CURSUS ARCHIEF

Hier vindt u de cursussen die afgelopen jaren zijn gegeven.
! Op dit moment zijn wij de pagina nog aan het invullen,
wij hopen u zo spoedig mogelijk weer volledig online te zijn!

CURSUS ARCHIEF 2021

Dit is deel 9 van de cyclus over 4 bijzondere culturele vrouwen. Elk najaar wordt aandacht besteed aan steeds weer andere ( vergeten) vrouwen. We duiken in hun leven en de periode waarin ze leefden en welke contacten ze hadden
In deze cyclus hebben we aandacht voor:

Agnes Martin  (1912-2004)
wiens abstracte werk te zien was op de Biënnale in Venetië en op de Documenta in Kassel.

Vivian Maier  (1926-2009)
Fotografe.
Zij wordt omschreven als: een socialiste, een feministe, een vertel-gewoon-hoe-het-is type.

Louise Bourgeois (1911-2010)
een Frans Amerikaanse kunstenares. Zij werd onder andere beroemd vanwege haar spinnenbeelden.

Niki de Saint Phalle (1930-2002)
die bekend werd vanwege haar kleurrijke nana beelden. Ze was autodidact en werkte vanaf 1955 samen met Jean Tinquely met wie zij trouwde.

06-03-2021 t/m  27-04-2021: Volksuniversiteit Utrecht
22-10-2020 t/m 01-12-2020 : Hogeschool AmersfoortINTERCULTURELE ONTMOETINGEN: KUNSTHISTORISCHE ONTDEKKINGEN

Deze cursus van 7 bijeenkomsten laat ons op een andere manier naar kunst kijken. Tegelijkertijd maken we ook kennis met andere kunstuitingen en zijn oud en nieuw met elkaar verbonden

Invloed van Afrikaanse kunst: Avant-garde kunstenaars als Picasso, Matisse, Modigliani, Giacometti en Kirchner lieten zich inspireren door Afrikaanse kunst. Wat is de ware betekenis van bijvoorbeeld een Afrikaans masker en beeld en waarom had men belangstelling voor deze cultuur?

De Amerikaanse schilder Jackson Pollock ( 1912-1956) was een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders die tot de abstract expressionistische school behoorde. Hij liet zich onder andere inspireren door de cultuur der indianen zoals de zandschilderkunst. Ook de muralisten uit Mexico inspireerden hem. Pollock werd beroemd door zijn driptechniek.

De oude culturen zoals die van de cycladen en die van Egypte zijn van grote invloed geweest op beeldhouwers als Brancusi en Barbara Hepworth. We gaan oud en nieuw naast elkaar plaatsen.

Graffiti is van alle tijden en van alle culturen. Tijdens deze bijeenkomst zien we fraaie voorbeelden door de eeuwen heen.

Berberse cultuur / Yves St. Laurent: In Marrakech is een prachtig museum: het Berbers Museum. Sinds 2017 staat naast dit museum het Yves Saint Laurent Museum. Yves Saint Laurent was gek op Marokko . We zien een wisselwerking tussen de Berberse cultuur en de mode van Yves Saint Laurent.
Noord – Zuid : onder andere een terugblik op de expositie van het Catharijne Convent in 2019.
Aboriginals / Cobra: De kunstuitingen van de Aboriginals en overeenkomsten met Europese ontwikkelingen zoals de Cobra.

18 - 11 - 2020 t/m 30-01-2021: HOVO Amersfoort
23 - 10 - 2020 t/m 04-12-2020 : U3L; Zwolle

IWilt u stijlen herkennen als u in een stad loopt of in een museum ?
Wilt u een overzicht van kunst en cultuur vanaf de Oudheid tot de Eerst Wereldoorlog?

Dan is deze cursus misschien iets voor u.
Het zijn tien bijeenkomsten  inclusief museum bezoek.

We beginnen met het verhaal achter de oude Egyptische kunst en bekijken kunstschatten van de oudste beschaving.
Daarna zien we een mix van stijlen van de Griekse kunst.
In de derde bijeenkomst maken we kennis met het dagelijks leven van de Romeinen aan de hand van tempels, sculpturen, fresco’s en mozaïeken.
De periode na de val van het Romeinse Rijk wordt vaak beschouwd als barbaars maar niets is minder waar.
We maken kennis met de Middeleeuwen en vervolgens de Renaissance, een periode met een enorme productiviteit en creativiteit.
Deze periode wordt opgevolgd door de Barok en
vervolgens de Rococo en
het Neo Classicisme.
 De 9e periode zal ingaan op de moderne kunst.
We sluiten de cursus af met een bezoek aan het Centraal Museum.
 Dat zal een feest van herkenning zijn.

25 -01-2021 t/m 12-04-2021: Volksuniversiteit Utrecht

CURSUS ARCHIEF 2020

Ontwikkelingen voor de eerste wereldoorlog en tijdens het interbellum.
In deze opmaat voor de naoorlogse Parijse kunst bekijken we waarom kunstenaars als Mondriaan, Kandinsky, Diaghilev, Modigliani en Chagall naar Parijs trokken, waar een vrije geest heerste. En hoe kwam het modernisme tot stand?

Kunst en cultuur tijdens de bezetting.
Op de Salon d ‘Automne van 1941 waren er 2.447 kunstwerken te zien. In 1943 vond een kunstverbranding plaats van als ‘Entartete Kunst’ beschouwde werken. Vele kunstenaars moesten vluchten. De surrealisten uit Europa zullen een grote rol spelen in het ontstaan van het Abstract Expressionisme van onder andere Mark Rothko.

Vrijheidsdrang na de Tweede Wereldoorlog.
De materieschilderkunst van Jean Dubuffet en Bram Bogart komt aan de orde. Deze laatste kunstenaar trok op jonge leeftijd naar Parijs en maakte er kennis met de materieschilderkunst. Hij werd daardoor de grondlegger van de informele kunst in Nederland.

Vertegenwoordigers van Cobra en Abstraction Lyrique.
“Dat kan mijn kleine zusje ook”, riepen veel mensen over het werk van de leden van Cobra. Dat was precies wat deze kunstenaars wilden; een vrije, spontane uitdrukkingswijze. Het waren idealisten die met hun werken de wereld mooi wilden maken na al die gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Onder andere Karel Appel, Corneille, Constant, Asger Jorn en Lotti van der Gaag komen aan bod.

Constantin Brancusi (1876-1957).
Brancusi was korte tijd leerling van Rodin, streefde naar minimalisme en beeldde alleen de eenvoudigste vormen uit. Hij had aandacht voor Afrikaanse sculptuur, de natuur en ook de Roemeense boerencultuur.

Yves Klein (1928-1962).
Klein werd vooral beroemd vanwege zijn Monochromes, panelen in een uniforme zuivere kleur, die hij voor het eerst exposeerde in Parijs in 1955. Voor hem was de beeldende gevoeligheid van het blauw zo intens dat hij het over de wereld wilde verspreiden: De Blauwe Revolutie.

De ontwikkeling van Abstract Expressionisme.
Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog kwam New York op als stad van kunst en cultuur en werd een concurrent of beter navolger van Parijs. Onder de indruk van het werk van Europese kunstenaars zoeken kunstenaars als Rothko, Pollock en Newman hun weg.

29 - 10 - 2020 t/m 10-12-2020 : VU Nijmegen

Symboliek  -  Beeldbetekenis in de kunst.

U bent niet de enige die soms voor een schilderij staat en denkt: mooi, maar wat stelt het eigenlijk voor? In dergelijke situaties wendt u zich waarschijnlijk tot het beschrijvende tekstbordje aan de muur waarop slechts wat jaartallen en algemeenheden zijn te lezen. Zou het niet veel bevredigender zijn om met uw eigen ogen en geheel zelfstandig de betekenis van een schilderij te ontrafelen?

In de Colleges Symboliek buigt u zich over symbolen, thema’s en verborgen verhalen in de kunst van de oudheid tot het postmodernisme. Barokke decoratieprogramma’s, het burgerlijk realisme van Alma Tadema, islamitische iconografie: een greep uit de thema’s die eveneens tot het altijd boeiende terrein van de symboliek


22- 09-2020 t/m 08-012-2020: Vrije Academie, Locatie Zeist

Wilt u stijlen herkennen als u in een stad loopt of in een museum ?
Wilt u een overzicht van kunst en cultuur vanaf de Oudheid tot de Eerst Wereldoorlog?

Dan is deze cursus misschien iets voor u.
Het zijn tien bijeenkomsten  inclusief museum bezoek.

We beginnen met het verhaal achter de oude Egyptische kunst en bekijken kunstschatten van de oudste beschaving.
Daarna zien we een mix van stijlen van de Griekse kunst. In de derde bijeenkomst maken we kennis met het dagelijks leven van de Romeinen aan de hand van tempels, sculpturen, fresco’s en mozaïeken. De periode na de val van het Romeinse Rijk wordt vaak beschouwd als barbaars maar niets is minder waar. We maken kennis met de Middeleeuwen en vervolgens de Renaissance, een periode met een enorme productiviteit en creativiteit.
Deze periode wordt opgevolgd door de Barok en vervolgens de Rococo en het Neo Classicisme. De 9e periode zal ingaan op de moderne kunst.
We sluiten de cursus af met een bezoek aan het Centraal Museum.
Dat zal een feest van herkenning zijn.

 - Griekse Kunst
 - Romeinse Kunst
 - Vroegchristelijke- en Byzantijnse Kunst, pre-romaanse architectuur
 - Kunst van de middeleeuwen (ca. 9de - 14de eeuw)
 - Renaissance
 - Barok en Rococo (ca. 1600 - 1750)
 - Neoclassicisme en Romantiek
 - Realisme, Impressionsme, Symbolisme en Moderne Kunst tot 1945
 - Moderne Kunst (1945 tot ca. 1980)
 - Hedendaagse kunst en architectuur (tot ca. 2017)


05-10-2020 t/m 14-12-2020: Volksuniversiteit, locatie Utrecht
21-09-2020 t/m 07-12-2020: Vrije Academie, locatie Zeist

27-01-2020 t/m 17-04-2020 : Vrije Academie Meppel, locatie: Wijkcentrum de Poele
21-01-2020 t/m 31-03-2020: Volksuniversiteit, Utrecht


Na succesvolle cursussen over vrouwelijke kunstenaars aan U3L in Zwolle wordt met deze cyclus van 5 kunstenaars een start gemaakt met een eerste sessie in Hengelo.

Camille Claudel  ( 1864- 1943)
heeft een grote rol gespeeld in het atelier van Rodin en had een belangrijk aandeel in veel van zijn projecten. Ook had zij haar eigen atelier. Zij vond dat Rodin haar gebruikte voor zijn eigen doel en trok zich toen terug.

Käthe Kollwitz  (1867-1945)
Schilderde, tekende, en beeldhouwde. Zij werkte vooral met sociale thema’s.

Charley Toorop  (1891-1955)
een belangrijke avant-garde kunstenaar, die onder andere deel uit maakte van de Bergense school. Na de oorlog kreeg ze een prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet.

Berthe Morisot  (1841-1895)
was de eerste vrouw die zich aansloot bij de Impressionisten. Samen met haar zus Edna kreeg ze tekenlessen en bezocht ze regelmatig het Louvre. Berthe trouwde met Eugene Manet. Hun huis in Parijs werd een ware ontmoetingsplek voor verschillende schilders als Renoir, Monet, Pissaro en Caillebotte .

Fre Cohen ( 1903-1943)
was een Nederlandse graficus. Zij werkte voor de Wereldbibliotheek, de Arbeiderspers en Querido en speelde een grote rol op het gebied van vormgeving in de jaren dertig.


30-10-2020 t/m 4-12-2020 : U3L Hengelo.

INTERCULTURELE ONTMOETINGEN: KUNSTHISTORISCHE ONTDEKKINGEN

Deze cursus van 7 bijeenkomsten laat ons op een andere manier naar kunst kijken. Tegelijkertijd maken we ook kennis met andere kunstuitingen en zijn oud en nieuw met elkaar verbonden. 

Invloed van Afrikaanse kunst.
Avantgarde kunstenaars als Picasso, Matisse, Modigliani, Giacometti en Kirchner lieten zich inspireren door Afrikaanse kunst. Wat is de ware betekenis van bijvoorbeeld een Afrikaans masker en beeld en waarom had men belangstelling voor deze cultuur?

Jackson Pollock
De Amerikaanse schilder Jackson Pollock ( 1912-1956) was een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders die tot de abstract expressionistische school behoorde. Hij liet zich onder andere inspireren door de cultuur der indianen zoals de zandschilderkunst. Ook de muralisten uit Mexico inspireerden hem. Pollock werd beroemd door zijn driptechniek.

De oude culturen
zoals die van de cycladen en die van Egypte zijn van grote invloed geweest op beeldhouwers als Brancusi en Barbara Hepworth. We gaan oud en nieuw naast elkaar plaatsen.

Graffiti is van alle tijden en van alle culturen. Tijdens deze bijeenkomst zien we fraaie voorbeelden door de eeuwen heen.

Berberse cultuur / Yves St. Laurent
In Marrakesh is een prachtig museum: het Berbers Museum. Sinds 2017 staat naast dit museum het Yves Saint Laurent Museum. Yves Saint Laurent was gek op Marokko . We zien een wisselwerking tussen de Berberse cultuur en de mode van Yves Saint Laurent.

Noord – Zuid : onder andere een terugblik op de expositie van het Catharijne Convent in 2019.

Aboriginals / Cobra
De kunstuitingen van de Aboriginals en overeenkomsten met Europese ontwikkelingen zoals de Cobra.


23-10-2020 t/m 04-12-2020 : U3L Zwolle

Art Nouveau & Jugendstil ; Vloeiende vernieuwing in Europa

Als een sierlijke slaolievlek verspreidt de art nouveau zich rond 1900 over Europa. In elk land heeft ze een andere naam: Jugendstil, Wiener Stil, stile floreale, modernismo, modern style en nieuwe kunst. Binnen deze stijl draait alles om vernieuwing én verbetering. Kunstenaars hebben schoon genoeg van al die zouteloze neostijlen. Daarnaast zijn ze van mening dat de industriële revolutie nog niet veel soeps heeft voortgebracht. Als reactie daarop gaan ze de leefomgeving verfraaien en verbeteren. Ze vinden een eigen vormtaal uit: floraal en sierlijk, óf juist sober en geometrisch.

IIn eerste instantie beperkt de art nouveau zich tot de toegepaste kunsten, maar al snel dringt zij ook door tot architectuur en schilderkunst. Postkantoren, woonhuizen, meubels, kleren, sieraden, serviezen, boeken: niets ontsnapt aan de restyling. Steden als Barcelona, Brussel, Glasgow en ook Amsterdam ondergaan een radicale verjongingskuur. Werk van onder anderen Gaudí, Horta, Mackintosh en Berlage komt aan bod in de Colleges Art nouveau & jugendstil. Het schetst de opkomst en bloei van de nieuwe kunst in Europa en laat de schitterende gevolgen van deze sierlijke vernieuwingsgolf zien.


22-09-2020 t/m 01-12-2020 : Vrije Academie Amersfoort, locatie de Brug

Dit is deel 9 van de cyclus over 4 bijzondere culturele vrouwen. Elk najaar wordt aandacht besteed aan steeds weer andere (vergeten) vrouwen. We duiken in hun leven en de periode waarin ze leefden en welke contacten ze hadden. 
In deze cyclus hebben we aandacht voor: 

Agnes Martin ( 1912-2004),
wiens abstracte werk te zien was op de Biënnale in Venetië en op de Documenta in Kassel.

Vivian Maier ( 1926-2009),
fotografe. Zij wordt omschreven als: een socialiste, een feministe, een vertel-gewoon-hoe-het-is type.

Louise Bourgeois ( 1911-2010),
een Frans Amerikaanse kunstenares. Zij werd onder andere beroemd vanwege haar spinnenbeelden.

Niki de Saint Phalle (1930-2002)
die bekend werd vanwege haar kleurrijke nana beelden. Ze was autodidact en werkte vanaf 1955 samen met Jean Tinquely met wie zij trouwde.


07-11-2020 t/m 28-11-2020 : Volksuniversiteit Utrecht
20-11-2019 t/m 29-01-2020 : Hoge School Amersfoort

Kunsthistorische stijlen leren herkennen.

Wat is het verschil tussen Griekse en Romeinse beelden?
Waarom wordt Rembrandt tot de barok gerekend?
Uit welke tijd stamt het Mauritshuis?
Behoort Berlage nu wel of niet tot de Amsterdamse School?

Elke kunstliefhebber wil graag dateren, maar weet ook dat dit niet altijd eenvoudig is. Want stijlen lopen door elkaar en sommige kenmerken worden vrolijk hergebruikt. Help!

Geen nood, de collegereeks De kunst van het kijken maakt een eind aan de meest voorkomende stijltwijfels. Egyptisch, Grieks, Romeins, romaans, gotisch, renaissance, barok, rococo en art nouveau: uw docent leert u van elke kunsthistorische periode de voornaamste kenmerken herkennen, zodat de puzzelstukjes van de algehele kunstgeschiedenis op hun plaats vallen.
De handvatten die u tijdens deze reeks krijgt aangereikt komen van pas in binnen- en buitenland, tijdens stadswandelingen en museumbezoek. 10 hoorcolleges | Incl. digitale syllabus

Aan bod komen:
Egyptisch  ;  Grieks  ;  Romeins  ;  Romaans  ;  Gotiek  ;  Renaissance  ;  Barok  ;  Rococo ;  Neoclassicisme  ;  Art nouveau. 

Bij deze collegereeks ontvangt u enkele dagen voor aanvang een gratis digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de collegereeks per post thuis.


30-10-2020 t/m 04-12-2020 : Vrije Academie Tilburg, locatie de Nieuwe Vorst
23-09-2019 t/m 09-12-2019 : Vrije Academie Rotterdam, locatie Het Steiger
24-09-2019 t/m 09-12-2019 : Vrije Academie Zeist, locatie Het kunsthuis.

Elk twee jaar wordt aandacht besteed aan bijzondere vrouwen in de kunst. Het zijn steeds andere inspirerende vrouwen die ter sprake komen. Dit jaar geven we aandacht aan de volgende vrouwen:

Therese Schwartze ( 1851 -1918)
Therese Schwartze is vooral bekend als portretkunstenaar. Ze werd geboren in een artistiek milieu. Ze kreeg les van haar vader en werkte ook in diens atelier.  In 1889 won ze een medaille op de Wereldexpositie in Parijs. Ze kreeg veel opdrachten onder andere van de Koninklijke familie.

Anne Marie Brodersen ( 1863 -1945 )
Een Deense beeldhouwster die zich liet inspireren door de Noorse mythologie. Het thema van dieren komt veel voor in haar oeuvre.
Ze groeide op in een welgesteld milieu op een boerderij. Het thema van dieren komt veel voor in haar oeuvre. Op een van haar reizen ontmoet ze de componist Carl Nielsen met wie ze zou trouwen.

Emily Carr ( 1871 – 1945),
een Canadese schilderes en schrijfster.
Haar werk toont invloeden van het post impressionisme. Haar inspiratie vond ze in het landschap en de cultuur van onder andere Alaska.

Eileen Gray ( 1878 – 1976
een Ierse meubelontwerpster en architect.
Zij was een pionier binnen het modernisme in de architectuur. abstractie verder onderzoeken.

Valentine Prax ( 1897-1981)
Was een in Algerije geboren kunstenares.
In Parijs was zij een geliefd kunstenares. Zij trouwde met Ossip Zadkine. Het echtpaar inspireerde elkaar

Barbara Hepworth ( 1903-1975)
Één van de belangrijkste Engelse beeldhouwsters.
Zij wilde de modernistische bewegingen als cubisme en abstractie verder onderzoeken.

Truus Schroder-Schrader ( 1889-1985 )
Bekend als opdrachtgever van het Rietveldhuis te Utrecht. Zij werkte intensief met Rietveld samen.

Frederike Martine ten Harmsen van der Beek ( 1927-2009 )
Werd afgeschilderd als flodderdiva.
Een bijzondere dichteres, journaliste, illustratrice die de aandacht verdient.

20-11-2019 t/m 29-01-2020 : Hoge School Utrecht, locatie Amersfoort
11-10-2019 t/m 15-11-2019 : U3L Zwolle.

Contact:

Elysium Cultuurproducten
drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht

of stuur ons direct een e-mail:

© 2021 Elysium Cultuurproducten  
All Rights Reserved 
privacy statement  |  disclaimer | 18-10-2021