Franse Kathedraalsteden

zaterdag 1 juni 2013 t/m vrijdag 7 juni 2013

een bijzondere kunstervaring


Amiens, Bourges, Bayeux, Caen, Chartres, Laon, Rouen, Reims en Troyes

In het midden van de 12de eeuw ontwikkelde abt Suger voor het koorgedeelte van de abdijkerk Saint Denis in Parijs een bouwmethode die de basis zou vormen voor de gotiek. De gotische bouwprincipes boden bouwmeesters vanaf dat moment ongekende mogelijkheden.
De gotische kathedralen behoren samen met hun kunstschatten en hun uitgekiende gebeeldhouwde programma’s in de portalen tot het belangrijkste culturele erfgoed van Frankrijk. In een ruime cirkel rondom Parijs zullen we tijdens deze reis de belangrijkste Franse Kathedralen bekijken.
We brengen onder andere een bezoek aan Amiens, Bayeux, Caen, Rouen, Chartres, Bourges, Troyes en Laon. Gedurende de reis gaat de aandacht allereerst uit naar de gotische bouwkunst, beeldhouwkunst en schilderkunst. We zullen vanzelfsprekend ook aandacht besteden aan belangrijke kunstuitingen uit andere cultuurperioden in de steden die wij bezoeken. Wat te denken van het beroemde Tapijt van Bayeux? 

© Mobirise free gallery

Dag 1: Gent en Armiens
Om 8.00 vertrek vanaf het Jaarbeursplein in Utrecht.We reizen naar Frankfurt am Main waar we een bezoek brengen aan het Städel Museum met een belangrijke collectie Duitse meesters uit de 16de eeuw (Altdorfer, Hans Baldung Grien, Hans Holbein de Oude) en Vlaamse en Nederlandse primitieven (Rogier van der Weyden, Hans Memling, Jan van Eyck, Jeroen Bosch en Breugel). We zien hier ook belangrijk werk van de Italiaanse School (Fra Angelico, Botticelli, Tintoretto en Veronese) en schilderijen uit de Nederlandse 17de eeuw (o.a. Rembrandt). 

© Mobirise free gallery

Dag 2: Rouen
's Morgens bezoeken we de Notre-Dame-de-Rouen, een van de mooiste en beroemdste kathedralen van Frankrijk. Alle fases van de gotiek zijn hierin vertegenwoordigd. Imposant is de lengte van het schip van de kerk (137 meter). We maken een stadswandeling door het oude, middeleeuwse Rouen met haar vakwerkhuizen, kerken, torens en overheidsgebouwen uit gotiek en renaissance. Op het oude marktplein, waar Jeanne d'Arc in 1431 op de brandstapel werd omgebracht, is een moderne, aan haar gewijde kerk gebouwd.

© Mobirise free gallery

Dag 3: Bayeux en Caen
Vanuit Rouen maken we een dagexcursie naar Bayeux. Hier wordt het wereldberoemde borduurwerk van koningin Mathilde, dat de inname van Engeland door Willem de Veroveraar uitbeeldt, tentoongesteld. De kathedraal Notre-Dame is een van de opmerkelijkste voorbeelden van de Normandische gotiek, een mengeling van romaanse en gotische elementen met invloeden uit Engeland. Op de terugweg naar Rouen bezoeken we Caen, waar we een stadswandeling maken. Caen bezit, naast de resten van een groot kasteel van Willem de Veroveraar, een aantal mooie middeleeuwse kloosters en kerken. Italiaanse renaissance-invloeden zijn zichtbaar in herenhuizen en kerken. Ook het charmante vissersplaatsje Honfleur staat vandaag nog op het programma.

© Mobirise free gallery

Dag 4: Chartres
We verlaten Rouen en reizen zuidwaarts naar Chartres, waar we ruim de tijd nemen om de beroemde kathedraal Notre-Dame te bezoeken. De 19de-eeuwse beeldhouwer Rodin noemde het plateau waarop de kerk zich verheft 'de Acropolis van Frankrijk'. De kerk is vermaard om haar gotische architectuur, beeldhouwwerk en gebrand-schilderde ramen. In het beeldhouwwerk van het westportaal worden klassieke filosofen in verband gebracht met voorstellingen van de Vrije Kunsten. 's Middags reizen we door naar Bourges, waar we overnachten.

© Mobirise free gallery

Dag 5:   Bourges en Troyes
De schitterende kathedraal Saint-Etienne in Bourges heeft een indrukwekkende westgevel met vijf rijk gebeeldhouwde portalen, waarmee het vijfbeukige interieur correspondeert. Door de lengte van het schip en het opval¬lend ontbreken van een dwars¬schip maakt het interieur een grootse indruk. Het timpaan met een voorstelling van het Laatste Oordeel is schitterend in zijn ongetemperde gruwelijkheid.

We reizen door in de richting van Reims. Onderweg bezoeken we Troyes. Hier toont de kathedraal Saint-Urbainal op indrukwekkende wijze waar de gotische bouwmeesters toe in staat waren. Met haar prachtige 13de eeuwse ramen heeft de kerk het effect van een glazen huis dat moeiteloos het loodzware stenen gewelf draagt. We reizen door naar Reims, waar we twee nachten verblijven..

© Mobirise free gallery

Dag 6:   Reims
De beroemdste voorbeelden van de gotische beeldhouwkunst vinden we in de kathedraal Notre-Dame van Reims. Wereldvermaard zijn het beeld van de glimlachende engel en de beelden van de Visitatie. De verschillende stijlen binnen de gotische beeldhouwkunst zijn hier bijzonder goed te onderscheiden. In de kerk trekt vooral het roosvenster, omgeven door ongeveer vijftig staande figuren in nissen, onze aandacht. De Notre-Dame speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Frankrijk, omdat bijna alle Franse koningen hier zijn gezalfd.
In het Palais du Tau, waar de koningen van Frankrijk tijdens de kroningsactiviteiten logeerden, zien we onder meer kostbare tapijten uit Atrecht met voorstellingen uit het leven van Clovis, de Franken koning die zich als eerste liet dopen en door de bisschop van Reims liet zalven.

Dag 7: Laon 
Op de terugweg naar Nederland bezoeken we de oude vestingstad Laon, dat al van ver op een heuvel te zien is. Het panorama van de stad wordt gedomineerd door de zeven torens van de Notre-Dame. Met het bezoek aan deze kerk, die de overgang van romaans naar gotiek laat zien, sluiten we onze verken­nings­tocht langs de belang­rijkste gotische bouwwer­ken af.
We verwachten rond 21.00 uur in Utrecht aan te komen. 

Franse Kathedraalsteden

Amiens, Bourges, Bayeux, Caen, Chartres, Laon, Rouen, Reims en Troyes

begeleiding : drs. Paul Bröker en drs. Lisette le Blanc
datum: zaterdag 1 juni 2013 t/m vrijdag 7 juni 2013
prijs: c.a. € 1195,00
+ toeslag 1-persoonskamer

Deze reis is georganiseerd in samenwerking met Sophus Travel.
Wijzigingen in het programma/prijzen zijn voorbehouden


6 overnachtingen (in goede toeristenklasse hotels) 
(tweepersoonskamer met toilet, bad en/of douche op basis van logies, ontbijtbuffet en avondeten.
Cultureel programma 

Annuleringsverzekering / Reisverzekering.

Een e-mail naar info@lisetteleblanc.nl of lisette_leblanc@hotmail.com,
via de post naar: Lisette le Blanc, Goeree 134, 3524 ZZ Utrecht
Of via onderstaand opgave formulier.
o.v.v.: naam en geboortedatum zoals in het paspoortstaat, nummer en geldigheid van het paspoort, uw adresgegevens en een eventueel dieet.

Elysium Cultuurproducten


drs. Lisette le Blanc
Goeree 134
3524 ZZ Utrecht