Laatste nieuws:

 
 

Lees de

Filoblog — Filosofie voor vandaag
van Jan Bransen

(klik op het plaatje)

 

 

DAGPROGRAMMA : KUNST & FILOSOFIEWEEK in FRANKRIJK

Impressie en ervaringen

Over Laat je niets wijsmaken:

‘Dit boek gaat over de twijfelachtige rol die het voortdurende onderscheid tussen leek en deskundige speelt in verschillende
domeinen van ons moderne bestaan. De auteur laat zien dat de vaardigheden waarover mensen in de onmiddellijkheid van het alledaagse leven beschikken een groter bereik en een grotere draagkracht hebben dan we onder invloed van de opmars van wetenschappelijk geschoolde experts zijn gaan denken. Hoger onderwijs voor allen heeft niet zozeer met de toegankelijkheid van de wetenschap te maken, maar met de bekrachtiging van ons gezonde verstand en onze onderzoekende houding.’

bron & © Filoblog

Meer lezen:
                                Jan Bransen wint de Socratesbeker 2014
                                Juryrappost Socratesprijs 2014
                                Laat je niets wijsmaken
 

reisgegevens  >>>

 

Een bijzondere week van zaterdag 9 augustus 2014 t/m zaterdag 16 augustus 2014

 

EEN LEKKER WEEKJE DENKEN!

 

Een stevige impuls voor je gezonde verstand op een prachtig landgoed in Frankrijk.

Een volledig verzorgde reis onder de filosofische begeleiding van Prof. dr. Jan Bransen en de cultuurhistorische begeleiding wordt verzorgd door drs. Lisette le Blanc.

In de hedendaagse kennissamenleving lijkt er nog maar weinig plaats voor gezond verstand.
Wetenschappelijke experts bepalen de besluitvorming op alle niveaus. Ze domineren de media, beheersen de overheid en duiken steeds vaker op in ons alledaagse persoonlijke leven. Stilzwijgend laten we ons door deze deskundigen een onterechte tegenstelling aanpraten tussen wetenschap en gezond verstand.
Het lijkt wel alsof we zelf helemaal niets meer in te brengen hebben. Alsof we zelf helemaal niets meer van het leven kunnen begrijpen.

 

Dat moet wel een vergissing zijn!
Maar hoe zit het dan wel?
Hoe kunnen we ons gezonde verstand uit het verdomhoekje halen en het de positie geven die het verdient?
 
Dat gaan we met elkaar onderzoeken onder de deskundige begeleiding van Jan Bransen, hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van het onlangs verschenen: "Laat je niets wijsmaken. Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand."
 

dagprogramma KUNST & FILOSOFIEWEEK in FRANKRIJK

 

 
HET FILOSOFIEPROGRAMMA:
 
Een heerlijke verwennerij voor de filosoof in u.
In ieder van ons huist een filosoof, iemand die denken wil, die begrijpen wil hoe het allemaal in elkaar zit. Die filosoof heeft het niet zo gemakkelijk in deze ingewikkelde wereld die vergeven is van de deskundigen.
Want deskundigen zijn "mensen die het al weten", mensen die de antwoorden al klaar hebben liggen vordat jij nog maar de juiste vraag hebt kunnen stellen.
 
Ze hebben natuurlijk het allerbeste met je voor, die deskundigen, maar ze ontnemen je ook de kans er zelfd eerst eens goed over na te denken.
 
Hun aanbod is trouwens best verleidelijk, want goed nadenken over het leven en over de wereld....tja, hoe doet u dat?
 
Daarover schreef Jan Bransen inmiddels twee boeken. Word zelf filosoof (2010) en Laat je niets wijsmaken (2013). Als hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen maakt hij complexiteit van wetenschappelijke vooruitgang van dichtbij mee, en hij is zich gaan realiseren dat de afstand tussen wetenschappelijke kennis en het alledaagse begrip van gewone mensen veel te groot aan het worden is.
 

Daarover schreef Jan Bransen inmiddels twee boeken. Word zelf filosoof (2010) en Laat je niets wijsmaken (2013).
 
 Als hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen maakt hij complexiteit van wetenschappelijke vooruitgang van dichtbij mee, en hij is zich gaan realiseren dat de afstand tussen wetenschappelijke kennis en het alledaagse begrip van gewone mensen veel te groot aan het worden is.
 
  • Vandaar dat hij toegankelijke boeken is gaan schrijven.
  • Vandaar dat hij naar nieuwe manieren zoekt om het alledaagse weten van leken te versterken.
  • Vandaar deze vakantie waarin hij de "de filosoof in jou" een hart onder de riem wil steken.
 

Dag 1:      VERWACHTINGEN.

 

  • Wat zijn dat?
  • Hoe komen we eraan?
  • Wat doen ze met ons?
  • En met anderen?
 

Dag 2:     WOORDEN.

 
  • Waar zijn al die woorden toch goed voor?
  • Helpen ze onszelf en elkaar te begrijpen?
 
Dag 3:     EMOTIES.
 
  • Voelen wij de situatie haarfijn aan?
  • En dan?
  • Laten wij ons meeslepen?
  • Gaan we ons verzetten?
  • Hoeveel moed is er nodig om te voelen wat je voelt?
 
Dag 4:     OMGAAN MET GRIJS.
 
  • Wat delen we met elkaar als we onbegrip delen?
  • Hebben we een neus voor begripsverwarring?
 
Dag 5:   GEZOND VERSTAND.
 
  • Wanneer spreekt het voor zich om meegaand te zijn?
  • En wanneer is het tijd voor kritisch verzet?
Op de heen- en terugreis en tijdens het verblijf maken we kunsthistorische uitstapjes naar Dijon, Nancy, Langres, Strasbourg en Metz. Het kunsthistorische gedeelte wordt begeleid door drs. Lisette le Blanc
 
CULTUURHISTORISCH PROGRAMMA
 

Natuurlijk gaan we niet alleen maar denken. Daarvoor is er te veel te zien en te beleven in de omgeving van het landgoed "Le Bocage" als in de omgeving.
 
Tijdens ons verblijf in Savigny zullen we het volgende bezoeken:
 
  • Nancy: stad van Art Nouveau
  • Dyon: Haar rijkdom is terug te vinden in de gebouwen in de stad. Hier bezoeken we het Museum voor Schone Kunsten. Dyon was hoofdstad van de machtige hertogen van Bourgondie.
  • Langres: Een schilderachtig vestingstadje met poorten en torens op een rots. Champagne, Franche-Comte en Bourgondie ontmoeten elkaar hier.
  • een bezoek aan een wijnproeverijd
  • bezoekjes aan de kleinere dorpen in de omgeving

 

Impressies en Ervaringen.....

 

 

Ontmoeting met Gabriel, een Franse filosoof in de tuin van le Bocage

 

Heerlijke tuin van le Bocage   h

en ons fantastisch onderkomen   i

 

Op weg naar de brond van de Marne (omgeving Langres)

Elysium Cultuurproducten

 

De ervaring van Jan Jaap Klok en Marie José Klok-Claessens (2014)

 
Een denkvakantie in Frankrijk .
 
De combinatie van filosofie en cultuur was voor ons aantrekkelijk. Lisette deed cultuur uit de doeken en Jan de filosofie. De derde factor, te weten; natuur kregen we er gratis bij. Prachtige luchten, vergezichten, sterk wisselend weer, wandelingen over stille wegen, je opgenomen voelen in de rust en stilte van het landschap. Een welkome afwisseling van de filosofische hoofdbrekens en culturele verwennerij.
 
We leren onze verwachtingen te peilen en verborgen verwachtingen te ontdekken. We leren hoe woorden ons kunnen beïnvloeden, kritisch te luisteren conform het boek van Jan Bransen: "Laat je niets wijsmaken". Jan gebruikt bij zijn lessen veel plaatjes en menige 'dia' blijft goed in het geheugen geconserveerd om het maar zo te zeggen. Soms krijgt de groep groen licht om te brainstormen over de afbeeldingen en dat leidt wel eens tot een Babylonische spraakverwarring die natuurlijk door Jan weer wordt 'ontward'. Het gaat verder; emoties krijgen aandacht, gezond verstand eveneens en die twee hebben meer met elkaar te maken dan we dachten! Gastvrijheid krijgt een nieuwe betekenis en hangt ten nauwste samen met vertrouwen. Laat de ander zijn denken uiten en verwoorden zonder te oordelen...
 
Lisette maakt ons wegwijs in oude schilderwerken, kerken, gebouwen, art. nouveau, Diderot. Dit doet ze met liefde en met verve.
Ze sleept ons mee naar Dijon en laat ons een oude put zien (met byzondere beelden) die toevallig op het terrein ligt van een psychiatrische inrichting. Zodoende drinken we koffie tussen de patiënten. Het kasteel waar we logeren wordt van onder tot boven bekeken. Niet iedereen voelt zich op zijn gemak in de catacomben van het kasteel waar vroeger allerlei activiteit was.
 
Al met al een geslaagde en waardevolle week, zeker ook door het fijne contact van de cursisten onderling.
 

Jan Jaap Klok & Marie José Klok Claessens.

© 2014 J.J. Klok/M.J. Klok-Claessens
 
 

reisgegevens  }}}}

 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap