ÉCOLE DE PARIS EN DE PERIODE ERNA

Parijs blijft ook na de Tweede Wereldoorlog een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op kunstenaars en kunstliefhebbers. De stad is, nu naast New York, een belangrijk centrum van kunst en cultuur. Deze cursus geeft een goed beeld van de artistieke ontwikkelingen in de tweede helft van de twintigste eeuw, met Parijs als een vrije stad met veel mogelijkheden. 

  • Ontwikkelingen voor de eerste wereldoorlog en tijdens het interbellum. In deze opmaat voor de naoorlogse Parijse kunst bekijken we waarom kunstenaars als Mondriaan, Kandinsky, Diaghilev, Modigliani en Chagall naar Parijs trokken, waar een vrije geest heerste. En hoe kwam het modernisme tot stand
  • Kunst en cultuur tijdens de bezetting. Op de Salon d ‘Automne van 1941 waren er 2.447 kunstwerken te zien. In 1943 vond een kunstverbranding plaats van als ‘Entartete Kunst’ beschouwde werken. Vele kunstenaars moesten vluchten. De surrealisten uit Europa zullen een grote rol spelen in het ontstaan van het Abstract Expressionisme van onder andere Mark Rothko. 
  • Vrijheidsdrang na de Tweede Wereldoorlog. De materieschilderkunst van Jean Dubuffet en Bram Bogart komt aan de orde. Deze laatste kunstenaar trok op jonge leeftijd naar Parijs en maakte er kennis met de materieschilderkunst. Hij werd daardoor de grondlegger van de informele kunst in Nederland.
  • Vertegenwoordigers van Cobra en Abstraction Lyrique. “Dat kan mijn kleine zusje ook”, riepen veel mensen over het werk van de leden van Cobra. Dat was precies wat deze kunstenaars wilden; een vrije, spontane uitdrukkingswijze. Het waren idealisten die met hun werken de wereld mooi wilden maken na al die gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Onder andere Karel Appel, Corneille, Constant, Asger Jorn en Lotti van der Gaag komen aan bod. 
  • Constantin Brancusi (1876-1957). Brancusi was korte tijd leerling van Rodin, streefde naar minimalisme en beeldde alleen de eenvoudigste vormen uit. Hij had aandacht voor Afrikaanse sculptuur, de natuur en ook de Roemeense boerencultuur.
  • Yves Klein (1928-1962). Klein werd vooral beroemd vanwege zijn Monochromes, panelen in een uniforme zuivere kleur, die hij voor het eerst exposeerde in Parijs in 1955. Voor hem was de beeldende gevoeligheid van het blauw zo intens dat hij het over de wereld wilde verspreiden: De Blauwe Revolutie.
  • De ontwikkeling van Abstract Expressionisme. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog kwam New York op als stad van kunst en cultuur en werd een concurrent of beter navolger van Parijs. Onder de indruk van het werk van Europese kunstenaars zoeken kunstenaars als Rothko, Pollock en Newman hun weg.

Volksuniversiteit Utrecht

30-01-2023 t/m 20-03-2023
(m.u.v.:27-02-2023)
locatie: Utrecht

maandagmiddag
13.30 uur 15.30 uur

opgave:
website VU Utrecht

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht