CURSUS ARCHIEF

Hier vindt u de cursussen die afgelopen jaren zijn gegeven.
! Op dit moment zijn wij de pagina nog aan het invullen,
wij hopen u zo spoedig mogelijk weer volledig online te zijn!

LEZINGEN ARCHIEF 2016

Na vier succesvolle cycli wordt aandacht besteed aan vier andere bijzondere culturele vrouwen.
Het programma ziet er als volgt uit:

Evelyn de Morgan - Pickering (1855 – 1919)
was een Engelse kunstenares, die opgroeide in een welgesteld milieu. Op jonge leeftijd kreeg zij tekenlessen. Ze trok regelmatig naar Italie. Ze was getrouwd met een vriend van William Morris, William de Morgan, een keramist. Samen met haar man was ze een van de voorvechters van sociale vernieuwingen.

Fre Cohen (1903-1943)
was een Nederlandse graficus. Zij werkte voor de Wereldbibliotheek, de Arbeiderspers en Querido en speelde een grote rol op het gebied van vormgeving in de jaren dertig.

Helene Kröller Muller (1869 -1939)
was een van de eerste vrouwen die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht. Zij had kunstbeschouwing gevolgd bij Bremmer, die haar adviseerde. Hoe kwam de collectie tot stand ? Welke visie had zij?

Dolores Olmedo (1908 – 2002)
was een Mexicaanse zakenvrouw, die bevriend was met Frida Kahlo en Diego Rivera . In het zuiden van Mexico Stad staat haar woonhuis met een schitterende kunstcollectie.



08-10-2016 t/m 05-11-2016 : Volksuniversiteit Utrecht

Een wandeling door verschillende beeldentuinen.
Deze zomer zijn er een viertal bijzondere exposities rondom beeldhouwwerken. Ze zijn te zien in fraaie tuinen of een bijzondere omgeving. Deze cursus geeft u een goede inleiding voordat u een bezoek brengt.  (Cursusoverzicht in titels per dagdeel)

BEELDEN AAN ZEE, Scheveningen.
Brazilië wordt het nieuwe thema van Museum Beelden aan Zee en op het Lange Voorhout en diverse locaties in Den Haag. De expositie is een ode aan Braziliaanse beeldhouwkunst. De kunstenaars reflecteren op verschillende omstandigheden waarin ze leven en verwijzen terug naar de historische momenten die van invloed zijn op het huidige Brazilië. Tegelijkertijd zal Kunsthal Kade te Amersfoort een overzicht geven van Braziliaanse kunst. De exposities vullen elkaar aan en vallen samen met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

HOOGTEPUNTEN van het KRÖLLER-MULLER MUSEUM, Otterloo
Het museum heeft een van de grootste beeldentuinen in Europa. Men kan er genieten van natuur en cultuur. Er zijn sculpturen te zien van beeldbepalende kunstenaars. We maken een digitale wandeling.

BEELDENTUIN KASTEEL HET NIJENHUIS, Wijhe
De beeldentuin is een bijzondere tuin rondom het kasteel. Er worden ruim 90 beelden tentoongesteld. Een van de eerste beelden was De Zonnewijzer van Zadkine, geplaatst door Dirk Hannema die in 1958 in het Nijenhuis ging wonen en zijn kunstcollectie openstelde voor het publiek. Er zijn werken te zien van onder anderen Karel Appel, Arthur Spronken, Tom Claassen, Pino Castagna en Charlotte van
Pallandt.

PENONE in de RIJKSMUSEUMTUINEN, Amsterdam en LANDSCHAPSKUNST, Flevopolder
In de tuinen van het Rijksmuseum worden installaties getoond van de Italaanse Arte Povera kunstenaar Penone die vooral bekend werd vanwege zijn boomsculpturen. In aansluiting hierop bekijken we ook de landschapskunst in Flevoland waar elk jaar een tour wordt georganiseerd.

30-11-2016t/m 25-01-2017 : Hoge School Utrecht; Amersfoort
28-10-2016 t/m 02-12-2016 : HOVO Deventer
26-07-2016 t/m 04-08-2016 : HOVO Zwolle

Opkomst van de avant garde kunst en de ontwikkelingen in de twintigste eeuw.
Cursus voor blinden en slechtzienden.

We beginnen met de school van Barbizon rond 1850:  hoe kwam deze tot stand en wat waren de gevolgen in de tweede helft van de negentiende eeuw.
Uiteindelijk legden kunstenaars als Van Gogh, Gauguin en Cezanne in de 19e eeuw de basis voor de moderne kunst in de 20e eeuw.
Hoe ontwikkelden al die stromingen zich vanaf 1900? 
We zien reactie op reactie, we volgen de ontwikkelingen voor de Eerste Wereldoorlog, tijdens het Interbellum en in de Tweede Wereldoorlog en erna.

We zullen verschillende disciplines bekijken: schilderijen, architectuur en de beeldhouwwerken. We duiken in het leven van een kunstenaar die exemplarisch is voor die stroming en ook hoe hij of zij een bepaalde stroming vertegenwoordigt. Dat alles tegen de maatschappelijke achtergrond. We luisteren naar muziek fragmenten en ook komt de literatuur aan bod.

De cursus bestaat uit tien keer. De laatste keer brengen we ook een bezoek aan een beeldhoudersatelier.


17-09-2015 t/m 11-02-2016 : KUBES, locatie VU Utrecht

CURSUS ARCHIEF 2015

In deze cursus worden 8 bijzondere vrouwen in de kunst uitgelicht.
Het programma ziet er als volgt uit:

Gertrude Jekyll (1843-1932) 
Een tuinarchitecte die planten zag als een verfdoos. Nog steeds zijn haar tuinontwerpen een belangrijke inspiratiebron.

Karen Larsson (1859-1928) 
Een Zweedse kunstenares, die schilderde, weefde en meubels ontwierp. Zij is een van de pioniers op het gebied van binnenhuisarchitectuur.

Helene Schjerfbeck (1862-1946) 
een Finse kunstenares, die beroemd is geworden vanwege haar zelfportretten en haar artistieke opvattingen.

Kathe Kollwitz (1867-1945) 
die in haar schilderkunst aandacht gaf aan sociale thema’s. Tevens maakte ze beeldhouwwerken.

Madeleine Vionnet (1876-1975) 
een sociale vernieuwer op het gebied van mode.

Tove Jansson (1914-2001) 
schrijfster en illustratrice uit Finland.

Georgia O’Keeffe (1878-1986) 
een Amerikaanse kunstenares, wiens werk een baanbrekende positie innam in Amerika.

Marlene Dumas (1953)
die in 2014 kunstenaar van het jaar was.


25-11-2015 t/m 14-01-2017 : HOVO Amsterdam
02-10-2015 t/m 27-11-2015 : U3L, Deventer
02-10-2015 t/m 27-11-2015 : U3L, Zwolle

Na drie succesvolle cursussen van bijzondere vrouwen wordt in deze cyclus, weer  aandacht besteed aan vier andere vrouwen.
Het programma ziet er als volgt uit:

Gertrude Jekyll
tuinarchitecte (1843-1932)
 Zij ontwierp tuinen en schreef diverse artikelen.  Zij zag de planten als een verfdoos en de tuin als een schilderij met kleur.

Karen Larsson
Zweedse kunstenares (1859-1928) 
die schilderde, weefde en meubels ontwierp. Zij is een van de pioniers op het gebied van binnenhuisarchitectuur.

Tove Jansson
schrijfster en illustratrice uit Finland (1914-2001) 

Madeleine Vionnet
een Franse modeontwerpster (1876-1975) 
Een vrouw met veel lef en van grote betekenis op het gebied van nieuwe mode. Ze wordt beschouwd als de keizerin van de mode.


17-10-2015 t/m 21-11-2015 : Volksuniversiteit Utrecht

In deze cursus wordt een overzicht gegeven van kunst na de tweede wereldoorlog. Verschillende disciplines zullen aan bod komen, architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst.
Na de tweede wereldoorlog heerste er een enorme chaos. Er waren veel verwoestingen geweest, velen waren dakloos, velen waren ver van hun woonplaats verwijderd.
In de periode van wederopbouw werd de prioriteit aan de woningbouw gegeven. Er was een enorme bouwproductie. We beginnen in deze cursus dan ook met de architectuur. Het programma ziet er als volgt uit:

College 1: Architectuur en stedenbouwkundige ontwikkelingen
We bekijken de architectuur en de stedenbouwkundige ontwikkeling. Le Corbusier heeft zich onder andere beziggehouden met het ontwerp voor een moderne stad. Hij wilde graag woon- en leefgemeenschappen opzetten. Ook in Nederlands kwamen er nieuwe woonsteden met kolossale flats waartussen groenvoorzieningen en speelvoorzieningen (de Bijlmer). In de jaren zestig kon, door de welvaart, het wonen in kleine gemeenten worden gestimuleerd.

College 2: De Cobra.
De leden van de Cobra zochten hun inspiratie in kinder-tekeningen en de cultuur van de primitieven. De leden, onder andere Karel Appel, wilden kunst een plek geven in de samenleving. Juist door de chaos in de maatschappij direct na de oorlog streefden zij een idealistisch doel na om de maatschappij te veranderen en mooier te maken door middel van kunst.

College 3: Abstract Expressionisme
Tot de tweede wereldoorlog was Parijs het belangrijkste culturele centrum. Ook Berlijn en München waren belangrijke culturele centra geworden. Na de oorlog werd New York het belangrijkste centrum. Hier zou het Abstract Expressionisme ontstaan. We onderscheiden twee groepen namelijk de actionpainting van onder andere Willem de Kooning en Jackson Pollock en de colourfieldpainting van Marc Rothko en Barnett Newman. Als reactie hierop zien we dat het intuïtieve plaats gaat maken voor het rationele aspect. Kleur wordt geheel zelfstandig met als resultaat geometrische abstractie zoals Hard Edge van Elsworth Kelly.

College 4: Pop Art
Pop Art ontstond in Engeland en daarna in Amerika. We zien het resultaat van alles wat in grote overvloed aanwezig is zoals consumptie artikelen. Pop Art viel goed bij het publiek. Kunst was een directe vorm van uiting zonder een boodschap uit te dragen. Men toont het alledaagse leven zoals consumptie artikelen, stripverhalen en films Claes Oldenburg haalde zijn onderwerpen uit de Amerikaanse eetcultuur en gaf die vervreemdend weer door de producten enorm groot weer te geven.

College 5: Nouveau Realisme, Minimal Art, Op Art
In deze les bekijken we verschillende stromingen. In de jaren zestig was er in Frankrijk een groep kunstenaars die zich Nouveaux Realistes noemden. Dit waren onder andere Spoerri en Tinquely. Zij vonden Pop Art te oppervlakkig en wilden een intellectuele boodschap uitdragen met hun kunstwerken.
In de jaren zestig ontstond ook de Op Art. Elementen van het futurisme, constructivisme en het Bauhaus lagen ten grondslag. Door middel van geometrische patronen wordt door het oog van de toeschouwer een beweging waargenomen. Het ging om het concept. Ook Minimal Art ontstond in die tijd. Het ging om de vorm en het waarnemen ervan. Het kunstwerk bestaat vooral uit eenvoudige geometrische vormen, die herhaald worden zoals we dat zien in het werk van Donald Judd.

College 6: De Nieuwe Wilden
De kunstuitingen van de jaren zestig en zeventig hebben het terrein van de beeldende kunst vergroot. Alle materialen werden gebruikt, ook tv. De video bijvoorbeeld was een geschikt medium om happenings vast te leggen. Eind jaren zeventig zijn ontwikkelingen te bespeuren die gekenmerkt worden door figuratie en een expressieve penseeltoets. De kunstenaar gebruikt motieven van voor 1960. De groep wordt De Nieuwe Wilden genoemd. Deze benaming verwijst naar de naam van Les Fauves, de Wilden, uit het begin van de twintigste eeuw.

College 7: Excursie Stedelijk Museum Amsterdam
Ter afsluiting van de cursus "Meesters der moderne kunst na WO II" zullen wij een excursie door het Stedelijk Museum te Amsterdam maken.
Deze datum van deze excursie wordt in overleg met de cursisten vastgelegd.


29-11-2014 t/m 31-01-2015 : Volksuniversiteit Utrecht
26-11-2014 t/m 14-01-2015 : HOVO Amersfoort
24-10-2014 t/m 28-11-2014 : HOVO Zwolle

24-11-2014 t/m 28-11-2014 : HOVO Twente

CURSUS ARCHIEF 2014

TSARINA CATHARINA DE GROTE  ( 1729-1761)
Tsarina de Grote werd beroemd vanwege haar verlichtingsidealen, die ze probeerde door te voeren in het Rusland van de 18e eeuw. Dat wat Peter de Grote begonnen is, wilde zij voort zetten. Ze zette zich in voor het onderwijs en stimuleerde de kunsten in brede zin. Sint Petersburg groeide uit tot het centrum van kunst. Ze was een politiek leider en verdiepte zich in de grote schrijvers van de achttiende eeuw zoals Voltaire en Diderot en legde een enorme kunstcollectie aan. We bekijken in de lezing hoe haar leven er uit zag, wat voor persoon zij was en in welke kunstschatten zij interesse had.

DE STROGANOFFS 
De Stroganoffs – wij kennen hen van de beroemde saus- waren telgen uit een rijk geslacht van ondernemers. Ze bezaten een enorme collectie kunstwerken. Alexander Stroganoff ( 1733-1811), tijdgenoot van Catharina de Grote, schafte niet alleen iconen aan maar ook werken van Italiaanse, Vlaamse en Franse meesters. Zoon Paul ( 1772-1817) volgde zijn vader op en breidde de collectie uit. Na de revolutie in 1917 moesten de nazaten uit Rusland vertrekken en vestigden ze zich in Parijs. Tijdens de lezing krijgt u een indruk wie de Stroganoffs waren.

DE LAATSTE TSAAR
Nicolaas II ( 1868-1917) was pas 13 toen hij zijn vader als tsaar opvolgde. Hij trouwde en kreeg vijf kinderen. Een jaar na de geboorte van zijn zieke zoon Aleksej, die de troonopvolger zou worden, kwam Raspoetin aan het hof. Deze man kreeg veel invloed. Nicolaas was een zwak politiek leider. Er waren veel problemen. Op 17 juli 1917 werden hij en zijn gezin vermoord . Het was tevens het begin van het communisme. Later werd Nicolaas heilig verklaard.


13-11-2014 t/m 27-11-2014 : Bibliotheek Geldermalsen

In deze nieuwe cyclus staan twee vrouwen centraal:

Mary Cassatt (1844-1926) 
Mary Cassatt was niet alleen kunstenares maar ook mecenas. Zij leverde grote bijdragen aan het Impressionisme door geldelijke middelen te verschaffen en het Impressionisme in Amerika te promoten.

Gertrude Stein (1874-1956).
Gertrude Stein was een Amerikaanse schrijfster die vanaf 1903 in Parijs woonde. Haar huis aan de Rue de Fleurus 27 in Parijs groeide uit tot een artistiek literaire salon. Zij had contact met onder andere Matisse, Picasso en Hemingway. 


15-11-2014 & 22-11-2014 : Volksuniversiteit Utrecht

In deze cursus wordt het werk van drie bijzondere vrouwelijke kunstenaars toegelicht .

Georgia O'Keeffe (1887 - 1986)
Zij was op jonge leeftijd gefascineerd door de natuur, stadsgezichten en anatomie. Zij bekeek de wereld vanuit een fotografische visie. Ze was getrouwd met de fotograaf Stieglitz, die zeer onder de indruk was van haar werk en in 1917 haar eerste solo tentoonstelling organiseerde.

Käthe Kollwitz (1867-1945)
Haar leven wordt gekenmerkt door tragedie. Zij was zeer sociaal bewogen en haar onderwerpen zijn dan ook nauw verbonden met het leven. Zij maakte veel gravures, maar ook beelden. Zo maakte zij een monument ter nagedachtenis van de dood van haar zoon in de Eerste Wereldoorlog.

Helene Schjerfbeck  ( 1862-1964).
Deze Finse schilderes trok naar Parijs en verbleef ook in Engeland. Zij maakte stillevens, landschappen, portretten in een realistische stijl.


27-10-2014 t/m 11-11-2014 : Curus & Co; Houten

WORKSHOP: Expressionisme in het Wijks Atelier

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

10.00 uur - 12.00 uur Lezing
12.00 uur - 12.45 uur Lunchpauze
13.00 uur - 16.00 uur Schilderen

In deze workshop krijgt u eerst een inleiding op het expressionisme door Lisette le Blanc. Zij verteld over de diverse kunstenaars en de verschillende stromingen in deze boeiende stijl.

Na de lunchpauze maakt u onder leiding van Karin Boers een expressionistisch schilderij met acrylverf op doek (40x50).

Na een aantal schildersoefeningen gaat u aan de slag met verf en penseel. Deze workshop is zowel voor beginners als gevorderde schilders te volgen.

N.B. : Inclusief: koffie, thee, sap. U neemt zelf uw lunch mee.
          Materiaal om te schilderen is aanwezig


08-10-2014 : Wijks Atelier; Wijk bij Duurstede
01-03-2014 : Wijks Atelier; Wijk bij Duurstede
30-11-2013 : Wijks Atelier; Wijk bij Duurstede 

Na twee drukbezochte cursussen volgt hier het derde deel van een cyclus rondom vrouwelijke kunstenaars. U hoeft hiervoor de voorgaande cursussen niet te hebben gevolgd om deel te kunnen nemen.

Nu aandacht voor:

Georgia O'Keeffe (1887 - 1986)
Zij was op jonge leeftijd gefascineerd door de natuur, stadsgezichten en anatomie. Zij bekeek de wereld vanuit een fotografische visie. Ze was getrouwd met de fotograaf Stieglitz, die zeer onder de indruk was van haar werk en in 1917 haar eerste solo tentoonstelling organiseerde.

Käthe Kollwitz (1867-1945)
Haar leven wordt gekenmerkt door tragedie. Zij was zeer sociaal bewogen en haar onderwerpen zijn dan ook nauw verbonden met het leven. Zij maakte veel gravures, maar ook beelden. Zo maakte zij een monument ter nagedachtenis van de dood van haar zoon in de Eerste Wereldoorlog.

Helene Schjerfbeck (1862-1964).
Deze Finse schilderes trok naar Parijs en verbleef ook in Engeland. Zij maakte stillevens, landschappen, portretten in een realistische stijl.

Marlène Dumas (geboren 1953 Kaapstad).
Het Stedelijk Museum te Amsterdam organiseert een overzichtstentoonstelling van 6 september tot en met 4 januari.
Haar werken tonen een directheid en expressiviteit. We besteden aandacht aan deze tentoonstelling.


27-09-2014 t/m 18-10-2014 : Volksuniversiteit Utrecht

Musea bezoeken kerken bezichtigen of gewoon door oude straatjes en stadscentra lopen in eigen land en op vakantie?
Dan is deze cursus echt iets voor u!

Tijdens zes bijeenkomsten maakt u kennis met de schoonheid van kunst vanaf de Oudheid tot en met de twintigste eeuw. Aan de hand van beeldmateriaal en de bijbehorende historische verhalen leert u verschillende stijlen herkennen.
 de eerste Wereld Oorlog.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

1.  De oudheid maak kennis met de Grieken, Romeinen en Etrusken
2.  De schilderingen van de catacomben uit de vroeg christelijke cultuur,
     de fraaie mozaïeken uit Ravenna en
     de Karolingische renaissance
3.  Romaanse en Gotische kerken en cultuur
4.  De Renaissance
5.  De Gouden eeuw en het Zilveren tijdperk  ( de 17e en 18e eeuw)
6.  De 19e eeuw en de moderne meesters van de 20e eeuw


06-02-2014 t/m 20-03-2014 : Cursus & Co; Houten

De Renaissance is meer dan een herleving van de klassieke oudheid. Er is sprake van een nieuwe mentaliteit. De mens staat centraal, wetenschap bloeit volop en kunst wordt een politiek middel.

We beginnen bij de oorsprong van de schilderkunst: de kunst van de dertiende en veertiende eeuw.

We bekijken het werk van Cimabue, Giotto, Duccio en Simone Martini, en gaan daarbij in op zowel de vernieuwingen en artistieke vaardigheden van deze schilders als op het begin van de vroege Renaissance in Italië rond 1300.

Vervolgens beschouwen we de schilder- en beeldhouw-kunst en architectuur van de veertiende, vijftiende en zestiende eeuw.
Dat doen we aan de hand van het werk van o.a. Donatello, Alberti, Brunelleschi, Masaccio, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Titiaan en nog vele andere kunstenaars.

Vanaf het einde van de vijftiende eeuw trokken kunstenaars vanuit het noorden naar het zuiden om daar kennis te maken met de Renaissance.
Enkele kunstenaars keerden zelfs niet meer terug en bleven in Rome en Florence.

Een van kunstenaars die Italië bezocht was Pieter Bruegel. Hoewel hij vooral onder de indruk was van het landschap, kunnen we in zijn werken ook een politieke boodschap herkennen.
 

06-02-2014 t/m 20-02-2014 : HOVO Zwolle;  locatie Hengelo
06-02-2014 t/m 20-02-2014 : HOVO Zwolle;  locatie Deventer
29-01-2014 t/m 12-02-2014 : Volksuniversiteit Utrecht

07-10-2013 t/m 04-11-2013 : HOVO Brabandt;  locatie Breda

Deze cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten, elk gewijd aan bijzondere kunstenaressen: Camille Claudel, Tamara de Lempicka, Frida Kahlo, Charlotte Salomon, Berthe Morisot, Else Berg, Paula Modersohn Becker en Charley Toorop. Deze vrouwen hadden een grote betekenis in de kunstwereld aan het einde van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw.

Camille Claudel (1864-1943)
werkte in het atelier van Auguste Rodin. Zij vond dat hij haar gebruikte voor zijn eigen doel.

Tamara de Lempicka (1898-1980)
verbond haar leven met haar werk. “Elk schilderij is een zelfportret van mij”, zo schreef zij.

Frida Kahlo (1907-1954)
begon na haar ongeluk en ziekte te schilderen, gestimuleerd door haar partner Diego Rivera.

Charlotte Salomon (1917-1943)
deed haar opleiding in Berlijn. “Bewaar dit goed, het is mijn leven.” Het resultaat is een reeks van bijna 800 schilderijen.

Berthe Morisot (1841-1895)
was de eerste vrouw die zich aansloot bij de Impressionisten.

Else Berg (1877-1942)
was een Joodse kunstenares die behoorde tot de Bergense School.

Paula Modersohn Becker (1876-1907)
is één van de belangrijkste vertegenwoordigsters van het vroege Expressionisme.

Charley Toorop (1891-1955)
maakte deel uit van de kunstenaarsgroep 'Het Signaal', die een diepe beleving van de werkelijkheid voorstond.


15-01-2014 t/m 20-03-2014 : HOVO Amersfoort

Reizen zijn er altijd al geweest met verschillende doelstellingen, zoals handel, spiritualiteit, en wetenschap.
Bovendien geeft het ons inzicht in de kunstgeschiedenis vanaf de oudheid tot en met de eerste Wereld Oorlog.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

De Zijderoute: De zijderoute was de belangrijkste verbinding tussen oost en west vanaf de Klassieke Outheid tot de Late Middeleeuwen.

Pelgrims onderweg: We volgen de Via Francigena, de oudste pelgrimsroute.

Reisboek Europa 1492 met de belangrijkste routes, die zich uitstrekten van Moskou en Istanboel tot Edinburgh en Sevilla.
Een reis naar Italie via Zwitserland en Duitsland in 1580 en 1581.

Naar Italië in de 17e eeuw: de Italianisanten, de Bentvueghels en de Bamboccianten.
Een dromer op reis, de Grand Tour: op reis aan het einde van de 18e eeuw. In deze eeuw kwam de veduta tot stand.

Orientalisme in de kunst, kunstenaars op reis in de 19e eeuw. Veel kunstenaars zoeken in de “Oost” hun inspiratiebronnen in de periode vanaf 1795 tot 1914.

Op weg naar Parijs, het mekka van de avantgarde. Kennismaking met bv de School van Barbizon en de Impressionisten.

In aansluiting op de cursus wordt een busreis georganiseerd in de voetsporen van de Impressionisten

10-10-2019 t/m 05-12-2019 : HOVO Nijmegen
14-11-2018 t/m 16-01-2019 : Hoge School Utrecht; Amersfoort
12-10-2019 t/m 14-12-2018 : U3L Zwolle; Alegria

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht