Review op reis Trier, Strasbourg, via Colmar en Audincourt naar Besancon, Ornans en Arc et Senans

Juni 2024

“Oog voor kunst, cultuur en voor elkaar”

Onder de bezielende leiding van Lisette Le Blanc, was ik deelgenoot van de reis naar Trier, Strasbourg, Colmar, Besancon, Ornans & Senans.
Een indrukwekkende reis met vele hoogtepunten. Te veel indrukken voor mij om een keuze te maken over de kerken, kloosters, kathedralen, tentoonstellingen etc.
Kunst en cultuur in het vaandel van de kunstenaar. Fijn, dat er zoveel goede kunstenaars en architecten waren om dit alles vast te leggen voor de toekomst, voor ons.
Als laatste was er een bezoek aan een kerk in Audincourt, gebouwd in 1949-1951.
Beton en steen, glas in lood in abstracte vormen. Indrukwekkend. Less is more. Een verademing na al de pracht en praal uit voorgaande eeuwen.
Lisette vulde aan en gaf commentaar op de voor haar rustige manier en dat kwam binnen. Wij hingen aan haar lippen.
Niemand ontglipte aan haar aandacht. Ook voor het wel en wee tijdens de reis en verblijf in hotels was zij daar. De chauffeur deed zijn werk voortreffelijk en hielp ons met sjouwen van bagage en rollators waar hij kon.
Kortom een heerlijke reis met een onderlinge saamhorigheid. Hier een arm, daar een hand. Een goed gesprek aan tafel met heerlijke Elzas wijnen, zodat we de culinaire toets, die meestal afwezig was, niet zouden missen
Nu ik dit schrijf, komt er toch een beeld op mijn netvlies. Een klein portret van een jongetje, geschilderd door Albrecht Dürer, die ons met Argusogen aankijkt.
Ellen (85) 

Via een Franse vriendin Evelyne Boileaux maakte Lisette kennis met het ontvangstcomité van deze kerk.

van links naar rechts
Francois, Edwige, Lisette, Francois
De kapel is het werk van Jean Bazaine. 

de doopvont in de kapel

van links naar rechts
Francois, Evelyne Boileaux, Lisette, Francois 

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht