelijk met de Picasso-tentoonstelling in het Cobra Museum plaatsvindt.

23-09-2023   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
22-09-2023   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp

( Romain de Tirtoff, 1892-1990)

Deze lezing geeft een indruk van het bijzondere werk van de Russische kunstenaar Romain de Tirtoff,
die bekend werd onder het pseudoniem Erté. Hij groeide op in een welgesteld milieu en tegen de zin in van zijn ouders wilde hij graag ontwerper worden. In 1910 trok hij naar Parijs, de lichtstad, waar de nieuwste ontwikkelingen plaatsvonden. Hij kreeg veel opdrachten voor het modetijdschrift Harper’s Bazaar. Ook hield hij zich bezig met mode en theater en zal zich ontwikkelen tot een groot Art Déco meester. De Art Déco was een belangrijke stijlbeweging in de twintiger en dertiger jaren op het gebied van toegepaste kunst en mode. Erté was een echte Art Déco icoon. In de jaren 60 kende zijn werk een opleving. In de jaren 70 maakte hij vooral grafisch werk. Erté was een multidisciplinair kunstenaar.

Een feest van herkenning.


15/02/2024   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg

26/02/2024   NVVH Vrouwennetwerk; loc. Nijkerk
15/02/2024   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
17/10/2023   INTERNOS; loc. Hoorn

Schilders van de Méditeranée, tentoonstelling Singer Museum Laren van 12 september 2023 tot en met 7 januari 2024

Vanaf omstreeks 1870 oefent de Middellandse zeekust een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Aan de Zuid-Franse kust wanen zij zich in een aards paradijs. Daar slaan ze in relatieve afzondering en onder invloed van het intense licht, de scherpe contouren en de felle kleuren aan de Méditerranée ook in artistiek opzicht nieuwe wegen in.

Met moderne schilderwijzen, een feller kleurgebruik en een uitgesproken vormentaal tot gevolg. De tentoonstelling focust op Nederlandse kunstenaars en plaatst hen in de context van hun Franse, Italiaanse, Spaanse en Belgische tijdgenoten en inspiratoren.

Met werk van onder anderen: Gustave Courbet, Johan Barthold Jongkind, Claude Monet, Adolphe Monticelli, Théo Van Rysselberghe, Raoul Dufy, Louis Valtat, Pierre Bonnard, Joaquim Mir i Trinxet, William Degouve de Nuncques, Kees van Dongen, Leo Gestel, Isaac Israels, Otto van Rees, Wim Schuhmacher, Jan Sluijters, Charley Toorop, Hendrik Jan Wolter, Wim Oepts, Geer van Velde en Yves Klein.

16/12/2023    Vrije academie; loc. Laren
17/10/2023   INTERNOS; loc. Hoorn
15/10/2023   Volksuniversiteit; loc. Amersfoort
14/10/2023   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
13/10/2023   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp
09/10/2023   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg

Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe, tentoonstelling Drents Museum; van 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024

Berooid en met liefdesverdriet stapte Vincent van Gogh (1853-1890) op dinsdag 11 september 1883 op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Hij verbleef enkele weken in Hoogeveen en trok vervolgens naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Ook maakte hij een dagtrip naar Zweeloo. Drenthe kende hij alleen uit verhalen van anderen.
Wat hij er zou aantreffen, was iets waar hij alleen over kon fantaseren. 
Hoewel hij niet de eerste kunstenaar was die voet aan de grond zette in deze ‘woeste’ en afgelegen provincie, was zijn keuze om in het najaar in plaats van in de zomer naar Drenthe af te reizen bijzonder. Nog opmerkelijker was, dat hij niet naar de idyllische zanddorpjes ging, maar zijn hart had verloren aan de veengebieden van Zuidoost Drenthe.

Eerste tentoonstelling ooit over Drentse periode.
Nooit eerder was de Drentse periode onderwerp voor een grote tentoonstelling. Van Gogh in Drenthe neemt je mee op Van Gogh’s Drentse avontuur. De schilder neemt ons via zijn brieven mee in een zoektocht naar geluk als mens en succes als kunstenaar. We volgen hem in zijn omzwervingen door het Drenthe van 1883 en hoe het leven toen was.
Er wordt licht geworpen op zijn inspiratiebronnen en het Drentse werk van tijdgenoten. Ook wordt de betekenis van de Drentse periode in het oeuvre belicht. Het Drentse hoofdstuk uit het leven van Van Gogh werd tot nu toe vaak overgeslagen of slechts terloops genoemd. Dit project zal daar verandering in brengen en de Drentse tijd voor altijd aan het levensverhaal van de kunstenaar toevoegen. 

16/10/2023   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
26/09/2023   INTERNOS; loc. Hoorn

Deze lezing gaat in op ontwikkelingen van deze bijzondere jaren. In het jaar 1513 beleefde de Renaissance zijn hoogtepunt. Het is het jaar dat de drie grote meesters Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël in Rome verblijven.
In dit jaar wordt Paus Julius II opgevolgd door Giovanni de Medici onder de naam Paus Leo X.
Het is ook het jaar dat Macchiavelli het beroemde boek De Prins uitbrengt. Het is een periode van bloei van kunst en wetenschap maar er zijn ook politieke spanningen.

In het jaar 1913, het jaar voordat de Eerste Wereld Oorlog uitbreekt, zien we een explosie van creativiteit. Het modernisme komt volop tot bloei en er is grote technische vooruitgang. Het is het jaar van de Titanic, het jaar dat Coco Chanel sportkleding ontwerpt van jersey, een revolutie in de modewereld. Het is het jaar van vele modernistische experimenten op het gebied van de beeldende kunst en muziek. Het is het jaar dat de tentoonstelling De vrouw 1813-1913 wordt geopend. De Sacre du Printemps van Stravinsky heeft in 1913 de première in Parijs en in New York vindt de beroemde Armory Show plaats. Dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Het is interessant om deze jaren naast elkaar te plaatsen. Twee creatieve perioden in verschillende tijden die overeenkomsten tonen.

20/07/2023  U3L; loc. Zwolle

Reizen zijn er altijd al geweest met verschillende doelstellingen, zoals handel, wetenschap, spiritualiteit en het ontdekken van het onbekende. Op deze studiedag gaan we verschillende routes bekijken en maken kennis met bijzondere steden en hun cultureel erfgoed. De cursus geeft ons tevens inzicht in de kunstgeschiedenis vanaf de Oudheid tot en met het begin van de twintigste eeuw.

Leuk voor zowel beginners als gevorderden. En wie weet doet u ideeën op om zelf een van deze reizen te maken.

1. De Zijderoute : ontmoetingen van west en oost, ontmoetingen van verschillende culturen.
2. Pelgrims onderweg : We volgen de Via Francigena.
3. Reisboek Europa 1492 : met de belangrijkste routes, die zich uitstrekten van Moskou en Istanbul tot Edinburgh en Sevilla.
4. Een reis naar Italië : via Zwitserland en Duitsland in 1580 en 1581.
5. Naar Italië in de 17e eeuw : de Caravaggisten, de Italianisanten, de Bentvueghels en de Bamboccianten. 
6. Een dromer op reis, de Grand Tour : met de trekschuit door de Lage Landen via Duitsland en Oostenrijk naar Italie aan het einde van de 18e eeuw. 
7. Oriëntalisme in de kunst : kunstenaars op reis in de 19e eeuw. Veel kunstenaars zoeken in “de Oost” naar nieuwe inspiratiebronnen in de periode 1795 tot 1914. 
8. Op weg naar Parijs : het mekka van de avant-garde.


26/06/2023   Vrije Academie; loc. Nijmegen
23/06/2023   Vrije Academie; loc. Rotterdam
15/06/2023   Vrije Academie; loc.Apeldoorn
12/06/2023   Vrije Academie; loc. Amsterdam
10-06-2023   Vrije Academie; loc. Utrecht


Het Delft van Vermeer
Er komen twee ambitieuze tentoonstelling over het leven van Vermeer.
De een in zijn eigen stad Delft en de andere in het Rijksmuseum.
Aan de hand van topstukken van Delftse schilders, Delfts aardewerk,Delftse tapijten,
archivalia en egodocumenten wordt een beeld geschetst van het bruisende stadsklimaat in de 17de eeuw.


18/03/2023   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
16/03/2023   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
07/02/2023   INTERNOS; loc. Hoorn

In het weekend van 24/25 juni organiseren de bewoners van het Weeshuis (het Museum, de VolksUniversiteit,
de Bibliotheek en de Brazzerie) diverse activiteiten voor jong en oud.
Lezingen over Florence en Rome, een wijnproeverij, Italiaanse hapjes, Italiaanse les, het voorlezen van Italiaanse verhalen en sprookjes, en voor kinderen het maken/kleuren van maskers. Natuurlijk in de stijl van Commedia dell’Arte.

Lezing door Lisette le Blanc over cultuur in de stad Florence.
zaterdag 24 juni 2023 van 14.00 uur tot 15.30 uur

24/06/2023   Het Weeshuis; loc. Culemborg

Internationale WatercolorMasters, Uniek in Nederland!

- Voordracht voor Masters of Watercolours in Leiden ( Engelstalig)
Zaterdag 27 mei 2023 om 16.00 uur
tijdens de openingsceremonie van de Internationale tentoonstelling van aquarellisten 2023

Ars Aemula Naturae, Pieterskerkgracht 9a, 2311SZ, Leiden, Nederland
27 mei 2023 tot en met 11 juni 2023

27/05/2023   EXTO; loc. Leiden

De zeventiende eeuw kent vele spraakmakende zeeslagen.
Schilders als Willem van de Velde en Willem Schellinks hebben enkele van deze zeeslagen verbeeld, zoals de tocht naar Chatham in Engeland ten tijde van een van de Engelse oorlogen.
We plaatsen deze zeeslagen in een historisch kader. Zeelieden waren belangrijk in de zeventiende eeuw. Zij zorgden voor de handel en de visserij.

Waarom werden deze schilderijen gemaakt? Wat was hun betekenis? Wat was de rol van de vrouw? En hoe gaat het met de zeeslagen in de kunst na die tijd? De 17e eeuw is de grootste bloeiperiode uit de Nederlandse scheepvaart.

We staan ook stil bij een Tielenaar, Mooi Lambert, geboren in Tiel in 1550 en overleden in Rotterdam in 1625.
In zijn tijd was hij een bekende zeeheld, die onder andere een rol speelde in de zeeslag bij Gibraltar in 1607.  

11/04/2023   Oudheidkamer; loc. Tiel

( circa 1532-1625 )  ‘De meest roemrijke vrouwelijke schilder van Europa’

Naar aanleiding van de expositie over Sofinisba Anquissola wordt in Rijksmuseum Twenthe een expositie georganiseerd van 11 februari tot en met 11 juni 2023. Sofonisba Anguissola is een van de meest succesvolle kunstenaars van de renaissance en wordt door haar tijdgenoten geprezen om haar talent en creativiteit.

Zo schrijft Giorgio Vasari, de bekende Italiaanse kunstenaarsbiograaf, in zijn Le vite de’ più eccellenti pittori,
scultori e architettori uit 1568 dat de figuren op Anguissola’s portretten zo levensecht lijken, dat ze lijken te ademen.
Ook Michelangelo Buonarroti prijst Anguissola in een briefwisseling met haar vader, Amilcare Anguissola,
ditmaal om de manier waarop zij de emotie verdriet vat in haar tekeningen.

Ook in haar latere leven wordt er naar Anguissola opgekeken, onder andere door de beroemde kunstenaar Anthony van Dyck. Volgens de Italiaanse schrijver Filippo Baldinucci vond de Vlaamse kunstenaar dat hij tijdens zijn bezoek aan Anguissola meer over de schilderkunst had geleerd van zijn gesprekken met haar dan met ieder ander.

In de jaren na haar dood blijft de bewondering voor Anguissola onverminderd. Zo wordt ze door de historicus Raffaele Soprani in 1674 omschreven als ‘la più illustre Pittrice d’Europa’: De meest roemrijke vrouwelijke schilder van Europa.

In deze expositie zal haar levensloop de leidraad vormen: haar jeugd in Cremona en haar tijd als hofdame aan het Spaanse hof in Madrid en haar laatste jaren op Sicilë en Genua. Ook wordt er in de tentoonstelling een indruk gegeven van de leefomstandigheden in de Italiaanse en Spaanse zestiende eeuw, door onder meer literatuur en muziekinstrumenten op te nemen. 

14/04/2023   Helikon; loc. Bilthoven
25/03/2023   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
23/03/2023   Cursus & Co; loc. Houten

Tentoonstelling van 12 mei tot en met 3 september 2023 in het van Gogh Museum.

In de laatste maanden van zijn leven verbleef Vincent van Gogh in Auvers sur Oise, een pittoresk dorp in de omgeving van Parijs. Het dorp werd bezocht door kunstenaars als Daubigny, en Cézanne. Na zijn terugkeer uit de Provence verbleef Vincent van Gogh hier van 20 mei tot aan zijn dood op 29 juli 1890. Het waren intensieve maanden. Hij maakte hier zijn beroemde werken Boomwortels en Korenveld met kraaien. Ondanks zijn gevoelens van eenzaamheid en mislukking en zijn kwetsbaarheid zijn de laatste werken in die laatste fase enorm krachtig. Hij maakte een nieuwe artistieke ontwikkeling door.

Wij volgen hem in die periode en ook bekijken we wat hij betekend heeft als kunstenaar ook na zijn dood. Zelf ben ik een paar keer in Auvers sur Oise geweest en wandelend over het korenveld, op weg naar zijn graf voel je de aanwezigheid van Vincent van Gogh.

Er zijn ruim 50 schilderijen te zien en20 tekeningen die nog nooit eerder getoond werden.


24/08/2023   U3L; loc. Hengelo
06-07/2023   U3L; loc. Zwolle
26/05/2023   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp
22-05-2023   Volksuniversiteit; loc. Utrecht

Naar aanleiding van de expositie in het Singer Museum over Kees van Dongen van 17 januari tot 7 mei 2023
en de weg naar succes wordt een lezing gegeven.

Hoe lukt het de jonge kunstenaar Kees van Dongen om door te breken in Parijs en in korte tijd uit te groeien tot
één van de meest beroemde kunstenaars van de twintigste eeuw? Deze vraag staat centraal in de tentoonstelling Kees van Dongen, vanaf 17 januari 2023 te zien in Singer Laren tot en met 7 mei.

“Let maar op, ik ga beroemd worden.”

Deze van ambitie doordrenkte woorden zijn afkomstig van de jonge kunstenaar Kees van Dongen uit Delfshaven.
Hij krijgt gelijk en groeit uit tot een van de meest bekende kunstenaars van de twintigste eeuw,
samen met grootheden als Matisse, Braque en Picasso.
Kees van Dongen behoort tot de voorhoede van Nederlandse kunstenaars die rond 1900 artistieke vernieuwing zoeken in Parijs. Daar omarmt hij de avant-garde. In 1905 nodigt Picasso hem uit om een atelier in het Bateau-Lavoir te betrekken. In het vrije Montmartre bevindt Van Dongen zich in het centrum van vernieuwing.

In deze omgeving – in het voetspoor van Van Gogh – ontwikkelt hij zich tot schilder van figuur en vernieuwer door kleur en toets. Naast talent en authenticiteit, bezit Van Dongen bovenal een scherp gevoel, durf en artistieke ambitie. 


09/03/2023   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp
09/03/2023   Cursus & Co; loc. Houten
16/02/23   Stroomhuis Neerijen; loc. Neerijnen

Tentoonstelling Prinsenhof te Delft: Het Delft van Vermeer en het oeuvre van Vermeer in het Rijksmuseum van 10 februari tot en met 4 juni 2023. 

Er komen twee ambitieuze tentoonstelling over het leven van Johannes Vermeer (1631-1675).
De een in zijn eigen stad Delft en de andere in het Rijksmuseum.

Aan de hand van topstukken van Delftse schilders, Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archivalia en egodocumenten
wordt een beeld geschetst van het bruisende stadsklimaat in de 17de eeuw.
Niet eerder was dit het uitgangspunt voor een tentoonstelling over deze wereldberoemde Delftse meester.
De tentoonstelling loopt parallel aan een grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Thema’s en personages
De tentoonstelling in Delft wordt opgebouwd aan de hand van drie hoofdthema’s
– het persoonlijke leven van Vermeer, het artistieke klimaat in Delft en het sociaal-economische klimaat in de stad.
Elk thema wordt ingeleid aan de hand van een personage dat Vermeer daadwerkelijk kende.
Met topstukken van Delftse schilders, Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archivalia en egodocumenten
toont het museum hoe het leven van Vermeer in Delft eruit moet hebben gezien en hoe de stad
zijn werk en leven beïnvloedde en vormde.

De tentoonstelling in het Rijks zal een prachtig overzicht geven van zijn oeuvre,. 


13/04/2023   Cursus & Co; loc. Houten

Pompeï
STERVEN IN SCHOONHEID, DE WERELD VAN POMPEÏ EN HERCULANEUM

Het Drents Museum presenteert van 13 november tot en met 5 maart een bijzondere tentoonstelling over Pompeï en Herculaneum, twee Romeinse stadjes die in 79 n. Chr. vernietigd werden door een uitbarsting van de Vesuvius. De Pompeï-tentoonstelling in het Drents Museum vertelt dit dramatische verhaal, maar gaat vooral over de mensen die in deze twee steden woonden en werkten. Wie waren zij en hoe leefden ze voordat de vulkaan uitbarstte? Hun verhaal wordt verteld aan de hand van bijzondere objecten uit de collecties van de Italiaanse musea waar het Drents Museum mee samenwerkt. Deze collecties bevatten unieke topstukken, waaronder een aantal objecten die nog nooit eerder getoond zijn.

Tentoonstelling in het Drents Museum van 13 november 2022 tot en met 5 maart 2023


21/02/2023   Dante Alighieri; loc. Dordrecht
18/02/2023   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
16/02/2023   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
09/02/2023   Cursus & Co; loc. Houten
25/11/2022   Dante Alighieri; loc. Enschede
24/11/2022   Midland; loc. Zeist

De Italiaanse land art en arte povera kunstenaar werpt in Voorlinden een nieuw licht op onze relatie met de natuur.

Voor Giuseppe Penone is de natuur – en bomen in het bijzonder – zowel onderwerp als materiaal.

19/01/2023   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
20/01/2023   Volksuniversiteit; loc. Utrecht

Over Toorop, Dumas, Sluiters, Israëls en vele anderen.
De lezing is een mooie introductie op de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw die van 13 september tot en met 8 januari te zien is in Singer Laren.

De expositie toont het verhaal van de veranderende maatschappelijke positie van de vrouw zoals dat ook in de kunst aan het licht komt.
Centraal staat de beeldvorming van de vrouw tegen de achtergrond van de emancipatie.
We zien de vrouwelijke kracht, schoonheid, talent en doorzettingsvermogen.
Vrouwen die de barricade opgaan, meesterwerken maken en collecties aanleggen.


17/11/2022   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
17/11/2022   Stroomhuis Neerijnen; loc. Neerijnen
09/10/2022   Volksuniversiteit; loc. Amersfoort
08/10/2022   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
06/10/2022   Cursus & Co; loc. Houten
06/10/2022   Volksuniversiteit; loc. Gouda
06/10/2022   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp
27/09/2022   INTERNOS; loc. Hoorn

De tentoonstelling Vrouwenpalet is een ode aan vrouwelijke kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Aan de hand van ruim 100 kunstwerken van onder meer Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck, Else Berg en
Lou Loeber, Alida Pott, Anna Sluiter, Frieda Hunziker, Jemmy Hoboken en Adya van Rees-Dutilh is te zien hoe zij zich
toelegden op destijds vernieuwende stromingen zoals het expressionisme, kubisme, nieuwe zakelijkheid,
sociaal realisme en abstract expressionisme.
Niet alleen het werk van deze talentvolle vrouwen is te zien, maar ook komt naar voren wat destijds hun positie was.
Wat waren de studiemogelijkheden voor vrouwen, waar konden zij exposeren en welke rol speelden vrouwen ten opzichte van hun mannelijke collega’s.
Zo ontstaat een beeld van de kunstwereld van destijds, met verhalen over
successen, nederlagen, zusterschap, afgunst en liefde (voor de kunst of voor elkaar).

Voor wie de lezing bijgewoond heeft over de Nieuwe Vrouw is dit een mooie aanvulling omdat het in de lezing over Vrouwenpalet gaat om het werk van deze vrouwelijke kunstenaars. Zij hebben een grote rol gespeeld in het modernisme.

10/02/2023   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp
01/09/2022   Museum de Wieger; loc. Deurne

Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972)

Van 24 september tot en met 5 maart 2023 is er in het Kunstmuseum te Den Haag een expositie over Cristobál Balenciaga (1895 – 1972). De expositie is een eerbetoon aan deze maître onder de couturiers.
Christian Dior vergeleek hem met een dirigent. “De rest van ons zijn slechts de musici die de aanwijzingen volgen van de meester”.

Balenciaga was de zoon van een naaister. Van jongs af aan maakte hij kennis met de beginselen van het vak. Hij ontwikkelde zich van kleermaker tot modeontwerper en hij beschouwde zijn werk als een religie. Zijn sculpturale en complexe vormen kwamen het beste uit in een van zijn favoriete kleuren: zwart. Het is voor het eerst dat er zoveel werk van Balenciaga in Nederland te zien is. De ontwerper speelt met zwart. Zwart in kant, in zijde, fluweel, borduurwerk. Zijn stijl was vernieuwend en hij maakte baanbrekende ontwerpen. Niet alleen in zwart maar ook in kleur. Hij liet zich inspireren door de Spaanse schilderkunst vanaf de zestiende eeuw. De spreekster zal de ontwikkeling van zijn oeuvre laten zien en geeft een kijkje in zijn leven

15/12/2022   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
10/12/2022   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
09/12/2022   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp
01/11/2022   INTERNOS; loc. Doorn

Yves Saint Laurent ( 1936-2008) was een bekend modeontwerper.
Al op jonge leeftijd werkte hij in het atelier van Christian Dior en nam na diens dood in 1957 zijn atelier over.
Hij werd zeer succesvol dankzij zijn bijzondere en vernieuwende ontwerpen.
Hij kwam graag in Marokko en de cultuur inspireerde hem.
Samen met zijn partner Pierre Bergé kocht hij een huis in Marrakesh. Het paar had tevens een fraaie kunstcollectie.

12/05/2022   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg

Twents Museum Enschede, 25-09-'22 t/m 19-02-'23, Tentoonstelling over het Italiaans Futurisme
Vanaf 25 september 2022 tot en met 19 februari 2023 toont Rijksmuseum Twenthe in Enschede een overzicht van het Italiaans futurisme, aan de hand van haar charismatische leider Filippo Tommaso Marinetti.

Zijn avant-gardistische ideologie, in al zijn veelzijdigheid en complexiteit, groeide uit tot een voorbeeld voor de modernistische mentaliteit van de twintigste eeuw.
De kunst van de futuristen brak met alle bestaande artistieke conventies. Want de keuze voor het heden betekende ook een keuze tegen het verleden.

In deze tentoonstelling ontrafelt Rijksmuseum Twenthe dat verhaal, waarbij het spanningsveld tussen idealen en de werkelijkheid een centrale rol zal spelen. 

30/09/2022   Dante Alighieri; loc. Deventer

Tot en met 3 juli is de tentoonstelling over Mucha te zien in Kunstmuseum Den Haag.

Je kon er aan het eind van de negentiende eeuw niet omheen: weelderige illustraties van sierlijke vrouwen,
omringd door gestileerde bloemen en zwierige lijnen. Zeven jaar nadat de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) in Parijs arriveert, wordt hij van de ene op de andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda (1894), ontworpen voor de superster van het theater: Sarah Bernhardt.
Le style Mucha is niet veel later synoniem gaan staan voor de Art Nouveau, de moderne stroming die het straatbeeld van de Franse hoofdstad domineerde.

In samenwerking met de Mucha Foundation, toont Kunstmuseum Den Haag dit voorjaar een ruime selectie van het werk dat Alphonse Mucha zo beroemd maakte. Samen met delen uit de eigen collectie, waaronder kleurrijk glas en spectaculaire kostuums uit de late negentiende eeuw, geeft het museum een uniek beeld van het Parijs van Mucha - de plek waar het allemaal begon. Mucha's karakteristieke stijl, le style Mucha, is synoniem gaan staan voor wat in Frankrijk Art Nouveau genoemd wordt.
Kunstmuseum Den Haag toont het werk waarmee Alphonse Mucha zo beroemd werd: affiches en illustraties, en ontwerpen voor toegepaste kunst, allemaal tegen de achtergrond van het bruisende Parijs van het fin de siècle. Laat negentiende-eeuwse kostuums belichamen de flanerende Parijzenaren langs de boulevards, terwijl kleurrijk glas van Émile Gallé en Moser & Sohne uit dezelfde periode laat zien hoe nauw verbonden het werk van Mucha en de Art Nouveau is.

10/05/2022   Cursus & Co; loc. Houten
08/04/2022   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp

Van 11 maart tot en met 12 juni 2022 organiseren het Van Gogh Museum in Amsterdam en The Dallas Museum of Art een tentoonstelling over de belangrijke groep schilderijen van olijfgaarden die Van Gogh maakte in het jaar dat hij in de inrichting in Saint-Rémy-de-Provence verbleef.

Van Gogh en de olijfgaarden brengt de reeks werken met dit onderwerp die de kunstenaar tussen juni en december 1889 vervaardigde voor het eerst weer bij elkaar. Daarnaast presenteert de tentoonstelling nieuwe inzichten in Van Goghs schildertechniek, materialen en kleurgebruik naar alle vijftien schilderijen van olijfgaarden.


21/04/2022   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
09/04/2022   Volksuniversiteit; loc. Utrecht

In 2019 stond het Drents Museum in het teken van de ongekende schoonheid en kwaliteit van de 19de-eeuwse Italiaanse schilderkunst.

Hier werd de tentoonstelling Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) getoond
met werken van kunstenaars als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto.
De schilderijen bevinden zich in talrijke grote collecties in Italië.

De lezing gaat uiteraard ook in op de historische context, de periode van einde 19e eeuw toen de eenwording van Italië plaatsvond.
Deze presentatie met afbeeldingen van prachtige werken is een terugblik op de tentoonstelling.

04/03/2022   Dante Alighieri; loc. Enschede

De Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Hij fascineert jong en oud door zijn spel met perspectief, ruimte en werkelijkheid.
De hoogtepunten van zijn oeuvre zijn sinds 2002 te zien in Het Paleis aan het Lange Voorhout te Den Haag.

Hij werd geboren in Leeuwarden als jongste zoon uit het tweede huwelijk van zijn vader. Escher tekent al sinds jonge leeftijd. In Arnhem gaat hij naar de middelbare school maar heeft er eigenlijk geen belangstelling voor school en haalt zijn diploma niet, maar door contacten van zijn vader, die waterbouwkundig ingenieur was, kan hij toch aan de TH in Delft studeren. Ook dat wordt geen succes. Dan gaat hij naar de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten in Haarlem, eerst richting bouwkunde, maar al gauw maakt hij de overstap naar de grafische richting.

In deze lezing geeft een kijkje in zijn leven en oeuvre. 

18/02/2022   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorm
17/02/2022   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg

In Rijksmuseum Twenthe is van 26 september 2021 t/m 23 januari 2022 de tentoonstelling “Artemisia, vrouw en macht”.
Artemisia Gentileschi (1593 – ca. 1656) was niet alleen een meesterlijke barokschilder, maar als succesvolle, zelfbewuste vrouw ook een feministe avant la lettre. Ze schilderde zichzelf en andere vrouwen als krachtige en onafhankelijke figuren.
Artemisia is een spectaculaire tentoonstelling met maar liefst twintig schilderijen van haar hand.
Monumentale doeken, maar ook intieme portretten.
Belangrijke bruiklenen uit openbare collecties, waaronder het Palazzo Pitti in Florence worden getoond naast recente ontdekkingen uit particuliere verzamelingen. Daarnaast toont het museum nog een twintig werken van Artemisia’s mannelijke tijdgenoten.


16/12/2021   Stroomhuis Neerijnen; loc. Neerijnen

Het rijksmuseum organiseert een expositie over portretkunst van 1 oktober tot en met 16 januari 2022.

Grote renaissance kunstenaars als Holbein, Dürer, Memling, Veronese, en Cranach leggen op het hoogste artistieke niveau machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers vast. Ieder op hun eigen manier, de opdracht ingegeven door de functie die het portret moest hebben. 500 jaar later kijken we de geportretteerden nog altijd in de ogen. Het lijkt alsof ze willen zeggen: herinner mij. In de grote najaars-tentoonstelling Vergeet me niet belichten we hun verhalen. Wat waren de ambities van de geportretteerden?

09/12/2021   Cursus & Co; loc. Houten
16-11-2021   INTERNOS; loc. Hoorn
05/11/2021   Volksuniversiteit; loc. Utrecht

Leven en werk van Vanessa Bell (1879-1961);
zus van Virginia Woolf.

Vanessa volgde de opleiding schilderkunst aan de kunstacademie in Londen. Ze ontwikkelde zich ook als designer. Ze was lid van de Bloomsbury Group in Londen en begaf zich in kringen v kunstenaars en schrijvers.


30/11/2012   INTERNOS; loc. Hoorn

van 11 september 2021 tot en met 9 januari 2022 is een bijzondere expositie over Canadese landschappen te zien in de Kunsthal te Rotterdam.

De betovering van het noorderlicht, idyllische uitgestrekte landschappen en indrukwekkende vergezichten op het noordpoolgebied. Kunsthal Rotterdam toont magistrale Canadese schilderkunst uit 1910 tot 1940 die in het thuisland ongekend populair is maar in Nederland nauwelijks bekendheid geniet.
‘Magnetisch Noorden’ presenteert ruim tachtig magische schilderijen en dertig schetsen van de Canadese modernisten. Deze kunstenaars trekken aan het begin van de twintigste eeuw ver weg van drukke steden, diep de natuur in. Zij experimenteren en zoeken naar een nieuwe beeldtaal, passend bij het groeiende en veranderende Canada van hun tijd.
Het befaamde collectief van landschapsschilders, de Group of Seven en hun inspirator, kunstenaar Tom Thomson, scheppen in hun schilderijen een bijna mythisch, verheerlijkt beeld van Canada. Een voorstelling van een onontgonnen gebied, voorbijgaand aan de realiteit van de oorspronkelijke bewoners van het land en de rappe bevolkingsgroei en industrialisatie.

25/11/2021   Cursus & Co; loc. Houten
14/10/2021   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culembort
05/10/2021   INTERNOS; loc. Hoorn
02/10/2021   Volksuniversiteit; loc. Utrecht

In deze presentatie maken we kennis met de zijderoute uit de Oudheid.
De zijderoute was een netwerk van verschillende handelsroutes. Lange tijd was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west.

In de Middeleeuwen neemt de handel over land af en worden de routes via zee belangrijk.
We volgen het spoor over land vanaf de Oudheid en wisselen het af met muziek.
We maken kennis met de producten die verhandeld werden, de ontmoetingsplekken, en hoe men elkaar inspireerden.
De route ging door woestijnen en bergen en dalen.
Het was niet alleen een ontmoeting tussen handelaren maar ook ontstonden hier en daar religieuze centra.
Eeuwenlang werd gebruikt gemaakt van deze routes. Dwars door China, Afghanistan, en het oude Mesopotamië.
Aan het einde van de presentatie wordt ook literatuur aanbevolen om nog na te genieten.

25/09/2021   Stichting KUBES (ONLINE)

Stap in de kleurrijke wereld van Gertrude Jekyll (1843-1932). Jekyll legde de basis voor de moderne tuinarchitectuur. Zij liet zich onder andere inspireren door de schilder William Turner, The Arts and Crafts Movement van William Morris en het impressionisme.
Zij ontwierp circa 400 ontwerpen in Europa en Amerika en schreef meer dan 1.000 artikelen voor tijdschriften als Country Life en The Garden. Door verschillende reizen naar Italië, Griekenland, Noord-Afrika raakte Jekyll geïnteresseerd in botanica en experimenteerde met planten en bloemen.
Toen ze zich uiteindelijk helemaal op de tuin toelegde kon ze dankzij haar veelzijdige achtergrond tuinieren als pure expressieve kunst beoefenen. Zij zag de tuin als een palet met kleuren. Talloze plantensoorten bracht zij samen tot een harmonieus geheel. Zo is Upton Grey een fraai voorbeeld van haar veelzijdige expressiviteit. Gertrude Jekyll was een eigenzinnige vrouw die zich ook durfde te verzetten tegen de Victoriaanse mentaliteit. U kunt inspiratie opdoen voor uw eigen tuin.

VIA ZOOM
U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.


29/11/2021   Groei & Bloei, loc. Noordoost Friesland
11/05/2021   Groei & Bloei; loc. Amersfoort (ONLINE)
12/04/2021   Vrije Academie (ONLINE)
08/04/2021   Vrije Academie (ONLINE)

Vrouwelijke kunstenaars stonden vaak in de schaduw van hun man, broer of vaderen mochten zich vaak niet aansluiten bij een organisatie op een enkele uitzondering na.
Het werk was vaak ook minder waard dan die van een mannelijke kunstenaar. Hun werk kreeg minder aandacht. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van een aantal vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen.
We zien onder andere het werk van Catharina van Hemessen, Judith Leyster, Gentileschi, Maria van Oosterwijck, Rachel Ruysch, Angelika Kaufmann, Frida Kahlo en anderen.


20/03/2021   Volksuniversiteit; loc. Amersfoort

In het kader van de Boekenweek zal een lezing worden gegeven rondom het thema van tweestrijd.

Vanaf de Renaissance was er een grote strijd tussen de schilders van kleur en de schilders van de tekenkunst. Dat begon in de tijd van de grote meesters als Michelangelo en Titiaan. De schilders in Florence legden de nadruk op de tekenkunst namelijk het disegno en de schilders van Venetië vonden de kleur belangrijker.

De schilders van Florence hebben eeuwenlang de academische regels bepaald. De strijd gaat voort tot in de 19e eeuw, toen de Romantici tegenover de Neo Classicisten stonden. moderne kunst.

De Romantische schilder Delacroix riep viel discussie op. De Neo Classicistische schilder Ingres was fel tegen hem. Uiteindelijk wordt Delacroix in 1857 benoemd tot lid van de Académie des Beaux Arts” en hiermee behaalde hij een overwinning, nadat hij enkele keren werd afgewezen. 


11/03/2021   Bibliotheek Rivierenland; loc.Culemborg

'Gustav Klimt. Geïnspireerd door Monet, Van Gogh, Matisse', Van Gogh Museum, Amsterdam,

De Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) leefde en werkte ten tijde van de artistieke bloeiperiode in het Wenen van het belle époque.
Klimt is een representant van het Symbolisme en werd met name bekend door zijn latere werk, dat zich kenmerkt door decoratief ornamentalisme en suggestief-erotische symboliek.
De lezing geeft een overzicht van zijn werk. Ook wordt ingegaan op de kunsthistorische ontwikkelingen in Wenen en tijdgenoten van Klimt.


10/03/2021   Volksuniversiteit; loc. Gouda
13/11/2020   Vereniging KBO/PCOB; loc. Zwolle
31/10/2020   Volksuniversiteit; loc. Amersfoort
31/10/2020   Volksuniversiteit; loc. Utrecht.

TENTOONSTELLING van 19 september 2020 t/m 03 januari 2021 in het Teylers museum
Teylers Museum presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland met de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen van de Britse kunstenaar John Constable (1776-1837), die wereldwijd wordt gerekend tot de beste landschapschilders aller tijden.

Zijn sublieme olieverfschetsen van wolkenformaties en atmosferische lichteffecten zijn hoogtepunten uit de Romantiek. Vanuit Canada en Londen komen vele belangrijke internationale bruiklenen naar Haarlem. Ook wordt duidelijk hoe Constable zich liet inspireren door het realisme van de oude meesters uit de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst.

Constable was totaal gefascineerd door luchten en het weer. Veel kunstenaars gebruiken de lucht vooral als een achtergrond; bij Constable zijn lucht, licht en wolken telkens van allesbepalend belang. Geen schilder heeft ooit zo trefzeker lucht en landschap tot een eenheid gesmeed als hij. Constable keerde zich af van de sterk geïdealiseerde landschappen – toentertijd de norm – en koos ervoor om landschappen en luchten heel realistisch weer te geven. In zijn olieverfschetsen experimenteerde hij met een revolutionaire losse verftoets.


20/02/2021  Volksuniversiteit; loc. Amersfoort
29/10/2020   Cursus & Co; loc. Houten
22/10/2020   Bibliotheek Rivierenland: loc. Culemborg
10/10/2020   Volksuniversiteit; loc. Utrecht

Naar aanleiding van het inpakken van de Arc de Triomphe  ( 19 september 2020 - 4 oktober 2020 ) en een tentoonstelling over Christo in Parijs wordt een lezing gegeven over zijn leven en werk.

Dit jaar zou Christo de Arc de Triomphe inpakken . Hij overleed helaas op 31 mei 2020

Christo (1935), geboren in Bulgarije, is beeldhouwer en installatiekunstenaar en is vooral bekend geworden vanwege de inpakkunst samen met zijn vrouw Jean Claude Denat de Quiilebon. In 1958 ontstond zijn eerste”inpakkunst”. Christo en Jean Claude vonden het belangrijk dat kunst toegankelijk is voor een breed publiek. Voorbeelden zijn de Pont Neuf in Parijs, de Rijksdag in Berlijn en central Park in New York. Zij vroegen nooit subsidies aan maar bekostigden hun projecten uit de verkoop van hun werk.


06/10/2023   BESLOTEN

24/04/2021   Volksuniversiteit; loc. Amersfoort
20/02/2021   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
04/11/2020   Soester Kring; loc. Soest
16/10/2020   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp
17/09/2020   Cursus & Co; loc. Houten
17/09/2020   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
24/09/2020   Stroomhuis Neerijen; loc. Neerijnen
13/07/2020   Helicon; loc. Houten

Vilhelm Hammershøi ( 1864 -1916) was een Deense kunstschilder.
Hij schilderde portretten, architectuur, landschappen en interieurs en is vooral bekend van zijn donkere portretten en zijn zacht getinte interieur. Hij wordt ook de Deense Vermeer genoemd vanwege zijn beeldopbouw, licht en perspectief. Hij bezocht Nederland, Engeland en Italie , woonde in Parijs. Zijn werken zijn van grote schoonheid.


06/02/2021   Volksuniversiteit; loc. Utrecht

TENTOONSTELLING van 10 oktober 2020 t/m 31 januari 2021 in het Kunstmuseum, Den Haag
Zijn oeuvre oogt als een onafgebroken liefdesverklaring aan het Zweedse landschap, in het bijzonder als decor voor taferelen uit het dagelijks leven.
Anders Zorn (1860-1920) is in zijn thuisland een icoon, in de rest van Europa is hij grotendeels aan de aandacht ontsnapt. Daar brengt Kunstmuseum Den Haag verandering in met een bijzonder overzicht in samenwerking met het Nationalmuseum in Stockholm


23-12-2021   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
17/12/2020   Cursus & Co; loc. Houten
10/12/2020   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg

Hildo Krop (1884 - 1970)

Het jaar 2020 is het jaar van Hildo Krop. Het is 50 jaar geleden dat deze kunstenaar overleden is.
Musea in Amsterdam en Steenwijk haken in op het oeuvre van deze kunstenaar. Zijn werk is vooral in de openbare ruimte in Amsterdam te zien. Hij zou bekend worden als de stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Aanvankelijk trad hij in de voetsporen van zijn vader die bakker was in Steenwijk. Hij werkte als kok in Londen waar hij eveneens een zomercursus beeldende kunst volgde. Terug in Nederland besloot hij kunstenaar te volgen en trok naar Parijs. Hij volgde onder andere les bij Zadkine. Hij was zeer veelzijdig en werkte als edelsmid, keramist, meubelmaker, glasontwerper en houtsnijwerker.

Krop werd in 1959 gelauwerd met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945. In villa Rams Woerthe te Steenwijk, een prachtig voorbeeld van Jugendstil en waar in 2002 een Kropkamer werd ingericht, is sinds 2007 het Instituut Collectie Krop (ICK) gevestigd. In enkele zalen zijn werken van Krop tentoongesteld.

26/11/2020   Stroomhuis Neerijnen

In 2020 herdachtenken we 75 jaar bevrijding. We willen graag stil staan bij het werk en leven van bijzondere kunstenaars. Er is gekozen voor Felix Nussbaum en geven aandacht aan zijn indrukwekkende nalatenschap.

Felix Nussbaum was een Joods Duitse schilder. Hij werd in 1904 in Osnabrück geboren. In zijn korte leven maakte hij veel mee. Hij studeerde in Hamburg en Berlijn, won in 1932 de Villa Massino preis, waarmee hij 10 maanden in Villa Massimo in Rome kon blijven.
Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam kon Nussbaum niet terugkeren maar Duistland. Zijn atelier met opgeslagen werken in Berlijn brandde af. Hij ging naar Parijs en daarna naar Oostende. Inmiddels was hij gehuwd met een Poolse schilderes, Felka Platek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gedeporteerd naar Zuid Frankrijk en vandaaruit naar Duistland. Hij wist te vluchten en keerde terug naar België. Samen met zijn vrouw kwam hij om in Auschwitz Birkenau in 1944.
Felix Nussbaum liet zich inspireren door onder andere Vincent van Gogh, Giorgio de Chirico en James Ensor.

De inmiddels 200 werken grote Sammlung Felix Nussbaum wordt sinds 1998 gepresenteerd in een permanente expositie in de nieuwbouw van het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück. Het ontwerp voor dit museum is van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind


29/04/2022   Helicon; loc. Utrecht
22/02/2022   INTERNOS; loc. Hoorn

08/04/2021   Helikon; loc. Utrecht
15/10/2020   Stroomhuis Neerijnen; loc. Neerijnen
10/03/2020   Heartpool; loc. Hengelo

Frida Kahlo: Viva la Frida!



Het Drents Museum te Assen organiseert in 2020 het grootste project in de geschiedenis van het museum:
een tentoonstelling over de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954).
Het voornamelijk autobiografische werk van Kahlo wordt geschaard onder het magisch realisme en kenmerkt zich door het gebruik van felle kleuren en van motieven uit de Mexicaanse folklore.

Aan de hand van circa 145 werken uit twee Mexicaanse collecties - schilderijen en tekeningen uit de collectie van Museo Dolores Olmedo en persoonlijke objecten uit de collectie van Museo Frida Kahlo - wordt een overzicht gegeven van het leven en het werk van Frida Kahlo. De werken uit genoemde collecties zijn niet eerder samen tentoongesteld en de meeste werken van Kahlo zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Daarmee is de tentoonstelling in alle opzichten een primeur. Deze expositie is te zien van 11 oktober 2020 t/m 28 maart 2021


05/02/2022   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
16/12/2021   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
16-11-2021   HOVO; loc. Nijmegen
26/10/2021   Netwerk Vrouwen Katwijk & Omgeving
11/10/2021   Kunstkring Doorn; loc. Doorn
15/10/2020   Volksuniversiteit; loc. Gouda
08/10/2021   Volksuniversiteit; loc. Leiderdorp
07/10/2021   Cursus & Co; loc. Houten
07/10/2021   Stroomhuis Neerijnen; loc. Neerijnen
07/10/2021   Volksuniversiteit; loc. Gouda

Een tentoonstelling over het ontstaan van de Europese barok in Rome.

Waar schoonheid eerder de norm was, ontstaat er nu een nieuwe kunsttaal met als hoogste doel het oproepen van emoties. Kunst met verrassende rolwisselingen, met drama, dynamiek en bravura, maar ook klassieke ingetogenheid en natuurlijke felheid. Een revolutie in de Westerse kunst, die in Rome begon en in heel Europa zijn sporen heeft nagelaten.
De tentoonstelling is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam van 14 februari tot en met 7 juni.

16/10/2020   Volksuniversiteit: loc. Amersfoort
23/04/2020   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
18/04/2020   Volksuniversiteit; loc. Amersfoort
18-04-2020   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
16/04/2020   Cursus & Co; loc. Houten

De kleurrijke wereld van Gertrude Jekyll ( 1843-1932)

De lezing gaat in op de ontwikkeling van de tuinen en de plaats die Gertrude Jekyll inneemt in de geschiedenis van de tuinontwikkeling. Jekyll legde de basis voor de moderne tuinarchitectuur. Zij liet zich inspireren door de schilder William Turner, The Arts and Crafts Movement van William Morris en het Impressionisme. Zij ontwierp circa 400 ontwerpen in Europa en Amerika en schreef meer dan 1.000 artikelen voor tijdschriften als Country Life en The Garden. Belangrijk was haar samenwerking met de architect Edwin Lutyens.
Gertrude Jekyll studeerde aan de academie in Londen. Ze bracht vele uren door in de National Gallery waar ze de werken van William Turner bestudeerde en zich liet inspireren door zijn kleurgebruik. Ze ondernam diverse reizen naar Italië, Griekenland, Noord-Afrika en toonde grote belangstelling in ambachten in die landen. Ze raakte geïnteresseerd in botanica en experimenteerde met planten en bloemen.
Toen ze zich uiteindelijk voluit op de tuin toelegde kon ze dankzij de veelzijdige opleiding , tuinieren als pure expressieve kunst beoefenen. Zij zag de tuin als een palet met kleuren.

U kunt inspiratie opdoen voor uw eigen tuin.


07/10/2020 Groei & Bloei; loc. Oosterbeek
10/02/2020 Groei & Bloei; loc. Bennekom
18/09/2018  Groei & Bloei; loc. Apeldoorn
16/03/2018   Stadspodium GO; loc. Leerdam
01/03/2017   DrieFlora; loc. Ommen
18/10/2016 Groei & Bloei; loc. Ommen

In het Singer Museum te Laren is van 7 december 2021 tot en met 27 februari 2022 een expositie over Belgische Meesters. De tentoonstelling is een fraai overzicht van de Belgische Moderne kunst. Er is werk te zien van James Ensor, Fernand Khnopff, Léon Spilliaert, Gustav de Smet, Paul Delvaux en René Magritte.

De tentoonstelling is samengesteld uit hoogtepunten van het Brusselse Museum van Elsene. De kunstwerken zijn een weerspiegeling van de zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen 1850 en 1950. Daarbij wisselen internationale invloeden en lokale karakteristieken elkaar af, evenals een sterke focus op de zichtbare werkelijkheid en een voorkeur voor de fantasie. Onze zuiderburen leggen daarbij een onmiskenbaar plezier aan de dag voor het bizarre en de vervreemding.

03/02/2022   Cursus & Co; loc. Houten
29-01-2022   Volksuniversiteit; loc. Utecht
20/01/2022   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
11/01/2022   INTERNOS; loc. Hoorn

Ter gelegenheid van: de dag voor de mantelzorg |  vrijdag 25 september 2020  |  Huize Gaudeamus
(opgave: Ans van de Berg)       zie: www.u_centraal.nl
i.s.m. Het Utrechts Saxofoonkwartet
Caspar Becx (sopraansax), Cunéra van Lier (altsax), Remko Majoor (tenorsax) en Rombout Stegnink (baritonsax)

Camille Claudel ( 1864- 1943) heeft een grote rol gespeeld in het atelier van Rodin en had een belangrijk aandeel in veel van zijn projecten. Ook had zij haar eigen atelier. Beroemde werken van haar zijn La Sakountala, gebaseerd op een hindoelegende, en La Valse, gebaseerd op muziek van Claude Debussy. Zij vond dat Rodin haar gebruikte voor zijn eigen doel en trok zich terug. Uiteindelijk zorgde haar moeder ervoor dat ze werd opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Camille Claudel had geen vangnet, geen hulp en geen mantelzorger die haar kon helpen om er bovenop te komen. Haar familie liet haar in de steek. Broer Paul bezocht haar wel af en toe maar hij was bang om zijn goede naam en baan als diplomaat te verliezen en betaalde daarom haar verblijf in de psychiatrische inrichting.

We volgen haar levensverhaal aan de hand van haar werk en haar brieven, afgewisseld met muziek door het Utrechts Saxofoon Kwartet. In 1991 werd het Utrechts Saxofoon Kwartet opgericht door vier saxofonisten, allen afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium. Zij hebben voor deze lezing een eigen programma gearrangeerd met muziek uit de tijd van Camille Claudel.


25/09/2020   Huize Gaudeamus; loc. Bilthoven

Denise de Costa en Lisette le Blanc reizen door het land met een bijzonder programma:
"Met pen en penseel, levenskunst van Etty Hillesum en Charlotte Salomon"

Op 15 januari 1914 werd Etty Hillesum geboren; op 16 april 1917 Charlotte Salomon. In de tijd van Hitler-Duitsland waren zij jonge Joodse vrouwen. Met de dood voor ogen vierden zij het leven. Zij stierven beiden in de herfst van 1943 in Auschwitz. Zij lieten dagboeken, schilderijen en brieven na.

Met pen en penseel ontwikkelden zij een levenskunst die het leven en de creativiteit beaamt; een levenskunst die van zoveel innerlijk kracht en schoonheid getuigt dat zij ver uitstijgt boven de tijd waarin zij tot stand kwam, een levenskunst die ook nu nog bijzonder actueel is. Dat is het thema van het programma:

Programma:
09.30 - 10.00 uur   -   Ontvangst
10.00 - 12.00 uur   -   Charlotte Salomon (LlB, plenair)
12.00 - 13.00 uur   -   Lunch*
13.00 - 15.00 uur   -   Etty Hillesum (DdC, plenair)
15.00 - 15.30 uur   -   Pauze
15.30 - 16.00 uur   -   Vragen en discussie (in kleine groepen)
16.00 - 16.30 uur   -   Afsluiting door Denise en Lisette.

*( U dient zelf voor de luch te zorgen, koffie en thee zijn voldoende aanwezig)

Denise en Lisette gebruiken beeldmateriaal, film- en muziekfragmenten tijdens hun lezing. De benodigde apparatuur (beamer, microfoon, laptop, boxjes) wordt verondersteld in de zaal aanwezig te zijn. De spreeksters nemen een usb-stick mee.

Lisette le Blanc:   is kunsthistoricus   /   geeft lezingen en cursussen voor diverse instellingen   /   organiseert binnen- en buitenlandse excursies

Denise de Costa   is schrijver en weteschappelijk onderzoeker   /   promoveerde in 1996 op Anne Frank en Etty Hillesum, Spiritualiteit,    /   schrijverschap en seksualiteit. (Balans, Amsterdam 1996)   /   publiceerde boeken en artikelen over haar leven en werk   /   - verzorgt lezingen en workshops over Etty Hillesum in binnen- en buitenland.


09/09/2020   Vrije Academie; loc. Rotterdam
04/09/2020   Vrije Academie; loc. Den Bosch
03/09/2020   Vrije Academie; loc. Deventer
02/09/2020   Vrije Academie; loc. Amsterdam
01/09/2020   Vrije Academie; loc. Utrecht

07/05/2020   Vrije Academie; loc. Weert

Truus Schröder (1889-1985)   |Een ontdekkingsreis met muzikale omlijsting

Truus Schröder liet rond 1921 in haar huis aan de Biltstraat 423 (voorheen 135) te Utrecht een kamer verbouwen door Gerrit Rietveld.  
Na de dood van haar man gaf zij na enige aarzeling Rietveld de opdracht voor het ontwerp van een nieuw woonhuis aan de Prins Hendriklaan 50 te Utrecht, dat later wereldberoemd werd onder de naam Rietveld Schröderhuis
De daarin opgebouwde relatie met Rietveld was overigens niet alleen van professionele aard maar ontwikkelde zich ook tot een liefdesrelatie die zich over de rest van hun leven zou uitstrekken.
Gaandeweg zouden Rietveld en zij vaker gaan samenwerken zoals rond 1930 bij de bouw van twee woonblokken aan de Erasmuslaan in Utrecht. Naast de rol van opdrachtgever was zij ook actief in het ontwerpen van meubels en interieurs.

25/06/2020   Stroomhuis Neerijnen; loc. Neerijnen

Rond 1650 liet Cornelis de Graeff, een van de burgemeesters van Amsterdam, aan de weg tussen Baarn en Soest (de Zoesdijc) een buitenverblijf bouwen: de Hofstede aen Zoestdijck.

De Graeff was in die jaren 1655-1660 druk bezig met de opvoeding van Willem III van Oranje. Willem III zal deze hofstede tot een jachtslot verbouwen..

Aan de hand van afbeeldingen maken wij kennis met de bewoners van Soestdijk: van Cornelis de Graeff tot en met Koningin Juliana, gezien in de historische context.

Deze lezing is een onderdeel van het programma Kunst bij Bart.


13/04/2020   Barthomeus Gasthuis; loc. Utrecht

De tentoonstelling Breitner en Israels - Vriendschap en rivaliteit richt zich op de wisselwerking tussen George Hendrik Breitner (1857-1923) en Isaac Israels (1865-1934), die eind negentiende eeuw tot de belangrijkste figuren in de Nederlandse schilderkunst behoren.

Beide kunstenaars doorlopen hun opleiding in Den Haag, waar zowel Israels als Breitner zich toelegt op het schilderen van militaire thema’s. Enigszins jaloers ziet Breitner hoe de acht jaar jongere Israels met succes zijn intrede in de kunstwereld maakt. De 16-jarige zoon van Jozef Israëls geldt op dat moment als de kroonprins van de Nederlandse schilderkunst. Maar al snel voelt Isaac Israels de noodzaak om zijn eigen weg te vinden. Hij verhuist naar Amsterdam, in 1886 op de voet gevolgd door Breitner. Daar bewegen de twee schilders zich in dezelfde kringen, schilderen zij dezelfde thema’s en verruilt Israels zijn tekenachtige stijl voor de losse toets van Breitner.

Breitner ontwikkelt zich tot een getalenteerd schilder van het moderne leven in de stad. Israels is daarentegen zoekende. Hij tekent veel, maar voltooit weinig schilderijen en jarenlang exposeert hij niet. In zijn brieven bekent Israels heimelijk dat het werk van Breitner hem zowel inspireert als intimideert. De onderlinge rivaliteit tussen deze twee schilders zorgt jarenlang voor spanningen en mondt in 1894 uit in een ruzie die pas in 1903 wordt bijgelegd. Beiden zijn dan inmiddels gevierde kunstenaars, die elkaar gedurende hun gehele carrière hebben bewonderd, benijd en geïnspireerd, en die dankzij hun jarenlange wedijver het beste in elkaar naar boven wisten te halen.


19/03/2020   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg
19/03/2020   Stroomhuis Neerijnen; loc. Neerijnen
21/02/2020   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
07/02/2020   KBO/PCOB; loc. Zwolle
06/02/2020   Curus & Co; loc. Houten

Van 9 februari tot en met 1 juni 2020 presenteert Het Noordbrabants Museum Meesterwerken uit Wenen

De tentoonstelling toont een groot aantal 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse meesters. Meer dan 50 schilderijen en 20 tekeningen van onder meer Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Rembrandt van Rijn en Jan Weenix zijn te zien. De werken zijn afkomstig uit de collectie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Het is de eerste keer dat een selectie van deze omvang wordt gepresenteerd op Nederlandse bodem en dat het bijzondere verhaal van de Weense Akademie wordt verteld.

12/03/2020   Cursus & Co; loc. Houten
06/03/2020   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
20/02/2020   Bibliotheek Rivierenland; loc. Culemborg

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)?
Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt?

In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag. In Monet. De tuinen worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.

De expositie is te zien van 12 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020.


05/03/2020   Het Gouverneurshuis; loc. Heusden
29/11/2019   Helikon; loc. Utrecht
28/11/2019   Toon Hermanshuis; loc. Tiel
07/11/2019  Cursus & Co; loc. Houten
07/11/2019   Stroomhuis Neerijnen: loc. Neerijnen
02/11/2019   Volksuniversiteit; loc. Utrecht
17/10/2019   Volksuniversiteit; loc. Gouda

De Cobra-groep (1948-1951) was van 1948 tot 1951 een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. De beweging werd op 8 november 1948 opgericht in het Café Notre-Dame in Parijs. De naam Cobra is een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. Dit in het Frans, want dat was de voertaal van de beweging. Het was de belangrijkste internationale avant-gardebeweging in de kunst van Europa direct na de Tweede Wereldoorlog.

Pas begin jaren zestig van de twintigste eeuw, toen enige voormalige Cobra-leden zich internationaal begonnen te profileren, waarbij zo nu en dan de term 'Cobra' viel, kreeg ook de beweging als zodanig meer bekendheid, zonder dat men nu precies wist wat zij inhield. Haar geschiedenis werd sindsdien uit het meest recente verleden opgediept.


19/02/2020   de AAK; loc. Zaltbommel
14/02/2020   De Oudheidkamer; loc. Tiel.

Een bijzondere lezing over een lange periode namelijk vanaf 1795 tot en met het begin van de twintigste eeuw.
Ontstaan in een tijdperk toen Napoleon de wereld wilde veroveren en op weg was naar Egypte. De expeditie mislukte en werd een wetenschappelijke ontdekkingsreis.
Kunstenaars trokken mee en legde allerlei fascinerende culturele aspecten vast. Men raakte geboeid door de Islam, de hasj, de woestijn, het land met zijn exotische aspecten. Dat alles werd vastgelegd in reisverslagen en schilderijen, tekeningen en beelden.

We maken kennis met het werk van onder andere Ingres, Delacroix en meesters als Paul Klee, Matisse die zich ook lieten inspireren door landen als Marokko, Tunesië en Algerije.

[*De lezing in Bilthoven wordt omlijst met muziek van Kamal Hors ( Marokko), ud speler en componist. De muziek geeft een extra dimensie aan de schilderijen, die worden geprojecteerd en brengt ons in de tijd waarin de schilderijen zijn gemaakt.De muziek inspireert het publiek om dieper na te denken over het verleden. De schilderijen krijgen door de muziek een levendig karakter.]


01/02/2020   Huize Gaudeamus; loc. Bilthoven

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gertrude_Jekyll#/media/Bestand:Gertrude_Jekyll_portrait.jpg