© GunterGrassHuisDanzig © artur andrzej at commons.wikimedia.org

Servië

zaterdag 10 september 2016 t/m zondag 18 september 2016

Dag 1: Aankomst in Belgrado en transfer naar Novi Sad
Vlucht van Amsterdam of Eindhoven naar Belgrado. Op de luchthaven wordt u opgewacht door uw gids en volgt een bustransfer naar het ten noorden van Belgrado gelegen Novi Sad. Onderweg gebruiken we de lunch. Novi Sad is een gezellige stad met een interessante combi van Habsburgse en Slavische bouwstijlen. De stad is mooi gelegen aan de Donau (ca. 100 km, 1 uur). Novi Sad is de tweede stad van Servië en de hoofdstad van de regio Vojvodina. De stad is gelegen aan de Donau, circa honderd kilometer ten noordwesten van Belgrado.

© mobirise free gallery

Dag 2: Novi Sad-Sremski-Karlovci-Krusedolklooster-Mokra Gora
Rond het middaguur vertrekken we uit Novi Sad en rijden we naar het kleine maar bezienswaardige stadje Sremski Karlovci. Na een korte stadswandeling wijnproeverij. In Servië worden tegenwoordig uitstekende wijnen geproduceerd! Vervolgens naar het klooster van Krusedol op de Fruska Gora berg. Dan verder naar Ethnorestaurant Suncana Reka aan de Drinarivier. We bezichtigen (vanaf de kant) het rivierhuis dat middenin de rivier staat. Hierna naar Mokra Gora alwaar we overnachten in ‘Kustendorf Village´, een traditioneel Servisch dorp dat geheel gebouwd is uit natuurlijke materialen naar een idee van de Servische cineast Emir Kusturica  

Dag 3: Treinrit / Zlakusa / boottocht Ovcar Kablarkloof / Overnachting Studenicaklooster.
Na het ontbijt reizen we per trein naar Zlakusa met de Sargan eight panoramische trein. Onderweg genieten van prachtige panorama´s. Lunch in Zlakusa. Hierna bezichtigen we de verschillende handwerkbedrijven in dit bezienswaardige handwerkersdorpje. Vervolgens maken we een boottocht door de Ovcar Kablarkloof. In het Ovcar-Kablar-gebied tussen Cacak en Požega stroomt de Zapadna Morava door een prachtige geloof. Dit gebied is zowel uit natuurlijk als cultuur-historisch oogpunt interessant.
In de slechts twintig kilometer lange kloof, staan tien kloosters. De rivier en de beekjes die erin uitkomen vormen een prachtig natuurlijk landschap. Overnachting in het klooster van Studenica

Dag 4: Studenica / Zicaklooster / Borsko Jezero
Na het ontbijt bezichtigen we het bezienswaardige Studenicaklooster en het Zica klooster beiden gelegen in de Ovcar Kablarkloof. We gebruiken de lunch in de Rtanj regio. Aan het eind van de middag arriveren we in Borsko Jezero alwaar diner en overnachting.

Dag 5: Felix Romuliana / Hadjuk Veljko / wijnproeverij Rajacke Pivnice.
In 2007 werd Felix Romuliana op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen. De Romeinse stad is na het noordelijker gelegen Viminacium de belangrijkste en indrukwekkendste Romeinse opgraving in Servië. Hoewel de plek al uit negentiende-eeuwse beschrijvingen bekend was groeven archeologen pas in 1984 dit Romeinse fort uit. Ze vond en fijne mozaïeken, atria, marmeren vloeren, een badhuis en enorme stadspoorten. Hoogstwaarschijnlijk is het complex gebouwd als residentie van keizer Galerius Valerius Maximianus.

Het lijkt erop dat het fort om onduidelijke redenen plotseling verlaten is en pas later door de Byzantijnse keizer Justinianus ingenomen is. Daarna is het bezet en versterkt door de Slaven om vervolgens in de vergetelheid te raken. In het stadje Negotin, de geboortestad van de componist Stefan Stojanovic Mokranjac, bezoeken we het museum gewijdt aan deze musicus.. Hij was één van de eerste componisten die buiten de landsgrenzen bekend werd. Vervolgens bezoeken we het oudheidkundig museum in Zajecar. Na de lunch rijden we naar door Servische wijnregio Pimnice.

In het wijndorpje Rajacke Pivnice produceren boeren elk hun eigen wijn en raki. U kunt bij elk van hen wijn proeven en wijn kopen. Dit wordt ongetwijfeld de gezelligste wijnproeverij die u ooit heeft meegemaakt! We gebruiken een traditioneel diner in een wijnrestaurant. Overnachting in kleinschalige familiepensions. 

Dag 6: Rajacke Pivnice – Vratna poort – Donaucruise door IJzeren poort – Kladovo
Na het ontbijt vertrekken we uit onze familiepensions. We bezoeken een bijzonder natuurverschijnsel nabij Zajecar. Hier zijn door een kleine rivier enorme enorme poorten uitgesleten in de rotsen. Niet alleen zijn de poorten spectaculair, ook is de beek die ze overspannen van een idyllische schoonheid.
Vevolgens verder naar Kladovo. Hier stappen we op een Donauboot. Per boot passeren we het smalste punt van de Donau ‘de IJzeren Poort’ een spectaculair gezicht. Per bus reizen we terug naar Kladovo alwaar diner en overnachting. Uw hotel beschikt over een spa..

© mobirise free gallery

Dag 7: Kladovo – Lepenski Vir – Golubac fort – Belgrado
Na het ontbijt rijden vertrekken we uit Kladovo en gaan we Pannonia binnen, zoals dit Romeinse grensland destijds heette. Via een mooie route –deels langs de Donau- arriveren we in Lepenski Vir, een interessante opgraving uit de neolithische tijd en bekend om de productie van de beelden van mensachtige wezens met vissenkoppen. De Donau is hier op zijn breedst en het is net of uw langs een meer rijdt in plaats van langs een rivier. We passeren het fort van Golubac. Dit fort werd dankzij de superbe ligging aan het water het merkteken van de Servische Donau. Aan het eind van de middag arriveren we in Belgrado

We zien o.a. de megalomane communistische wijk Novi Beograd, het mausoleum van Tito en restanten van de bombardementen van 1999. Vervolgens checken we in bij ons hotel voor diner en overnachting. Belgrado is een erg gezellige Zuid-Europese stad met gezellige uitgaans- en winkelstraten. Vanaf 17.00 lijkt het alsof de gehele stad aan het flaneren is.

© mobirise free gallery

Dag 8: Belgrado
Na het ontbijt gaan we Belgrado verkennen. Een stadswandeling brengt ons naar Kalemegdan, een fort in het centrum van Belgrado met prachtig uitzicht over Donau en Sava, die hier samenvloeien. Vanaf de derde eeuw voor Christus woonden hier Scordisci, een Keltische stam, die de basis voor de stad hebben gelegd. Vervolgens gaan we naar het sfeervolle centrum van Belgrado. Het hart van het centrum is de straat Knez Mihailova.

Op het centrale plein van de stad, de Trg Republike, zie je onder meer het standbeeld van de vorst Michaël Obreovic III en ook het Nationale Theater. De kathedraal van Sint Sava (Hram Svetog Save) is de grootste Servisch-Orthodoxe kerk in de Balkan en een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld. De middag is ter eigen invulling. Diner in de gezellige uitgaanswijk Skadarlija waar altijd wel ergens een zigeunerbandje speelt.

Dag 9: Weer naar huis
De ochtend is ter eigen invulling in het gezellige Belgrado. Rond 13 uur vertrekken we naar de luchthaven van Belgrado voor de terugreis naar Nederland.

Servië

begeleiding : drs. Lisette le Blanc
datum: zaterdag 10 september 2016 t/m zondag 18 september 2016
prijs: c.a.
circa € 1300,00  
 + Toeslag 1-persoonskamer € 219,00 

Deze reis is georganiseerd in samenwerking met Sophus Travel.
Wijzigingen in het programma/prijzen zijn voorbehouden


Retourvlucht Amsterdam – Belgrado v.v. met Air Serbia incl. luchthavenbelasting en ruimbagage.
Vervoer per moderne en comfortabele touringcar.
8 overnachtingen in gedeelde 2-persoonskamers in nette accommodatie.
Excursies als aangegeven inclusief entreegelden musea, kloosters en kerken.
Excursies onder leiding van een lokale gids.
Verzorging op basis van 8 x diner, 7 x ontbijt, 8 x lunch).
Wijnproeverij op dag 2, en 5.
Calamiteitenfonds.

Tijdens deze reis verblijft u in prima accommodaties, uiteenlopend van splinternieuw en modern tot romantisch ruraal. Sommige hotels beschikken over wellness faciliteiten en een zwembad. De Servische gastvrijheid zult u overal proeven, of het nu is in het moderne Belgrado of bij mensen thuis in Rajacke Pimnice. De kamers zijn voorzien van eigen sanitair.

Annuleringsverzekering / Reisverzekering.
Drankjes bij de maaltijden.

Een e-mail naar info@lisetteleblanc.nl of lisette_leblanc@hotmail.com,
via de post naar: Lisette le Blanc, Goeree 134, 3524 ZZ Utrecht
Of via onderstaand opgave formulier.
o.v.v.: naam en geboortedatum zoals in het paspoortstaat, nummer en geldigheid van het paspoort, uw adresgegevens en een eventueel dieet.

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht