Inleiding tot de kunstgeschiedenis
20-09-2021 t/m 06-12-2021 
maandag: 13.30 uur - 15.30 uur

Wilt u stijlen herkennen als u in een stad of een museum loopt?
Wilt u een overzicht van kunst en cultuur vanaf de Oudheid tot de Eerst Wereldoorlog? Dan is deze cursus misschien iets voor u.

Vrije Academie; locatie Nieuwengein

meer informatie >>>

Inleiding tot de kunstgeschiedenis
27-09-2021 t/m 13-12-2021 
maandag: 10.00 uur - 12.00 uur

Wilt u stijlen herkennen als u in een stad of een museum loopt?
Wilt u een overzicht van kunst en cultuur vanaf de Oudheid tot de Eerst Wereldoorlog? Dan is deze cursus misschien iets voor u.

Volksuniversiteit Utrecht

meer informatie >>>


Interculturele ontmoetingen,
kunsthistorisch ontdekkingen
15-11-2021 t/m 10-12-2021 
vrijdag: 10.00 uur - 12.00 uur

Deze cursus zal interculturele invloeden in de kunst behandelen. 

U3L, locatie Zwolle


meer informatie >>>


Interculturele ontmoetingen,
kunsthistorisch ontdekkingen
04-11-2021 t/m 16-12-2021 
donderdag: 10.30 uur - 12.15 uur

Deze cursus zal interculturele invloeden in de kunst behandelen. 

HOVO Utrecht/Amersfoort; locatie Nijmegen

meer informatie >>>

Vier culturele vrouwen (10)
06-11-2021 t/m 27-11-2021 
zaterdag: 10.00 uur - 12.00 uur

Dit is deel 10 van de cyclus over 4 bijzondere culturele vrouwen. Elk najaar wordt aandacht besteed aan steeds weer andere ( vergeten) vrouwen. We duiken in hun leven en de periode waarin ze leefden en welke contacten ze hadden. 
Volksuniversiteit Utrecht

meer informatie >>>

Vijf culturele vrouwen
19-11-2021 t/m 17-12-2021 
vrijdag: 14.00 uur - 16.00 uur

Na succesvolle cursussen over vrouwelijke kunstenaars aan U3L in Zwolle wordt met deze cyclus van 5 kunstenaars een start gemaakt met een eerste sessie in Hengelo.


U3L; locatie Hengelo

meer informatie >>>

Contact:

Elysium Cultuurproducten
drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht

of stuur ons direct een e-mail:

© 2021 Elysium Cultuurproducten  
All Rights Reserved 
privacy statement  |  disclaimer | 18-10-2021


Reis Archief

DAGPROGRAMMA
Dag 1: Schiphol - Bordeaux

Dag 2: Bordeaux - Moissac - Toulouse

 - Bordeaux is een havenstad met vanouds een belangrijke handelsfunctie. De stad heeft monumenten uit verschillende perioden. Middeleeuws is de Cathédrale St. André met een prachtig gebeeldhouwd portaal uit de 13de eeuw. In het timpaan is het Laatste Oordeel uitgebeeld.
 - Het Musée des Beaux Arts bezit een rijke verzameling schilderijen uit de 15de tot en met de 20ste eeuw. Tot de collectie behoren werken van Titiaan, Van Dijck, de Utrechtse caravaggist Hendrick Terbruggen, Veronese, Rubens, Hals, en Delacroix. Van de modernere kunstenaars is er werk te zien van onder andere Houdon, Matisse, De Vlaminck en de beeldhouwers Rodin en Zadkine.
 - We verlaten Bordeaux en reizen zuidoostwaarts naar Toulouse. Onderweg bezoeken we Moissac. Deze stad dankt haar bekendheid vooral aan de voormalige abdij, die in de zevende eeuw werd gesticht door Benedictijnen. Nadat de abdij in de 11de eeuw aan Cluny verbonden werd, begon haar glorietijd. Het timpaan van de St. Pierre met een voorstelling uit de Apocalyps behoort tot de hoogtepunten van de Romaanse beeldhouwkunst. In de kloostergang treft de liefhebber van Romaanse beeldhouwkunst een tweede stenen paradijs: maar liefs 88 kapitelen met prachtig uitgewerkte bijbelse voorstellingen.
 - We reizen door naar Toulouse, waar we drie nachten verblijven.

Dag 3: Albi - Conques
 - Vanuit Toulouse maken we een excursie naar Albi en Conques.
 - Albi is vooral bekend om haar Cathédrale Sainte Cecilia, die op imposante wijze het silhouet van de oude stad overheerst. Het burchtachtige karakter van deze bisschopszetel getuigt van de kerkelijke macht in het land van de Katharen. In de 13de eeuw werden deze vermeende ketters op gruwelijke wijze massaal uitgemoord.
 - Het oude versterkte dorpje Conques houdt de herinnering levend aan het twaalfjarige meisje Foy dat omwille van haar geloof op een vreselijke wijze de marteldood stierf. De Romaanse abdijkerk Sainte Foy groeide uit tot een van de beroemdste bedevaartplaatsen van Frankrijk. Het was een dure plicht van de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela de lange omweg naar Conques te maken, om er het beeld, met daarin de relieken van de heilige, te vereren. Het beeld is tot op heden het middelpunt van de verering van Sainte Foy.
 - Het gebeeldhouwde timpaan met een heel bijzondere voorstelling van het Laatste Oordeel behoort, alweer, tot de absolute hoogtepunten van de Romaanse beeldhouwkunst. We zullen uitgebreid stilstaan bij de symboliek van dit bijzondere kunstwerk.

Dag 4: Toulouse
 - Toulouse is een stad van bakstenen gebouwen, kerken, kruisgangen, torenhuizen en voorname residenties. We brengen een bezoek aan de St. Sernin, het grootste Romaanse bouwwerk van Frankrijk. De enorme omvang maakt duidelijk dat we met een pelgrimskerk te maken hebben. In de Middeleeuwen stroomden de pelgrims toe om in de kerk de relieken van St. Sernin te vereren. De monumentale graftombe van deze heilige bevindt zich in het midden van de absis.
 - Het Musée des Augustines is gehuisvest in een voormalig Augustijnenklooster. Het museum is beroemd om de collectie Romaanse sculptuur, die afkomstig is uit de verwoeste kloostergangen in Toulouse.

Dag 5: Cahors - Rocamadour
 - We verlaten Toulouse en reizen oostwaarts in de richting van Poitiers, waar we de laatste twee nachten verblijven. Onderweg bezoeken we Cahors en Rocamadour.
 - Cahors ligt midden in een heuvelachtig landschap. Heel karakteristiek en uniek in haar soort is de Pont Valentré, een goed bewaarde 14de-eeuwse versterkte brug met hoge torens die hier de oevers van de Lot met elkaar verbindt. In het timpaan en in het portaal van de Cathédrale St. Etienne zien we weer beroemde Romaanse sculpturen.
 - Het dorpje Rocamadour is prachtig gelegen tegen de steile wand van het gebergte. De aanblik van het in drie etages tegen de bergwand hangende plaatsje biedt een overweldigend schouwspel. Net zoals in de Middeleeuwen bezoeken ook nu nog talrijke pelgrims dit oord om de overblijfselen van de heilige Amadour, een legendarische kluizenaar die hier verbleef, te vereren. We volgen de Via Sancta, de oorspronkelijke pelgrimsweg, die naar de pelgrimskapellen leidt. In de crypte van de Église Saint Amadour zien we het levensverhaal van de heilige uitgebeeld.

Dag 6: Poitiers
 - De laatste stad die we bezoeken is Poitiers. Ook deze stad was in de Middeleeuwen een belangrijk religieus centrum. De gotische Cathédrale St. Pierre bezit fraai Gotisch beeldhouwwerk. De belangrijkste trekpleister is echter de Romaanse Église St. Hilaire-le-Grand met prachtig beeldhouwwerk. De kerk is een historisch monument van de eerste orde.
We sluiten het programma af met een bezoek aan het baptisterium St. Jean, een in de 4de eeuw gestichte doopkapel. Het is zonder twijfel het oudste christelijke monument van Frankrijk.

Dag 7: Bordeaux en dan naar huis.


_________________________________________________________________________________________
begeleiding: drs. Paul Bröker & drs. Lisette le Blanc
datum: dinsdag 15 mei 2012 t/m maandag 21 mei 2012
prijs: € 1395,00  (+toeslag 1-persoonskamer € 240,00) 
inclusief: vlucht Schiphol - Bordeaux (vliegvervoer met KLM)  |  Busvervoer volgens programma  |    
1 overnachting in Bordeaux   |  3 overnachtingen in Toulouse  |  2 overnachtingen in Poitiers  |  op basis van halfpension (6x diner)
exclusief: reis-/annuleringsverzekering.
Deze reis werd georganiseerd in samenwerking met Sophus Travel