Parels in Bremen & omgeving

donderdag 1 juni 2023 t/m zondag 4 juni 2023

een vierdaagse busreis met opstapplaats Utrecht en Amersfoort.


De eerste extra parel was het werk van Sofonisba Anquissola in het Twents Museum. Prachtige werken die veel lieten zien van Sofonisba’s vakvrouwschap.
De mensen poseerden niet maar werden in beeld gebracht wat zij bv deden. Er wordt zelfs gelachen en gehuild. Heel bijzonder in die periode. Bij haar zusjes ontbreken de parels niet in hun haar en op hun kleding.

In Oldenburg wachtte ons een gevarieerd overzicht met kunst uit de Oudheid t/m Bauhaus

Uitgerust brengen we de tweede dag door in Bremen en Fisherhude. Lisette neemt ons mee in de rijke geschiedenis van de Domkerk en net als zij ons de verhaal van de kerkmuis heeft vertelt worden we verrast door nog een gids. Die blijkt bij de kerk te horen en heeft zo te horen en te zien tijd over om ons deelgenoot te maken van andere details/verhalen. O.a van de kerkorgels waarvan er 2 uit Nederland komen, 1 uit Utrecht.

In Bremen heeft Paula Modersohn- Becker een eigen museum gekregen dat B. Hoetmer ontwierp in opdracht van de oprichter van Koffie HAG, Roselli. Naast de vaste collectie is er nù een tentoonstelling van meer dan 100 tekeningen van Paula. Een unicum. Zo zie je al het voorwerk wat gedaan wordt om te een schildering te komen.

Otto Modersohn heeft in zijn huis (nu museum) veel werk hangen.Ook hier weer een mooi overzicht van vroeg werk naar later. In mijn beleving wordt zijn werk kleurrijker nadat hij Paula heeft ontmoet

In Worpswede bezoeken we het huis waar Paula na haar huwelijk met Otto intrekt. We proeven de sfeer en hun schilderijen. De onderdompeling gaat nog verder als wij daarna een rondleiding krijgen in Barkenhoff. De door Heinrich Vogeler verbouwde boerderij waar de Worpswede kolonie wekelijks samenkomt. Je komt ogen en oren tekort. Schilderijen, etsen, meubels, ontwerpen voor servies van Heinrich .In Haus im Schluh heeft Martha, zijn vrouw, haar eigen handweverij opgezet en zijn tal van voorwerpen te zien o.a uit de huishouding van de plaatselijke boerenbevolking. Worpswede; schilderkunst, beeldhouwkunst, weefkunst, dichtkunst een eldorado voor kunstenaars.

De volgende dag sluiten we af in de Kunst Halle in Bremen waar een veelheid van schilderijen, beelden, stijlen te zien is. Clara Rilke- Westhoff’s beelden zijn hier eveneens te bewonderen. 

Hartelijk dank voor de tekst van deze reis.
© 2023 

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht