© GunterGrassHuisDanzig © artur andrzej at commons.wikimedia.org

IRAN

vrijdag 22 februari 2019 t/m maandag 4 maart 2019

Iran is een fascinerend land en raakt de bezoeker diep. Het is een land met een bewogen en lange geschiedenis. Toeristen zijn meer dan welkom en de reiziger van nu kan zich vrij en onbevangen tegoed doen aan de fascinerende paleizen, pleinen en moskeeën. U loopt er door levendige bazaars en sfeervolle tuinen. Maar nog meer dan dat word je verrast door de hartelijkheid van de bevolking. Redenen te over om dit sprookjesachtige land te beleven!'


© Mobirise free gallery

DAG 1: Vlucht Amsterdam-Shiraz (via Istanbul)
14.40 uur: Vlucht van Amsterdam via Istanbul naar Shiraz.
02.10 uur: Aankomst Shiraz (het is hier een half uur later dan in Istanbul en 2,5 uur later dan bij ons)
Verwelkoming door uw gids en transfer naar uw hotel in Shiraz. 

In Würzburg maken we een wandeling door de sfeervolle oude binnenstad en brengen onder andere een bezoek aan de Mariënkapelle, een gotische hallenkerk met aan de noordzijde de beroemde voorstelling van de annunciatie waarbij Jezus door God de Vader in het oor van Maria wordt geblazen. We overnachten in Würzburg en reizen de volgende ochtend door naar Bamberg

Dag 2: Würzburg – Bamberg - München
In Bamberg gaat de aandacht vooral uit naar het kathedraalcomplex. De kerk bewaart een groot aantal belangrijke voorbeelden van Duitse Romaanse en Gotische beeldhouwkunst.
In Nürnberg brengen we een uitgebreid bezoek aan het vermaarde Germanisches Nationalmuseum. We zien belangrijk werk onder anderen van Dürer, Hans Baldung Grien, Holbein, Granach, Tilman Riemenschneider en Veit Stoss. Tijdens onze wandeling door de oude stad brengen we ook een bezoek aan de St. Sebalduskirche met talrijke 15de en 16de-eeuwse kunstwerken. We reizen door naar ons hotel in de omgeving van München, alwaar we drie nachten verblijven.

© Mobirise free gallery

DAG 2: Shiraz
Na het ontbijt gaan we Shiraz op ons gemak verkennen. Shiraz is een universiteitsstad en staat bij de Iraniërs bekend als de stad van de dichters en de liefde.
We bezoeken de Nasirol-Molk Moskee met haar gekleurde ramen die een prachtig kleurenpallet op de wanden aftekenen.  
Tijdens een stadsrondrit zien we onder andere de Eram-tuin en het mausoleum van Hafez, de meest vooraanstaande dichter van Iran. Pas getrouwde stellen komen hier om te bidden voor geluk, anderen zijn nog op zoek naar een geliefde. Ook komen we langs de begraafplaats van Shah-e-Cheragh, een belangrijk pelgrimsoord

DAG 3: Shiraz 

Na het ontbijt gaan we verder met onze verkenning van Shiraz en bezoeken we de Karim Khan Citadel, een enorme citadel met 12 meter hoge muren. Ook bezoeken we het Shahrcheraj Heiligdom, een van de heiligste plaatsen in Iran.
Vanmiddag kunt u de sfeervolle bazaar bezoeken en genieten van de variëteit aan producten die hier worden aangeboden. In een van de gezellige thee- en koffiehuizen kunt u op uw gemak bijkomen van alle indrukken.

© Mobirise free gallery

DAG 4: Shiraz - Persepolis - Naqsh-e-Rostam – ka’be zardosht Yazd
Een van de hoogtepunten van deze reis is het bezoek aan de archeologische vindplaats van Persepolis. Persepolis. Darius I, Alexander de Grote, de laatste Sjah: alle drie zijn met deze bijzondere plaats verbonden.

De schoonheid van de ruïne van wat eens één van de mooiste paleizen van de wereld was, maakt nog steeds een diepe indruk. Ongeschonden reliëfs laten zien hoe onderdanen uit heel het rijk hun vorst schattingen kwamen brengen. 

Op korte afstand ligt Naksh-e Rostam. Hoog in de rotswand zijn 4 grafkamers uitgehouwen, waaronder die van Darius en Xerxes. Na de lunch rijden we via ka’be zardosht, het centrum van de astrologie en religie van oud Iran, verder naar de bijzondere woestijnstad Yazd.

© Mobirise free gallery

DAG 5: Yazd 
Yazd is één van de oudste bewoonde steden ter wereld. De plaats is bekend door haar 'windtorens', een eeuwenoud en vernuftig koelsysteem dat er voor zorgt dat waterbronnen en huizen koel blijven. De stad is tevens het centrum van het zoroastrisme. De profeet Zarathustra was de grondlegger van deze zeer oude pre-islamitische religie.
We bezoeken de vuurtempel en zien de stiltetorens van Dahkme: getuigen van dit bijzondere geloof. Op deze torens werden de overledenen voor de gieren gelegd.  

Als we door de smalle straatjes van de oude Fahadanwijk wandelen, zien we de hoge minaretten van de Jome-moskee.
Indien de tijd het toelaat bezoeken we het watermuseum dat laat zien op wat voor ingenieuze manier de stad aan water komt. Tegen zonsondergang wanneer vanuit de moskeeën gezang klinkt en de verlichting aangaat en de gebouwen rood kleuren, hangt er een betoverende sfeer in de stad. 

© Mobirise free gallery

DAG 6: Yazd-Meybod-Varzaneh-Esfahan
We vertrekken uit Yazd en rijden via het kasteel van Meybod naar Varzaneh gelegen in de gelijknamige zandwoestijn. De vrouwen hier zijn gekleed in witte dracht wat een overblijfsel is uit het Zoroastrische verleden van de streek.
We zien de bijzondere duiventoren die gebruikt werd voor het vergaren van duivenmest voor de bemesting van de arme gronden. We lunchen bij een familie thuis en brengen een bezoek aan de zandduinen nabij Varzaneh. Aan het begin van de avond arriveren we in Esfahan, volgens velen de mooiste stad van het land. Het is een stad van paleizen en moskeeën maar er is ook een Armeense en Joodse gemeenschap met hun eigen gebedshuizen.

© Mobirise free gallery

DAG 7: Esfahan
In Esfahan waant u zich in een andere wereld! Hier wordt u overweldigd door de kleuren van de tegelmozaïeken en de pracht van de moskeeën en paleizen. Tijdens onze verkenning van de stad zien we onder andere het grootse Imamplein, de Lotfolah-moskee, het Ali Qapu-paleis en de Imammoskee.   
In de koninklijke wijk bezoeken we het Chehel Sotun-paleis en natuurlijk zien we de beroemde kayoo brug en de -tegenwoordig drooggevallen- Zayanderood rivier. 

© Mobirise free gallery

DAG 8: Esfahan 
Na het ontbijt gaan we Esfahan verder verkennen. We bezoeken o.a. de Armeense wijk Jolfa met de met prachtige fresco’s beschilderde Vank kathedraal.

De kathedraal heet officieel Heilige Verlosser Kathedraal. De kerk is gebouwd in het begin van de 17e eeuw. Naast de kathedraal is ook een museum. Hier bevinden zich verschillende voorwerpen uit de geschiedenis van Armeniërs in Isfahan. Zo is ook de eerste gedrukte Armeense bijbel te zien, die gedrukt is in 1665 in Amsterdam.  

Ook bezoeken we de kleurrijke Atigh moskee. In het boeiende muziekmuseum leren we alles over de Iraanse klassieke muziek en de gebruikte instrumenten en hun geschiedenis. De middag is ter eigen invulling. Souvenirs kopen in de bazaar of een fietstocht maken langs de oevers van de Zayanderoodrivier, lekker opgaan in deze prachtige stad.

NB: indien gewenst kunnen we vandaag ook een bezoek aan een islamitische of Armeense geestelijke regelen. Ook is het mogelijk een sportschool te bezoeken waar een Iraanse krachtsport wordt beoefend, de 'zurkhaneh', Belangstellenden zijn meer dan welkom als ze een training willen bijwonen. Een bijzonder schouwspel! 

© Mobirise free gallery

DAG 9 : Esfahan – Abyaneh - Kashan – Teheran
We vertrekken uit Esfahan en rijden naar het bergdorpje Abyaneh. In dit pittoreske plaatsje dat in een fraaie vallei in de bergen ligt, wandelen we door de smalle stra atjes langs de lemen huizen naar de moskee en het naastgelegen heiligdom. De oudere, kleurrijk geklede dames van het dorp verkopen op straat gedroogd fruit.
Hierna rijden we naar het oasestadje Kashan.  Het stadje heeft enkele fraaie koopmanshuizen met prachtig keramiek. Hier wordt duidelijk hoe de rijke Perzische kooplui in de 19e eeuw leefden. Ook bezoeken we de tuinen van Bâgh-e Fin, die inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Aan het begin van de avond arriveren we bij ons hotel in Teheran.

© Mobirise free gallery

DAG 10: Teheran
We maken een stadstoer door de miljoenenstad Teheran, een moderne metropool waar meer dan 10 miljoen mensen wonen en werken. Het economische hart van de stad is de bazaar in het zuiden. De rijkere Tehrani wonen in het noorden waar de lucht frisser is. Noord en Zuid zijn verbonden door de 18 km lange Valiasr straat. We passeren het Imam Khomeiniplein en bezoeken we het Golestan-paleis en de bijbehorende tuinen. Vervolgens gaan we naar het archeologische museum. Hier krijgen we een beeld van de lange en rijke geschiedenis van het land. Er zijn veel interessante kunstschatten te zien zoals spijkerschrifttabletten uit Persepolis. Ook bewonderen we de Perzische kroonjuwelen en de pauwentroon. Aan het einde van de middag kunt u op eigen gelegenheid het moderne stadsleven observeren of nog even de bazaar bezoeken. We overnachten in een hotel bij de luchthaven van Teheran.

DAG 11: Weer naar huis.
07.45 uur: Vertrek van uw vlucht naar Amsterdam (via Istanbul) alwaar u om
13.25 uur: Aankomst Amsterdam
Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.  

IRAN

U wordt verrast door de hartelijkheid van de bevolking. Redenen te over om dit sprookjesachtige land te beleven!'

begeleiding : drs. Lisette le Blanc
datum: vrijdag 22 februari 2019 t/m maandag 4 maart 2019
prijs: c.a. € 2275,00
+ toeslag 1-persoonskamer € 189,00

Deze reis is georganiseerd in samenwerking met Sophus Travel.
Wijzigingen in het programma/prijzen zijn voorbehoudenProgramma als aangegeven incl. entrees
o.l.v. een Engelstalige Iraanse gids
Vervoer per moderne airconditioned bus.
10 overnachtingen in nette toeristenklasse hotels op goede locaties
Verzorging op basis van volpension (9 x ontbijt, 9 x lunch en 9 x diner)
Calamiteitenfonds

Vluchten:
Amsterdam - Istanbul 14.55 uur – 20.20 uur
Istanbul – Isfahan 22.45 uur – 02.30 uur
(= lokale tijd, 2,5 uur later dan in A’dam)
Isfahan – Istanbul 03.25 uur – 06.45 uur
Istanbul – Amsterdam 08.45 uur – 10.40 uur
met Turkish Airlines inclusief 30 kg ruimbagage p.p. 

Hotel:
U verblijft in nette toeristenklasse accommodatie in Iraanse stijl. Uw kamer is voorzien van een eigen badkamer. In uw hotel is (meestal) wifi.

Annuleringsverzekering / Reisverzekering.

N.B. Wij bieden deze aan in samenwerking met de Europeesche. U kunt nu ook online uw premie berekenen en desgewenst een passende reis- of annuleringsverzekering afsluiten via de website van sophustravel : www.sophustravel

Sophus Travel is aangesloten bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Deze vereniging hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van de reizen en van de informatie daarover. De ANVR-reisvoorwaarden staan afgedrukt in de jaarlijks uitkomende brochure ‘ANVR Informatie’. Deze brochure bevat tevens de ANVR-boekingsvoorwaarden, de voorwaarden van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), de voorwaarden van het Calamiteitenfonds en andere belangrijke informatie. Download hier de voorwaarden van de ANVR. Indien u niet over internet beschikt kunt u deze folder gratis bij ons opvragen. Er staat belangrijke en nuttige informatie in. Download hier de ANVR voorwaarden; http://www.anvr.nl/uploads/opreis/Boeken_van_een_reis/1._ANVR-Reisvoorwaarden_2009.pdf 

Stichting Garantiefonds Reisgelden
Sophus Travel is aangesloten bij SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis. Meer informatie over het Stichting Garantiefonds Reisgelden vindt u op www.sgr.nl.

Calamiteitenfonds
Sophus Travel is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis: 

! Uw paspoort dient geldig te zijn tot 6 maanden na aankomst. In uw paspoort mogen geen stempels staan waaruit blijkt dat u in Israël bent geweest, dus ook geen stempels van een grenspost tussen Jordanië en Israël. Daarnaast heeft u voor uw reis naar Iran een visum nodig. Wij kunnen dit visum desgewenst voor u regelen. Het visum kost circa € 90,- en is niet bij de reissom inbegrepen. U dient ons dan uiterlijk 6 weken voor vertrek uw paspoort op te sturen. Let op! Als u naar Iran reist, dan is de toestemming om naar de V.S. te reizen verscherpt !

Een e-mail naar info@lisetteleblanc.nl of lisette_leblanc@hotmail.com,
via de post naar: Lisette le Blanc, Goeree 134, 3524 ZZ Utrecht
Of via onderstaand opgave formulier.
o.v.v.: naam en geboortedatum zoals in het paspoortstaat, nummer en geldigheid van het paspoort, uw adresgegevens en een eventueel dieet.

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht