© GunterGrassHuisDanzig © artur andrzej at commons.wikimedia.org

ARMENIË

donderdag 5 juni 2014 t/m donderdag 12 juni 2014

Langs kerken, kloosters, musea en natuurschoon

In 301 n.Chr. accepteerde de Armeense koning Trdat III het christendom en met hem zijn hele rijk. Met deze daad omarmde Armenië als eerste staat het christendom, eerder dan bijvoorbeeld het Romeinse Rijk onder keizer Constantijn (Rome 313). Daarom noemt Armenië zich de oudste christelijke natie. Wat er uit de Middeleeuwen aan Armeens cultureel erfgoed bewaard is gebleven, zijn vooral archeologische vondsten, prachtige architectuur, mozaïeken, muurschilderingen, iconen en handgeschreven boeken. Vooral van wat er aan handschriften is overgeleverd, is zo overweldigend van kwaliteit en creativiteit dat het eenieder die er voor het eerst mee in aanraking komt zal verbazen.

Nog niet zo lang geleden hebben drie verschillende musea tentoonstellingen ingericht die met Armenië te maken hadden. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden toonde grafvondsten uit de Bronstijd en het Stedelijk Museum de Lakenhal liet werk van hedendaagse Armeense kunstenaars zien. Onder de titel Middeleeuwse miniaturen uit het Christelijke Oosten slaagde Museum Catharijneconvent erin een unieke hoeveelheid middeleeuwse boeken, verlucht met schitterende miniaturen, naar Nederland te krijgen.
Tijdens de reis krijgt u een goed totaalbeeld van de belangrijkste bezienswaardigheden in Armenië.  

Dag 1: Amsterdam - Yerevan
Vlucht van Amsterdam naar de Armeense hoofdstad Yerevan. Op de luchthaven wordt u verwelkomd door onze plaatselijke gids. Transfer naar uw hotel in Yerevan. Vanavond gebruiken we het diner in een lokaal restaurant 

© Mobirise free gallery

Dag 2: Yerevan
Vandaag nemen we uitgebreid de tijd om Yerevan te bezichtigen. Het centrum van de stad is verrassend modern met monumentale gebouwen en grote pleinen. Ook zijn er talrijke terrassen want de inwoners flaneren graag wat de stad een Zuid Europese sfeer geeft.
Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan het Historisch museum. Indrukwekkend is het bezoek aan het herdenkingsmonument van de slachtoffers van de genocide van 1915. Het grootse monument omvat ook een museum waar u een goed beeld krijgt van de Armeense diaspora. Ook brengen we een bezoek aan het Museum voor oude manuscripten Matenadaran. 

Dag 3: Zvartnotz en Etchmiadzin
In Echmiadzin, de wieg van het Armeense Christendom, brengen we een bezoek aan de residentie van de patriarch van Armenië en zien we de schatten in het kathedraal-museum. Vanhier uit reizen we naar de 7e eeuwse Zvartnotz tempel. Bezoek aan de kerken van Gayana en Hripsime. Overnachting in Yerevan. 

© Mobirise free gallery

Dag 4: Khor Virap – Noravank
Na het ontbijt vertrekken we naar het klooster van Khor Virap. Het klooster is prachtig gelegen met tegen de achtergrond de sneeuwbedekte top van de 5165 meter hoge bijbelse berg Ararat. Vervolgens rijden we via een mooie route naar het 12e eeuwse Noravankklooster.
Onderweg gebruiken we de lunch in Areni dat bekend staat om haar wijnen. Het serene klooster van Noravank is hoog gelegen in een prachtige semi aride kloof van roze gesteente. Diner en overnachting in Yerevan. 

© Mobirise free gallery

Dag 5: Het fort in de wolken
Vandaag reizen we naar het hooggelegen Ashtarak district voor een bezoek aan het 7e eeuwse Amberdfort op de hellingen van berg Aragats. Het hooggelegen fort ligt strategisch met een goed uitzicht op de voormalige zijderoute die het land doorkruiste.
Ook brengen we een bezoek aan enkele kerken in de omgeving. Deze dag ook bezoek aan klooster Saghmosavank en kloostercomplex van Hovhannavank. Overnachting in Dzoraget. 

© Mobirise free gallery

Dag 6: Haghpat / Sanahin en meer van Sevan
We vervolgen onze reis naar het noorden door een afwisselend landschap van steppes en bosgebieden. Nu en dan nemen we hoge passen. De kloosters van Haghpat en Sanahin liggen in een lieflijk gevarieerd groen landschap van dennen- en loofbossen met spectaculaire uitzichten. Beide kloosters zijn spectaculair gelegen maar in harmonie met de omgeving.
Via de Armeense hoogvlakte rijden we naar het meer van Sevan een van de hoogst gelegen meren ter wereld. Buiten het zomerseizoen (wanneer hier veel toeristen uit Yerevan verblijven) hangt hier een aangename rust. Het op het schiereiland gelegen klooster is bijzonder fotogeniek gelegen. Aan het eind van de middag zijn we terug in Yerevan. 

© Mobirise free gallery

Dag 7: Tempel van Garni en Geghardklooster
Na het ontbijt maken we een korte stadstour door Yerevan waarna we door rijden naar de op ca 50 kilometer van Yerevan gelegen tempel van Garni de enige overgebleven tempel uit de Griekse tijd in Armenië. Vervolgens gebruiken we de lunch-picknick waarbij we deelnemen aan het klaarmaken van Armeens brood (lavash) in combinatie met lokale barbecuegerechten.
Hierna is er de gelegenheid om een korte wandeling te maken naar een uniek geologisch gebied van basaltsteen. De basaltstenen hangen hier als de pijpen van een kerkorgel naar beneden. Een prachtig schouwspel. Vervolgens brengen we een bezoek aan het mooi gelegen 13e eeuwse Geghardklooster. Diner en overnachting te Yerevan. Het kan zijn dat wij op deze dag het Museum voor oude manuscripten Matenadaran bezoeken.  

© Mobirise free gallery

Dag 8: Yerevan - Amsterdam
Transfer naar de luchthaven van Yerevan voor de terugvlucht naar Amsterdam  

Armenië

Langs kerken, kloosters, musea en natuurschoon

begeleiding : drs. Paul Bröker en drs. Lisette le Blanc, i.s.m plaatselijke gids
datum: donderdag 5 juni 2014 t/m donderdag 12 juni 2014
prijs: c.a. € 1895,00
+ toeslag 1-persoonskamer € 179,00

Deze reis is georganiseerd in samenwerking met Sophus Travel.
Wijzigingen in het programma/prijzen zijn voorbehouden


Verblijf op basis logies, ontbijt, dinersen en entrees
Vlucht Amsterdam-Yerevan v.v. incl. luchthavenbelasting
7 overnachtingen in goede toeristenklasse hotels
Verzorging op basis van volpension (7 x ontbijt, 6 x lunch, 7 x diner)
Mineraalwater tijdens excursies
Excursies als omschreven in dagprogramma
Entreegelden voor de beschreven bezienswaardigheden
● Vervoer per touringcar in Armenië
Lokale Duits- of Engelstalige begeleider/gids
Reisboekje Armenië
Visumkosten & luchthavenbelasting
 Calamiteitenfonds

U verblijft in nette toeristenklasse hotels op goede locaties met minimaal douche en toilet op de kamer.

Annuleringsverzekering / Reisverzekering.

Voor een verblijf in Armenië dient u te beschikken over een paspoort, geldig tot 3 maanden na verblijf. Ook heeft u voor een verblijf in Armenië een visum nodig. Dit visum wordt door ons geregeld en is bij de prijs van de reis inbegrepen

Een e-mail naar info@lisetteleblanc.nl of lisette_leblanc@hotmail.com,
via de post naar: Lisette le Blanc, Goeree 134, 3524 ZZ Utrecht
Of via onderstaand opgave formulier.
o.v.v.: naam en geboortedatum zoals in het paspoortstaat, nummer en geldigheid van het paspoort, uw adresgegevens en een eventueel dieet.

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht