Laatste nieuws:

 
 
 

 

OriŽntalisme in de kunst

Cultuurhistorische middag met muzikale omlijsting

 

 

Op 1 juli 1798 komt een Franse expeditie leger met een groep wetenschappers aan in AlexandriŽ. Maanden later is de verovering van Egypte een feit. De wetenschappers verspreiden zich over het land en buigen zich over de cultuur. Men toont grote fascinatie.
Egyptologie wordt Egyptomanie. Via reisverslagen en gepubliceerde onderzoeksresultaten maakt het klassieke Egypte zijn intreden in de Europese cultuur. Menig kunstenaar laat zich dan inspireren door het mystieke van de verloren beschaving en de monumentaliteit van haar architectuur.
 
Niet alleen Egypte is een bron van inspiratie, maar onder andere ook Turkije, Tunesie en Marokko. De OriŽnt als inspiratiebron zien we bij veel kunstenaars van de negentiende eeuw tot en met het begin van de twintigste eeuw.
 
Lisette le Blanc zal ingaan op de beeldende kunst uit die tijd. Zij zal afbeeldingen laten zien van kunstenaars die geÔnspireerd werden door de Orient
 
De lezing wordt omlijst met muziek van Kamal Hors ( Marokko), ud speler en componist. De muziek geeft een extra dimensie aan de schilderijen, die worden geprojecteerd en brengt ons in de tijd waarin de schilderijen zijn gemaakt.
 
De muziek inspireert het publiek om dieper na te denken over het verleden. De schilderijen krijgen door de muziek een levendig karakter.
 
 

Kamal Hors

 

De lezing wordt omlijst met muziek van Kamal Hors ( Marokko), ud speler.

 
 

DE PLETTERIJ         Haarlem

adres   Lange Herenvest 122, Haarlem
kosten:   Ä 3,00        (tot 25 jaar Ä 1,50)
data:   donderdag 8 mei 2014, 20.00 uur
reserveren:   reserveren@pletterij.nl via het telefoonnummer: 023 542 3540
 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap