© GunterGrassHuisDanzig © artur andrzej at commons.wikimedia.org

TRIER

zaterdag 30 juni 2018

dagexcursie i.s.m. Stadskasteel Zaltbommel


© Mobirise free gallery

Trier is de oudste stad van Duitsland. De keizer van het Romeinse Rijk gaf rond 16 voor Chr. opdracht Trier te bouwen. De plaats werd toen Augusta Treverorum genoemd en werd aan het eind van de 3e eeuw de hoofdstad van het westelijk Romeinse Rijk. Overblijfselen uit die tijd zijn o.a. de Porta Nigra, de bekende stadspoort, de Keizerlijke Thermen en het Amfitheater.

In de Middeleeuwen werd Trier in de 5e eeuw door de Franken veroverd. In 870 kwam de stad bij het Oost Frankisch Duitse Rijk. In 958 werd het bekende marktkruis geplaatst op wat nu de Hauptmarkt is. Dit werd het centrum van de middeleeuwse stad. 

© Mobirise free gallery

Trier is ook de geboortestad van Karl Marx. Deze beroemde Duitse denker kwam er in 1818 ter wereld. De zus van zijn Nederlandse moeder was getrouwd met de in Zaltbommel woonachtige tabakshandelaar Lion Philips. Hij werd een belangrijke geldschieter voor de jonge Marx. Toch was het niet enkel opportunisme dat Marx naar Bommel dreef ; ook na het overlijden van zijn moeder bleef hij contact houden met oom Lion.
In zijn tweehonderdste geboortejaar wordt er in de stad volop aandacht besteed aan het leven en werk van Marx. O.a. in het Rheinisches Landesmuseum is een uitgebreide expositie ingericht. Hier is een stadsgezicht van Zaltbommel te zien dat door het Stadskasteel in bruikleen is gegeven. 

Het programma:
De bus vertrekt om 7.45 uur vanuit Zaltbommel. Onderweg zal drs. Lisette le Blanc, conservator van het Stadskasteel, een lezing geven over Karl Marx en zijn band met de familie Philips en Zaltbommel.
In Trier staat een rondleiding door de expositie in het Rheinisches Landesmuseum op het programma. Hierna bent U vrij om de nabijgelegen monumenten in het centrum van de stad te gaan bekijken en evt. op eigen kosten te lunchen.
In Trier staat een rondleiding door de expositie in het Rheinisches Landesmuseum op het programma. Hierna bent U vrij om de nabijgelegen monumenten in het centrum van de stad te gaan bekijken en evt. op eigen kosten te lunchen. Aan het einde van de middag wordt weer koers gezet naar Nederland. In het Limburgse Grathem wordt een diner geserveerd. Rond kwart voor 10 ´s avonds keert de bus terug in Zaltbommel.

Trier

dagexcursie i.s.m. Stadskasteel Zaltbommel

begeleiding : drs. Lisette le Blanc i.s.m. Stadskasteel Zaltbommel
datum:zaterdag 30 juni 2018
prijs: c.a. € 65,00

Deze reis is georganiseerd in samenwerking met Sophus Travel.
Wijzigingen in het programma/prijzen zijn voorbehouden


Busreis
Koffie
Diner
Entree

Programma:
07.45 uur vertrek vanaf parkeerplaats “De Beersteeg” te Zaltbommel
onderweg koffie met koek en lezing van Lisette le Blanc.
11.45 uur start stadswandeling door het historische centrum van Leiden.
12.15 uur rondleiding door expositie in het Rheinisches Landesmuseum.
16.00 uur vertrek uit Trier.
19.00 uur diner in Grathem.
21.45 uur aankomst in Zaltbommel 

Annuleringsverzekering / Reisverzekering.


Door een briefje te sturen naar het postbusadres en het verschuldigde bedrag over te maken, kunt U zich aanmelden voor deelname aan de excursie.
Aanmelden kan ook via info@hkbommelerwaard.nl
NB U ontvangt altijd een bevestiging van ons !

Per persoon bedragen de kosten € 65,00,- incl. busreis, koffie, diner en entree.
U wordt verzocht het verschuldigde bedrag uiterlijk 16 juni 2018 over te maken op:
rekeningnr. NL92 INGB 0001193016 t.n.v. HKB postbus 113 5300 AC Zaltbommel o.v.v. excursie Trier. Geef ook uw voorkeur aan voor een diner met vis of vlees !


Een e-mail naar info@lisetteleblanc.nl of lisette_leblanc@hotmail.com,
via de post naar: Lisette le Blanc, Goeree 134, 3524 ZZ Utrecht
Of via onderstaand opgave formulier.
o.v.v.: naam en geboortedatum zoals in het paspoortstaat, nummer en geldigheid van het paspoort, uw adresgegevens en een eventueel dieet.

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht