© GunterGrassHuisDanzig © artur andrzej at commons.wikimedia.org

KUNST & FILOSOFIEWEEK in FRANKRIJK

zaterdag 9 augustus 2014 t/m zaterdag 16 augustus 2014

EEN LEKKER WEEKJE DENKEN!

© Ien Heldoorn

Savigny

© Ien Heldoorn

Ontmoeting met Gabriel, een Franse filosoof in de tuin van le Bocage

© Ien Heldoorn

Heerlijke tuin van le Bocage 

Een denkvakantie in Frankrijk .

De combinatie van filosofie en cultuur was voor ons aantrekkelijk. Lisette deed cultuur uit de doeken en Jan de filosofie. De derde factor, te weten; natuur kregen we er gratis bij. Prachtige luchten, vergezichten, sterk wisselend weer, wandelingen over stille wegen, je opgenomen voelen in de rust en stilte van het landschap. Een welkome afwisseling van de filosofische hoofdbrekens en culturele verwennerij.

We leren onze verwachtingen te peilen en verborgen verwachtingen te ontdekken. We leren hoe woorden ons kunnen beïnvloeden, kritisch te luisteren conform het boek van Jan Bransen: "Laat je niets wijsmaken". Jan gebruikt bij zijn lessen veel plaatjes en menige 'dia' blijft goed in het geheugen geconserveerd om het maar zo te zeggen. Soms krijgt de groep groen licht om te brainstormen over de afbeeldingen en dat leidt wel eens tot een Babylonische spraakverwarring die natuurlijk door Jan weer wordt 'ontward'. Het gaat verder; emoties krijgen aandacht, gezond verstand eveneens en die twee hebben meer met elkaar te maken dan we dachten! Gastvrijheid krijgt een nieuwe betekenis en hangt ten nauwste samen met vertrouwen. Laat de ander zijn denken uiten en verwoorden zonder te oordelen...

Lisette maakt ons wegwijs in oude schilderwerken, kerken, gebouwen, art. nouveau, Diderot. Dit doet ze met liefde en met verve.
Ze sleept ons mee naar Dijon en laat ons een oude put zien (met byzondere beelden) die toevallig op het terrein ligt van een psychiatrische inrichting. Zodoende drinken we koffie tussen de patiënten. Het kasteel waar we logeren wordt van onder tot boven bekeken. Niet iedereen voelt zich op zijn gemak in de catacomben van het kasteel waar vroeger allerlei activiteit was.

Al met al een geslaagde en waardevolle week, zeker ook door het fijne contact van de cursisten onderling.

Jan Jaap Klok & Marie José Klok Claessens.
© 2014 J.J. Klok/M.J. Klok-Claessens 

© Ien Heldoorn

en ons fantastisch onderkomen

© Ien Heldoorn

Op weg naar de brond van de Marne (omgeving Langres) 

© Ien Heldoorn

Marne (omgeving Langres)

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht