Camille Claudel

KUNSTHISTORISCHE LEZING MET MUZIEK
Samen met het Utrechts Saxofoon Kwartet is een mooie concertlezing tot stand gekomen.
Tijdens de lezing maakt u kennis met het leven en werk van de beeldhouwster Camille Claudel. Zij heeft een grote rol gespeeld in het atelier van Rodin en had een groot aandeel in zijn projecten. Ook was zij bevriend met de componist Debussy.
Het  Utrechts Saxofoonkwartet zal muziek van onder andere Debussy ten gehore brengen. 

Camille Claudel

(1864 - 1943)

In 1882 - Camille was 18 jaar werd haar eerste beeldhouwwerk tentoongesteld op de Salon in Parijs. Rodin was erg gecharmeerd van Camille en haar talent en vroeg of zij zijn leerlinge wilde worden. Na enige tijd was zij niet alleen meer zijn leerlinge, maar ook zijn rechterhand, muze en maîtresse geworden. Rodin kon niet meer zonder haar, getuige de brieven die van hem bekend zijn.

Zij had haar eigen atelier en werkte zij aan zij met Rodin in zijn atelier. Haar grote aandeel in beroemde werken van Rodin, als De kus, De Denker, De Burgers van Calais of Balzac, was tot voor kort onbekend. In 1893 besloot zij alleen voor zichzelf te gaan werken omdat zij vond dat Rodin haar gebruikt had. Een en ander was vooral ingegeven door het feit dat Rodin haar inbreng geheim hield en omdat daarom alleen híj gewaardeerd werd voor werk dat grotendeels door haar was gemaakt, terwijl zij daarvoor op geen enkele wijze erkenning kreeg.

In haar eigen atelier ontstonden beeldengroepen zoals Sakountala, gebaseerd op een hindoelegende en La Valse, gebaseerd op een compositie van Debussy. Camilles ergernis voor Rodin werd langzaam omgezet in haat en ze wilde niets meer met hem en zijn wereld te maken hebben. Ze ging zich isoleren, werd achterdochtig en wantrouwde steeds meer mensen.

Weinig mensen waren haar tot steun, ook haar eigen familie niet. Haar moeder en haar broer lieten haar opnemen in een psychiatrische inrichting. Hier bleef zij tot haar dood in 1943.

Utrechts Saxofoonkwartet

De vier saxofonisten studeerden aan het Utrechts Conservatorium en vormen sinds 1991 een vast ensemble. Naast 20e-eeuws repertoire speelt het USK eigen(zinnige) arrangementen van film- en lichte muziek en eigen composities.

Caspar Becx (sopraansax) 
Cunéra van Lier (altsax) 
Remko Majoor (tenorsax) 
Rombout Stegink (baritonsax)

utrechtssaxofoonkwartet.nl

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht