Laatste nieuws:

 
 
 
 

Het Leven en Werk van Felix Nussbaum.

 

In 2020 herdenken we 75 jaar bevrijding. We willen graag stil staan bij het werk en leven van bijzondere kunstenaars. Er is gekozen voor Felix Nussbaum en geven aandacht aan zijn indrukwekkende nalatenschap.

 

Felix Nussbaum was een Joods Duitse schilder. Hij werd in 1904 in Osnabrück geboren. In zijn korte leven maakte hij veel mee. Hij studeerde in Hamburg en Berlijn, won in 1932 de Villa Massino preis, waarmee hij 10 maanden in Villa Massimo in Rome kon blijven.

 
 

Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam kon Nussbaum niet terugkeren maar Duistland. Zijn atelier met opgeslagen werken in Berlijn brandde af. Hij ging naar Parijs en daarna naar Oostende. Inmiddels was hij gehuwd met een Poolse schilderes, Felka Platek.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gedeporteerd naar Zuid Frankrijk en vandaaruit naar Duistland. Hij wist te vluchten en keerde terug naar België. Samen met zijn vrouw kwam hij om in Auschwitz Birkenau in 1944.

 
Felix Nussbaum liet zich inspireren door onder andere Vincent van Gogh, Giorgio de Chirico en James Ensor.
 
  De inmiddels 200 werken grote Sammlung Felix Nussbaum wordt sinds 1998 gepresenteerd in een permanente expositie in de nieuwbouw van het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück. Het ontwerp voor dit museum is van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind
 

 

 
Stroomhuis Neerijnen
datum   donderdag 15 oktober 2020
tijd   14.00 uur - 16.00 uur
locatie   Neerijnen
     
opgave   via de website van Stroomhuis Neerijnen
 
Helikon
datum   2021
tijd   10.00 uur - 12.00 uur
locatie   Utrecht
     
opgave   via de  website van Helikon
 
 
Heartpool, Hengelo
datum   dinsdag 10 maart 2020
tijd   20.00 uur - 22.00 uur
locatie   Hengelo
     
opgave   via de  website van Heartpool
 
 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap