© GunterGrassHuisDanzig © artur andrzej at commons.wikimedia.org

Zuid West Frankrijk

dinsdag 15 mei 2012 t/m maandag 21 mei 2012

Kunsthistorische reis naar kunststeden in Zuidwest Frankrijk.

Dag 1: Schiphol - Bordeaux

Dag 2:  Bordeaux - Moissac - Toulouse
Bordeaux is een havenstad met vanouds een belangrijke handelsfunctie. De stad heeft monumenten uit verschillende perioden. Middeleeuws is de Cathédrale St. André met een prachtig gebeeldhouwd portaal uit de 13de eeuw. In het timpaan is het Laatste Oordeel uitgebeeld.
Het Musée des Beaux Arts bezit een rijke verzameling schilderijen uit de 15de tot en met de 20ste eeuw. Tot de collectie behoren werken van Titiaan, Van Dijck, de Utrechtse caravaggist Hendrick Terbruggen, Veronese, Rubens, Hals, en Delacroix. Van de modernere kunstenaars is er werk te zien van onder andere Houdon, Matisse, De Vlaminck en de beeldhouwers Rodin en Zadkine.
We verlaten Bordeaux en reizen zuidoostwaarts naar Toulouse. Onderweg bezoeken we Moissac. Deze stad dankt haar bekendheid vooral aan de voormalige abdij, die in de zevende eeuw werd gesticht door Benedictijnen. Nadat de abdij in de 11de eeuw aan Cluny verbonden werd, begon haar glorietijd. Het timpaan van de St. Pierre met een voorstelling uit de Apocalyps behoort tot de hoogtepunten van de Romaanse beeldhouwkunst. In de kloostergang treft de liefhebber van Romaanse beeldhouwkunst een tweede stenen paradijs: maar liefs 88 kapitelen met prachtig uitgewerkte bijbelse voorstellingen.

We reizen door naar Toulouse, waar we drie nachten verblijven.


Dag 3: Albi - Conques
Vanuit Toulouse maken we een excursie naar Albi en Conques.
Albi is vooral bekend om haar Cathédrale Sainte Cecilia, die op imposante wijze het silhouet van de oude stad overheerst. Het burchtachtige karakter van deze bisschopszetel getuigt van de kerkelijke macht in het land van de Katharen. In de 13de eeuw werden deze vermeende ketters op gruwelijke wijze massaal uitgemoord.
Het oude versterkte dorpje Conques houdt de herinnering levend aan het twaalfjarige meisje Foy dat omwille van haar geloof op een vreselijke wijze de marteldood stierf. De Romaanse abdijkerk Sainte Foy groeide uit tot een van de beroemdste bedevaartplaatsen van Frankrijk. Het was een dure plicht van de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela de lange omweg naar Conques te maken, om er het beeld, met daarin de relieken van de heilige, te vereren. Het beeld is tot op heden het middelpunt van de verering van Sainte Foy.
Het gebeeldhouwde timpaan met een heel bijzondere voorstelling van het Laatste Oordeel behoort, alweer, tot de absolute hoogtepunten van de Romaanse beeldhouwkunst. We zullen uitgebreid stilstaan bij de symboliek van dit bijzondere kunstwerk.


Dag 4: Toulouse
Toulouse is een stad van bakstenen gebouwen, kerken, kruisgangen, torenhuizen en voorname residenties. We brengen een bezoek aan de St. Sernin, het grootste Romaanse bouwwerk van Frankrijk. De enorme omvang maakt duidelijk dat we met een pelgrimskerk te maken hebben. In de Middeleeuwen stroomden de pelgrims toe om in de kerk de relieken van St. Sernin te vereren. De monumentale graftombe van deze heilige bevindt zich in het midden van de absis.
Het Musée des Augustines is gehuisvest in een voormalig Augustijnenklooster. Het museum is beroemd om de collectie Romaanse sculptuur, die afkomstig is uit de verwoeste kloostergangen in Toulouse.Cathédrale St. André 

Moissac Abby

Musée des Beaux Arts 

Dag 5: Cahors - Rocamadour
We verlaten Toulouse en reizen oostwaarts in de richting van Poitiers, waar we de laatste twee nachten verblijven. Onderweg bezoeken we Cahors en Rocamadour.
Cahors ligt midden in een heuvelachtig landschap. Heel karakteristiek en uniek in haar soort is de Pont Valentré, een goed bewaarde 14de-eeuwse versterkte brug met hoge torens die hier de oevers van de Lot met elkaar verbindt. In het timpaan en in het portaal van de Cathédrale St. Etienne zien we weer beroemde Romaanse sculpturen.
Het dorpje Rocamadour is prachtig gelegen tegen de steile wand van het gebergte. De aanblik van het in drie etages tegen de bergwand hangende plaatsje biedt een overweldigend schouwspel. Net zoals in de Middeleeuwen bezoeken ook nu nog talrijke pelgrims dit oord om de overblijfselen van de heilige Amadour, een legendarische kluizenaar die hier verbleef, te vereren. We volgen de Via Sancta, de oorspronkelijke pelgrimsweg, die naar de pelgrimskapellen leidt. In de crypte van de Église Saint Amadour zien we het levensverhaal van de heilige uitgebeeld. 

Dag 6: Poitiers
De laatste stad die we bezoeken is Poitiers. Ook deze stad was in de Middeleeuwen een belangrijk religieus centrum. De gotische Cathédrale St. Pierre bezit fraai Gotisch beeldhouwwerk. De belangrijkste trekpleister is echter de Romaanse Église St. Hilaire-le-Grand met prachtig beeldhouwwerk. De kerk is een historisch monument van de eerste orde.
We sluiten het programma af met een bezoek aan het baptisterium St. Jean, een in de 4de eeuw gestichte doopkapel. Het is zonder twijfel het oudste christelijke monument van Frankrijk.


Dag 7: Bordeaux en dan naar huis.

Zuid-West Frankrijk

Kunsthistorische reis naar kunststeden in Zuidwest Frankrijk.

begeleiding : drs. Paul Bröker en drs. Lisette le Blanc
datum: dinsdag 15 mei 2012 t/m maandag 21 mei 2012
prijs: c.a. € 1395,00
+ toeslag 1-persoonskamer € 240.00

Deze reis is georganiseerd in samenwerking met Sophus Travel.
Wijzigingen in het programma/prijzen zijn voorbehouden

Indien u belangstelling heeft zou ik willen vragen om snel te reageren. Ik besef dat het op korter termijn is.
De rede hiervoor is de optie voor het hotel.

vliegvervoer met KLM
Busvervoer volgens programma
 1 overnachting in Bordeaux
3 overnachtingen in Toulouse
 2 overnachtingen in Poitiers
op basis van half-pension (6x diner) 

onder voorbehoud
Amsterdam - Bordeaux 10.10 uur - 12.05 uur
Bordeaux - Amsterdam 12.55 uur - 14.40 uur 

Annuleringsverzekering / Reisverzekering.

Een e-mail naar info@lisetteleblanc.nl of lisette_leblanc@hotmail.com,
via de post naar: Lisette le Blanc, Goeree 134, 3524 ZZ Utrecht
Of via onderstaand opgave formulier.
o.v.v.: naam en geboortedatum zoals in het paspoortstaat, nummer en geldigheid van het paspoort, uw adresgegevens en een eventueel dieet.

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht